Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ukoren i Mamić

HOO na prijedlog Jovanovića kaznio Šimunića ukorom!

Ministar Željko Jovanović je uputio prijedlog da se zbog skandiranja kazni našeg reprezentativca pa mu je HOO dodijelio ukor...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Etički odbor Hrvatskog olimpijskog odbor ukorom je kaznio Josipa Šimunića zbog skandiranja 'Za dom spremni' nakon utakmice s Islandom na Maksimiru. Ministar Željko Jovanović je uputio prijedlog da se zbog skandiranja kazni našeg reprezentativca pa mu je HOO dodijelio ukor.

Ukorom je kažnjen i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić zbog izjava koje je uputio na račun ministra Jovanovića.

„Etički odbor (EO) HOO-a zaprimio je prijavu Željka Jovanovića protiv hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića radi povrede temeljnih načela olimpizma. U provođenju dokaznog postupka EO je uzeo u obzir da pravni poredak Republike Hrvatske deklarira uzvik 'za dom spremni' kao profašističko i proustaško ponašanje protivno zakonima i Ustavu RH. EO smatra da uzvikivanje sportaša na mikrofon bilo kojeg sadržaja na sportskim terenima nije prihvatljivo ponašanje te da je svaki sportaš dužan poznavati pravni poredak svoje države i posljedice riječi koje izgovara kao javna osoba.

Kako su Šimunićeve riječi okarakterizirane kao profašističke i proustaške, povrijeđena su temeljna načela olimpizma. Većinom glasova Skupština je usvojila prijedlog za izricanje ukora Josipu Šimuniću. Ova se mjera izriče, jer za provođenje sankcija poput suspenzije ili zabrane nastupa Skupština HOO-a nije nadležna, već je nadležan Hrvatski nogometni savez kao član HOO-a. Šimunić nije korisnik niti jednog programa HOO-a da bi mu se mogla uskratiti određena prava, nije potencijalni natjecatelj na olimpijskim igrama da bi mu HOO mogao zabraniti nastup, a ne može mu se izreći ni pestanak članstva, jer nije član tijela HOO-a“, stoji, među ostalim, u priopćenju HOO-a.

Skupština je usvojila izmjene i dopune proračuna HOO-a za 2013. godinu.

"Uzimajući u obzir stavke koje se u ovoj godini neće realizirati ukupni prihodi se umanjuju za 408 tisuća kuna te iznose 123.855.560 kuna. Usvojen je i Program javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2014. godinu. Prihodi i rashodi planirani su sa 113,7 milijuna kuna.

Gospodarske prilike otežale su sastavljanje proračuna, a potrebno je napomenuti da su sredstva koja će se u 2014. izdvajati za sport iz državnog proračuna smanjena te će iznositi tek 0,06 posto. Unatoč tome HOO će za redovne programe nacionalnih sportskih saveza, razvojne programe za sportaše te stručni rad trenera izdvajati ista sredstva kao i u 2013. godini. Kako bi se to omogućilo, plaće djelatnika će se umanjiti za 15 posto a rezat će se i svi drugi materijalni troškovi", stoji u priopćenju HOO-a. (I.M./VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider