Naslovnica
SPORTOVI
Naslovnica
NEUMORAN JE

Pašalić je još jednom briljirao na poziciji gdje ga Dalić gotovo uopće ne koristi

Atalanta je na Anfieldu doslovno pregazila Liverpool, a jedan od najboljih na terenu bio je Mario Pašalić.

Mario Pašalić (Foto: Profimedia)

Velika je noć iza Marija Pašalića, hrvatskog nogometnog reprezentativca i nogometaša Atalante. Ne pobjeđuje se svaki dan rezultatom 0:3 na nekom od mitskih stadiona, posebno ne kad je protivnik trenutno u sjajnoj formi te zapravo do jučer glavni favorit za osvajanje Europske lige.

No, to više nije slučaj, budući da je momčad iz Bergama dovela Liverpool na korak do ispadanje. Prolaz Redsa u polufinale zapravo bi nakon ovoga bio i veće iznenađenje od samog posla koji je Atalanta sinoć u gradu Beatlesa napravila.

Pašalić igra nešto između šestice i osmice

Pašalić je zaigrao na poziciju gdje ga Gian Piero Gasperini ove sezone najviše koristi. U klasičnoj talijanskoj 3-4-1-2 formaciji, Pašalić je igrao jednog od dvojice srednjih veznjaka, nešto što možemo opisati kao "box to box".

Odnosno, Mario je igrao na poziciji gdje je potrebno uložiti puno truda i trke te gdje se traži igra u oba smjera. Vrlo zahtjevna uloga, no za koju je on ove sezone pokazao da je spreman.

Uistinu puno je pretrčao, našao se u veliko broju duela te ih je dobio ukupno osam od 11, tri puta je presjekao loptu protivnika, pet puta uspješno startao na loptu, sudjelovao u izgradnji napada te na kraju uspio naći se u završnici i postići treći pogodak na susretu.

Pašalić je tako još jednom potvrdio kako je itekako spreman odgovoriti na sve što spomenuta pozicija traži, ali je upravo zbog toga vrlo zanimljivo prisjetiti se činjenice da u reprezentaciji najčešće nije izbor za takvu ulogu.

Pašalić je neupitno jedan od Daliću najdražih igrača

Zlatko Dalić puno koristi Pašalića i važan mu je igrač. Od svoja 62 nastupa, Mario je kod aktualnog izbornika odradio 60. Dalić ih na klupi ima 82, što znači kako je Pašalić jedan od najstandardnijih igrača Vatrenih u posljednjih sedam godina. 

Zapravo, fascinantno zvuči podatak da je za reprezentaciju odigrao posljednjih 36 utakmica. Posljednja u kojoj nije dobio niti minute je Škotska na Euru, u ljeto 2021. godine.

Gol Pašalića protiv Latvije

No, Pašalića Dalić većinom koristi tamo gdje mu postoji svojevrsna rupa, tako da je njegova pozicija u posljednje vrijeme uglavnom ona na desnom krilu. Da, nije to klasično krilo sa zadacima kakva krila inače imaju, Mario nema predispozicije za to, no formacijski se on nalazi na desnoj strani, uz posebno zadaće kakve mu Dalić zadaje.

Jedna opcija više za Euro

Bilo je utakmica gdje smo ga viđali u sredini, no i tu je češće u pitanju prije bila neka "desetka", s ciljem ulaska u šansu iz drugog plana, nego "šestica" ili "osmica", a dojam je da bi mogao biti jako dobra alternativa Mateu Kovačiću u trojci unutar veznog reda.

Nema sumnje kako Dalić o tome razmišlja i ima kao jednu od opcija, a možda bi posljednje Pašalićeve partije mogle dovesti do toga da ga tamo ozbiljno isproba na idućem okupljanju, odnosno na pripremama za Euro u Njemačkoj.

Hrvatska će odigrati dvije utakmice prije samog natjecanja, protiv Sjeverne Makedonije i Portugala. Tko zna, možda Dalić baš tamo isproba tu potencijalno vrlo jaku opciju za Euro.

Pašalić je pokazao da može obavljati zadaće koje ona zahtijeva i uistinu je sjajno biti svjestan da takva opcija postoji i u kockastom dresu.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider