Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Prevarante treba kažnjavati, no hoće li izbiti kaos?

Odluka da se Eduardo Da Silva nakon utakmice kazni zbog glume kojom je zaradio jedanaesterac uzbudila je nogometni svijet. Kud ona vodi?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eduardo da Silva kažnjen je s dvije utakmice neigranja zbog glume kojom je prevario suca i zaradio jedanaesterac, i to na temelju UEFA-ina disciplinskog pravilnika.

'Igrač može biti suspendiran na dvije utakmice ili na određeno razdoblje za radnju kojom suca namjerno navodi na pogrešnu odluku i sudac tu pogrešnu odluku donese,' piše u UEFA-inom pravilniku.

No, ovakva formulacija primjenjiva je na golem broj ozbiljnih i banalnih situacija, što otvara mogućnost praktički beskonačnom broju analiza sudačkih pogrešaka i igračkih pokušaja prevare. 

'Da li to sada znači da će svaki put kad se na snimci konstatira da je sudac donio potpuno nesvjesno pogrešnu odluku druga strana tražiti da se sankcionira igrač ili golman zbog simuliranja?,' pita se Damir Vrbanović, član UEFA-ine Komisije za natjecanje.

I dok Eduardo na pripremama u Rovinju ne želi komentirati suspenziju, kolege iz reprezentacije uzeli su ga u obranu. 

'Znamo svi da on nije folirant, da se nikad nije služio takvim trikovima. Dogodila se ta situacija, možda je to bio i strah od ozljede,' smatra Ognjen Vukojević.

'Dudu je oličenje sportaša i poštenja. Ovo je katastrofa,' nezadovoljan je i izbornik Bilić.

>> Arsenal o kazni: Razočarani smo i duboko frustrirani

>> Bilić zgrožen: UEFA-ina odluka je sramotna!

Izravno pogođeni Arsenal u još je većem šoku. Trener Wenger kaznu je nazvao sramotnom i neprihvatljivom, iako je nedavno - kad je Arsenal bio oštećen glumom protivnika - govorio ovako:

'Moramo se boriti protiv prevaranata, a samo je jedan način da se kazne igrači koji simuliraju: suspenzija.
Jednom kad čovjek shvati da bi mogao biti kažnjen, neće simulirati.'

Treba ponoviti i da Eduardova kazna nije presedan.

Još prije UEFA-e, sporni je članak primijenio Talijanski nogometni savez i na dvije utakmice suspendirao Adriana za potez istovjetan Eduardovu!

UEFA je iste godine za istu stvar suspendirala reprezentativca Litve, Sauliusa Mikoliunasa.

A Škotski nogometni savez suspendirao je Kylea Laffertyja, za simulirani udarac glavom, nakon čega je sudac dao crveni karton nedužnom igraču.

Prevarante svakako treba kažnjavati, ali i pred UEFA-om je velik posao: preciziranje preširoko definiranih pravila i uvođenje dodatnih sudaca, koji bi smanjili broj sudačkih pogrešaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider