Košarka
SPORTOVI
Košarka
Predstavljanje grupe A

Parker i društvo dolaze u Sloveniju samo s jednim ciljem

Po drugi puta u povijesti Europskih prvenstava u košarci na završnom turniru sudjelovat će 24 reprezentacije podijeljene u četiri skupine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupina A: Francuska, Njemačka, Ukrajina, Velika Britanija, Izrael i Belgija.

Favoriti

Francuska

Francuska dolazi na Eurobasket s jednakim ambicijama kao prije dvije godine kada su osvojili srebrnu medalju – po naslov. Unatoč izostanku kompletne visoke linije (Noah, Turiaf, Seraphin, Mahinmi i Traore), Francuzi zrače optimizmom. I imaju razloga za to.

U Sloveniji su također u uskom krugu favorita za medalju, iako na ovo prvenstvo oko 15 reprezentacija dolazi s visokim ciljevima. No, momčad koja u svojim redovima ima zdravog Tonyja Parkera sigurno mirnije spava. Motiv mu ionako nikad nisu mogli predbaciti. Igračina. Vođa.

Naravno da Parker nije jedini važan kotačić, Nicolas Batum iza sebe ima najzreliju NBA sezonu i smatra ga se ponajboljim niskim krilom Europe. Nadodamo li njima inteligentnog Parkerovog suigrača iz San Antonija, Borisa Diawa te bivšeg igrača Cedevite Gelabalea, Francuska i dalje izgleda vrlo moćno. Štoviše, uigrani su i samouvjereni.

''Imamo sve što je potrebno da kao momčad dođemo do zlata u Sloveniji'', rekao je kapetan Diaw, ali i nadodao kako je u potpunosti svjestan potencijala ostalih kandidata na prvenstvu.

Colletovim igračima na ruku ide i poprilično laka skupina, daleko najlakša na turniru te ne dopuste li iznenađenje u prvom krugu, Francuzi bi mogli sačuvati snagu, a to će biti od krucijalne važnosti za sve koji žele što duže ostati u natjecanju.

Kandidati za drugi krug

Izrael

Omri Casspi, Yotam Halperin i Lior Eliyahu su tri najveća izraelska košarkaša posljednjih godina, ali nikada nisu zajedno zaigrali na velikom turniru. Priliku će konačno dobiti u Sloveniji. Nakon što su podbacili na prošlom Europskom prvenstvu, košarkaši Izraela odradili su jake kvalifikacije i stižu na prvenstvo s ciljem minimalno prolaska u drugi krug.

''Zadnjih nekoliko ljeta je došlo do smjene generacije i mnogi odlični igrači poput Bursteina, Greena i Tapira su napustili reprezentaciju. Ovo je definitivno naše vrijeme da povedemo Izrael'', najavio je Eurobasket jedan od velike trojke Halperin.

28-godišnji Halperin najstariji je od te trojice, iza sebe ima čak pet Europskih prvenstava i bogato iskustvo igranja u Euroligi za Maccabi, Olympiacos i Union Olimpiju. No, prva zvijezda ove reprezentacije je novi član Houston Rocketsa Omri Casspi koji će biti njihovo najjače oružje. Jedan od ključnih poteza bio je i pridobivanje naturaliziranog centra AlexanderaTyusa. O njihovoj igri ovisit će i plasman Izraela.

Njemačka

20 godina nakon senzacionalnog zlata na domaćem terenu Njemačka će doputovati na Eurobasket s najmlađim sastavom u povijesti. Kao što se i očekivalo, Dirk Nowitzki se oprostio od reprezentacije u Litvi. Osim njega, konačni zbogom rekli su Steffen Hamann te vjerojatno Chris Kaman, dok je Tim Ohlbrecht odlučio pauzirati ovo ljeto kako bi se što bolje pripremio za NBA.

Izborniku Franku Menzu tako je na raspolaganju ostao poprilično krnji sastav koji bi u bilo kojoj drugoj grupi teško došao do druge faze, ali poznajući njemački mentalitet i kompaktnost ova skupina bi mogla biti njihova prilika.
29-godišnji playmaker Heiko Schaffartzik je najstariji i najiskusniji igrač ove reprezentacije. Uz Güntnera i Pleissa bit će najjači njemački adut.

Šteta što u Sloveniji nećemo gledati nisko krilo Eliasa Harrisa i 19-godišnjeg talenta Denisa Schrödera, koji još nije debitirao za reprezentaciju na velikom natjecanju. Obojici se prognozira svijetla budućnost. S njima i Ohlbrechtom u kadru Njemačka bi bila zanimljiva za gledati. Drugi krug im je maksimalni domet.

Potencijalno iznenađenje

Belgija

Od kada su izvučene skupine za Eurobakset, Belgiju se rijetko spominjalo među kandidata za prva tri mjesta koja vode u drugu fazu. Uostalom, na posljednjem prvenstvu su završili na 21. mjestu bez ijedne pobjede. No, marljivi i temeljiti Belgijci pripremali su se cijelo ljeto u tišini.

''Bolje je ovako, ako nas svatko podcijeni, imamo više šanse za pobjedu'', komentirao je ponajbolji njihov igrač Axel Hervelle.

S nekoliko iznenađujućih pobjeda na pripremama poslali su jasnu poruku. Krasi ih momčadska igra i čvrsta obrana na kojoj su i stigli do pobjeda protiv Italije (75-67) i Izraela (77-59).

''Vjerujte mi, ovi momci konstantno igraju jedni za druge'', poručio je belgijski izbornik Eddy Casteels.

Autsajderi

Ukrajina

Najzvučnije ime ukrajinske reprezentacije je američki trener i bivši sukomentator TNT-a Mike Fratello. Ukrajina se nada kako će poboljšati rezultat iz 2011. i plasirati se u drugi krug, a bivšem treneru Atlanta Hawksa cilj je složiti momčad koja će biti na vrhuncu za dvije godine, kada će biti domaćini Eurobasketa.

Međutim, nemojte misli da stižu na prvenstvo kako bi razgledali ljepote Slovenije, sigurno će nekome uzeti 'skalp'. U skupini gdje osim Francuske nema izrazitih favorita i oni vide svoju šansu za drugi krug.

Velika Britanija

I na zadnjem Eurobasketu nisu ostavili dobar dojam, a u svojim redovima su imali sjajnog Loula Denga. Reprezentacija će ovo ljeto biti lišena i pomoći Joela Freelanda iz Portland Trail Blazersa.

''To je teška odluka za mene, jer sam s Velikom Britanijom bio sve do ovog trenutka'', izjavio je Freeland, kojem se na popisu pridružio i krilni centar Pops Mensah-Bonsu.

''Svatko u momčadi razumije svoj zadatak. Znamo da će biti teško, ali to je ono što nas veseli'', poručio je veteran Andrew Sullivan. Veselit će ih i bilo koja pobjeda na Europskom prvenstvu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider