Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Životna forma nije dovoljna

Štimčevi dvostruki kriteriji: Benko je zaslužio poziv prije mnogih!

Leon Benko igra u impresivnoj formi i u ovom trenutku je najbolji igrač Prve HNL...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da je Leon Benko kojim slučajem igrač Dinama ili Hajduka u ovom trenutku bi imao zacementirano mjesto u hrvatskoj reprezentaciji. Ne u udarnoj postavi, ali sigurno mjesto među 26 kandidata koje je Štimac pozvao za utakmice s Belgijom i Walesom.

Napadač Rijeke igra u životnoj formi, postiže spektakularne pogotke i najbolji je igrač Kekove preporođene družine. Može li bolje od toga za poziv? Ili je Benko kojim slučajem trebao zabiti Hajduku još škaricama i hat-trick protiv Betisa. Možda bi onda izbornik progledao.

Sjetite se poziva Josipu Radoševiću, koji je odigrao nekoliko odličnih utakmica i ubrzo dobio Štimčev poziv, pa čak i startao protiv Belgije u gostima. U redu, ako je izbornik smatrao da je svojim igrama zaslužio priliku. Imamo i noviji slučaj Pivarić koji je pozvan za utakmicu s Lihtenštajnom i od tada ne izlazi iz kadra Vatrenih.

Ne tako davno Štimac je izjavljivao kako će pozvati Sammira kada sredi život te Halilovića ako bude i dalje vrijedan. Rezultat svega znate. No, Benko ima sve od toga, sređen život, vrijedan je na terenu i izvan njega i k tome u čudesnoj formi. Nije bilo dovoljno...

Neki će reći da Benku na ruku ne idu godine. Ušao je u 30-te i u budućnosti reprezentacija ne može dugoročno računati na njega. U toj istoj reprezentaciji gdje je jedan Ivica Olić s 34 godine itekako od pomoći. O Šimuniću nećemo ni pričati. Zar ne bi prvi i osnovni kriterij trebala biti trenutna forma igrača? Hrvatska nije prva u skupini i nema deset bodova više od Belgije da može eksperimentirati. Nama je nužan rezultat i moraju igrati oni najbolji.

Ako ćemo po pozicijama, osim nedodirljivog Mandžukića nema napadača koji je u boljoj formi od Leona Benka. Dapače, svi ostali zajedno zabili su 11 pogodaka, a napadač Rijeke čak 14 u svim natjecanjima. Izuzmemo li neke zbog starih zasluga (Eduardo) ili nadarenosti (Rebić) i ulaganja u budućnost, opet se ne može zatvoriti oči pred učinkovitošću prvog topnika lige.

Štimac je u svojem dosadašnjem izborničkom mandatu isprobao oko 50 igrača, a Benko je jedini poziv dobio za prijateljsku utakmicu s Korejom u gostima?! Utakmicu kada je trećina reprezentativaca dobilo slobodno. Može izbornik pričati što god hoće, ali kod njega ne postoje jednaki kriteriji. Ili ne vrijede za sve isti.

Iskrivljena pravila danas se lome na leđima igrača poput Leona Benka. Sutra će možda preko nečijih drugih. Šaljemo li poruku da u reprezentaciju mogu jedino igrači Dinama i Hajduka? Ili preko pojedinih veza i zbog prodaje. Na kraju će Benko vjerojatno upasti u kadar, ali ne zbog svojih zasluga igrama za Rijeku nego zbog ozljede Ante Rebića, koji bi mogao propustiti dva do tri tjedna. I ponovno ćemo slušati istu priču...

Forma hrvatskih napadača u sezoni 13/14:

Mandžukić – 11 nastupa, pet golova

Olić – devet nastupa, četiri gola

Nikola Kalinić – devet nastupa, četiri gola

Nikica Jelavić – pet nastupa, bez pogotka

Eduardo da Silva – devet nastupa, tri gola

Ante Rebić – pet nastupa, bez pogodaka

Leon Benko – 19 nastupa, 14 golova

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider