Košarka
SPORTOVI
breaking news !: VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"
Košarka
Povijest Hrvatske na Eurobasketu

Draženu u čast i kobna Đorđevićeva trica: Od medalja do apaurina

Povodom skorašnjeg Eurobasketa u Sloveniji prisjećamo se kako je Hrvatska prolazila u povijesti, odnosno od 1992. godine, kada je Hrvatski košarkaški savez primljen u punopravno članstvo Fibe...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je dosad sudjelovala na deset Europskih prvenstava, a samo dvaput se kući vratila s medaljom. Iako ovo 'samo dvaput' iz današnjeg kuta zvuči pretenciozno, jer što smo to napravili da smo zaslužili više medalja, no Hrvatska je nekoć bila košarkaška velesila. Na prva dva nastupa na Eurobasketima osvojili smo medalju i imali jednu od najvećih generacija u povijesti hrvatskog sporta. Posljednji puta smo na postolju bili 1995. godine u Ateni i od tada svjedočimo konstantnim razočaranjima.

Draženu u čast

Nakon što smo na Olimpijskim igrama u Barceloni postigli najveći uspjeh u povijesti, zaputili smo se na svoj prvi Eurobasket u Njemačkoj. Nažalost, tome je prethodila tragična pogibija nikad prežaljenog Dražena Petrovića. No, reprezentativci su njemu u čast krenuli odigrati prvenstvo najbolje što mogu. Rađa i društvo su u prvoj fazi natjecanja pobijedili Francusku, Tursku i Bugarsku. Kao prvoplasirani, u drugoj fazi natjecanja smo slavili protiv domaćina i Estonaca te s maksimalnim učinkom prošli u četvrtfinale.

U borbi za polufinale deklasirali smo BiH 20 razlike (98:78). Bio je to još jedan uvjerljiv nastup naših košarkaša. U polufinalu nas je čekala Rusija, s kojom smo tih godina vodili velike borbe za medalje, a dvoboj u Njemačkoj je otišao na njihovu stranu. Rusi su zasluženo prošli u finale rezultatom 84:76. Na koncu smo ipak osvojili medalju ponovno razmontiravši Grčku, ovaj put s čak 40 razlike (99:59). Europski prvaci iznenađujuće su postali Nijemci na čelu s izbornikom Svetislavom Pešićem.

Hrvatska na Eurobasketu u Njemačkoj 1993.: Perasović, Rađa, Stojko Vranković, Tabak, Komazec, Cvjetičanin, Arapović, Alanović, Kovačić, Mršić, Žurić, Gregov.. Izbornik: Mirko Novosel.

Silazak s postolja u Ateni

Dvije godine kasnije Hrvatska je također stigla na Eurobasket kao jedan od favorita za medalju. Tada nismo ni slutili da će nastup na Europskom prvenstvu u Grčkoj biti i posljednji s kojeg smo se vratili sa smiješkom na licu. Prvenstvo se igralo s novim sustavom natjecanja, sa samo dvije grupe u prvoj fazi. Hrvatska je bila smještena u skupinu B zajedno sa Španjolskom, Francuskom, Slovenijom, Rusijom, Turskom i Finskom. I sve smo pobijedili. S maksimalnim učinkom u četvrtfinalu smo išli na Italiju, a susret je završio 71:61 za Hrvatsku.

U polufinalu smo ponovno zapeli na boljem protivniku. Ovaj put od nas su bili uspješniji Litavci s legendarnom generacijom predvođenom Sabonisom, Marčulionisom, Kurtinaitisom, Karnišovasom i ostalima. U novoj borbi za brončano odličje ponovno smo nadigrali Grke rezultatom 73:68, dok je prvenstvo ostalo u sjećanju po skandaloznom finalu u kojem je Jugoslavija osvojila naslov nakon sramotnog suđenja na štetu Litve.

Eurobasket u Ateni ostao je u sjećanju i po tome što su hrvatski košarkaši nakon što su primili brončane medalje ostali na postolju sve dok Litavcima nije dodijeljeno srebro, a zatim su napustili dvoranu ne želeći slušati jugoslavensku himnu zbog tadašnje agresije na Hrvatsku.

Hrvatska na Eurobasketu u Grčkoj 1995.: Alanović, Perasović, Komazec, Kukoč, Rađa, Stojko Vranković, Mršić, Marić, Pejčinović, Josip Vranković , Žurić i Gregov. Izbornik: Aleksandar Petrović.

Đorđevićeva trica koja je sve promijenila

Na Eurobasketu u Španjolskoj 1997. godine Hrvatska je doživjela smjenu generacija i prvi podbačaj na europskoj smotri od samostalnosti. Nakon što smo na Olimpijskim igrama u Atlanti po prvi puta doživjeli hladan tuš izgubivši četvrtfinalni ogled protiv Australije 73:71, uslijedilo je još veće prizemljenje. Hrvatska je prvenstvo završila na razočaravajućem 11. mjestu, pobijedivši samo jednu reprezentaciju. Naime, ostvarili smo dvije pobjede i to protiv istog suparnika – Njemačke.

Iako smo natjecanje otvorili ohrabrujućom predstavom protiv Nijemaca (75:55), gdje su briljirali Sesar i Kelečević, stvari su brzo krenule silaznom putanjom. Prvo smo izgubili od Španjolske, potom neočekivano od Ukrajine i Rusije, a zatim se dogodila utakmica pod radnim nazivom 'Đorđevićeva trica'. Oni mlađi puno se bolje sjećaju Kecmanove trice Ciboni, ali jednako je bolna bila i ona Đorđevićeva Hrvatskoj.

Igrala se druga faza natjecanja, a našu su košarkaši unatoč tri poraza imali šanse za četvrtfinale. Samo smo trebali pobijediti branitelja naslova Jugoslaviju. Iako inferiorni na papiru, naši reprezentativcu su itekako dobro izgledali na parketu. S velikim tenzijama u zraku, jer rat nije tako davno završio, Hrvatska se hrabro postavila nasuprot jačoj Jugoslaviji na čelu s Bodirogom, Đorđevićem i Danilovićem. I bili smo nadomak pobjede. Slaven Rimac je četiri sekunde prije kraja utakmice pogodio tri slobodna bacanja za vodstvo Hrvatske 62:61. Međutim, Đorđeviću je i to bilo dovoljno da preko Rimca pogodi tricu za 64:62.

Hrvatska se nakon toga raspala, do kraja smo pobijedili samo Njemačku, a Jugoslavija je suvereno otišla do kraja i osvojila drugo uzastopno zlato na Europskom prvenstvu.

Hrvatska na Eurobasketu 1997.: Sesar, Mulaomerović, Giriček, Milačić, Alanović, Rimac, Kovačić, Pejčinović, Kelečević, Prkačin, Grgat, Marcelić. Izbornik: Petar Skansi.

Kukočev povratak u znaku apaurina

Eurobasket u Francuskoj 1999. godine nudio je optimizam za povratak na veliku scenu. U reprezentaciju se vratio Toni Kukoč, koji je iza sebe imao već tri NBA naslova s Chicago Bullsima. Trebao je to biti turnir kojim bi povratili staru slavu. Prvenstvo smo otvorili pobjedom protiv Italije, a prvi poraz stigao je u drugom kolu protiv Turske (70:63). Ipak, drugi krug smo izborili lakom pobjedom nad BiH.

I u nastavak natjecanja smo igrali toplo-hladno. Pobijedili smo Češku, a izgubili od Litve te je utakmica protiv Njemačke postala ključna za četvrtfinale. Kako do tada protiv njih nikada nismo izgubili službeni susret, očekivali smo da ćemo predvođeni Kukočem opravdati ulogu favorita. Umjesto toga, postali smo 'ovisni o apaurinima'. Počelo je dvije godine prije s Đorđevićem, a kako bi nastavili svoju terapiju pobrinuo se 'doktor' Dražen Tomić. Hrvat u dresu Njemačke odigrao je utakmicu života i s ukupno 32 poena 'potopio naš brod'. Njemačka je slavila s visokih 102:85, a Hrvatska je ponovno završila na već sada poznatom 11. mjestu.

Hrvatska na Eurobasketu u Francuskoj 1999.: Krstić, Mulaomerović, Mršić, Kukoč, Prkačin, Zadravec, Giriček, Poljak, Jurica Ružić, Tomeljak, Vujčić, Henjak. Izbornik: Boško Pepsi Božić.

Kako izgubiti dobiveno

Prvi Eurobasket u novom stoljeću odveo nas je u Tursku. Na klupi se ponovno našao Aco Petrović koji je na sebe preuzeo zadatak vraćanja kulta reprezentacije. Napokon smo izborili četvrtfinale, a na putu za polufinale stajao je domaćin. Hrvatska je odlično otvorila susret i sve je izgledalo kao da ćemo konačno dobiti jednu veliku utakmicu. Doduše, bilo je to kratkoga vijeka. Hrvatska je sredinom treće četvrtine imala ogromnih 19 razlike (56:37) i onda je krenuo neshvatljiv pad. Iako su izgledali kao razbijena vojska, Turci su se na krilima Kutluaya i Türckana počeli buditi.

Kutluay je u posljednoj sekundi treće četvrtine zabio s polovice terena za minus devet i podigao publiku na noge. Nošeni fanatičnom podrškom s tribina, turski košarkaši su polako stizali našu prednost. Probudio se i Hidayet Türkoglu, a dvije minute prije kraja Turska je povela 70:68, no Vujčić i Mulaomerović su vratili Hrvatskoj prednost 73:72. Do kraja utakmice ostalo je 40 sekundi i napad je bio za Hrvatsku. Nitko od naših igrača nije se usudio krenuti na koš, te je Turska došla do lopte i prekršaja u posljednjoj sekundi utakmice. Türckan je zabio samo jedno slobodno bacanje i ušlo se u produžetke nakon kojih je Turska slavila rezultatom 87:85.

Hrvatska je završila na sedmom mjestu tijesnom pobjedom protiv Latvije 93:91.

Hrvatska na Eurobasketu u Turskoj 2001.: Mulaomerović, Josip Vranković, Sesar, Mršić, Prkačin, Krstić, Giriček, Kovačić, Skelin, Mamić, Vujčić, Tabak. Izbornik: Aleksandar Petrović.

Drugi dio povijesti Hrvatske na Europskim prvenstvima donosimo vam u subotu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider