Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Spektakl u Zagrebu

Turski nogometni heroj sa SP-a i najljepša na svijetu stižu u Dom sportova

Posljednjih tjedana užurbano je u klizačkom savezu. Priprema se 47. po redu Zlatna pirueta, najstarije klizačko natjecanje u Europi. Više od 100 klizača i klizačica iz 22 zemlje nastupat će u Zagrebu od 4. – 6 prosinca.

Ovogodišnja će pirueta biti jedna od najjačih do sada. U Zagreb stižu medaljaši s europskih prvenstava, neki od trenutačno najboljih klizača i klizačica na svijetu. A kao i svako veliko sportsko natjecanje i Pirueta će ponuditi neke neobične priče.

TURSKI NOGOMETAŠ I FINSKA LJEPOTICA – LUDE PRIČE S PIRUETE

Tako će u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova klizati i jedan poznati - nogometaš! Bivši turski reprezentativac, danas 39-godišnjak, Ilhan Mansiz, nakon završetka nogometne karijere 2008. godine, zaludio se umjetničkim klizanjem i sada svoju zemlju predstavlja u sportskim parovima, s partnericom Olgom Bestandigovom.

Klizati je počeo tek u 33. godini kada se natjecao u turskoj emisiji Buzda Dans također s Olgom u koju se tada zaljubio i pobijedio u showu.

„Naš cilj je predstavljati Tursku na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Želim biti jedini sportaš koji se natjecao na Svjetskom nogometnom prvenstvu i Zimskim olimpijskim igrama“, govorio je uoči Olimpijskih Igara u Sočiju, no želja mu se nije ispunila.

Barem ne za Soči jer Ilhan ne odustaje. U Zagrebu želi izboriti nastup na Europskom prvenstvu koje je na rasporedu u siječnju u Švedskoj, a Zlatna pirueta ove godine ima posebnu ulogu jer se na njoj skupljaju kvalifikacijski bodovi kako za Europsko tako i za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Ilhan je između ostalih bio igrač Bešiktaša, druge ekipe Herthe i Kölna, japanskog Vissel Kobea... No, nogometni svijet najbolje ga je upoznao na Svjetskom prvenstvu 2002. u Koreji i Japanu na kojem je Turska osvojila broncu. U četvrtfinalu protiv Senegala Mansiz je ušao u igru u 67. minuti kao zamjena za legendarnog Hakana Süküra i zabio zlatni gol u 94. minuti. U utakmici za treće mjesto Turci su sa 3:2 dobili Južnu Koreju, a Ilhan je prvo asistirao Süküru za i danas najbrži gol u povijesti SP-a (10.89 sekundi), a onda i sam dva puta zabio.

Ide li mu bolje s loptom ili u klizaljkama, moći ćemo uskoro vidjeti uživo u Ledenoj....

Zagrebačka publika moći će vidjeti i prema mnogima najljepšu klizačicu na svijetu. Finkinja Kiira Korpi nije samo lijepa, već je i jedna od najboljih europskih klizačica.

Ova 26-godišnjakinja rođena u Tampereu u svojoj zemlji nosi nadimak „Jääprinsessa- Ledena princeza“ i to zbog sličnosti s Grace Kelly, bivšom princezom od Monaka. Epitet najljepše prvi joj je 2008. dodijelio veliki klizački novinar i fotograf Barry Mittan koji je tada napisao „smatram je najljepšom ženom u umjetničkom klizanju“. Dovoljno da i oni koji do tada nisu - otvore oči.
Kiira koja uz materinji govori i švedski, engleski i njemački jezik, prvi veliki uspjeh doživjela je 2007. godine kada je na Europskom prvenstvu u Varšavi osvojila broncu.

U Bernu 2011. sve je ponovila, da bi prije dvije godine u Sheffieldu postala viceprvakinja Europe.
Već tri puta je klizala u Zagrebu. Još 2002. na Zlatnom medvjedu bila je peta, zatim 2007. kada je osvojila srebro na Zlatnoj pirueti, a onda ponovo peta na Europskom prvenstvu 2008. Trebala je doći i prošle godine na Europsko prvenstvo, no otkazala je u posljednji tren zbog ozljede. Morala je propustiti i Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Kiira inače dolazi iz hokejaške obitelji. Otac Rauno Korpi, vodio je finsku žensku hokejašku reprezentaciju do bronce na Zimskim olimpijskim igrama 1998. godine.

„Napokon sam zdrava, spremna za ravnopravnu borbu sa svima!“, poručila je Kiira prije dolaska u Zagreb.

STIŽE JOŠ EUROPSKIH MEDALJAŠA

Jelizaveta Tuktamiševa, 17-ogodišnja Ruskinja ima europsku broncu i trenutačno je jedna od najboljih klizačica svijeta. Trenira ju jedan od najvećih svjetskih stručnjaka, ruski klizački „proizvođač“ svjetskih i olimpijskih prvaka – Aleksey Mishin.

Od 20 klizača, koliko će ih nastupiti u Zagrebu, svakako treba izdvojiti dva imena – Čeha Michala Brezinu i Rusa Konstantina Alexandrovicha Menshova. Obojica su osvajači brončanih medalja sa europskih prvenstava i trenutačno među najboljim klizačima svijeta.

Zanimljivo je da će i Hrvatska možda imati svog predstavnika! Vječni manjak muških klizača u kod nas, bit će riješen „uvozom“. Nicholas Vrdoljak hrvatskog je podrijetla, rođen je i živi u Sjedinjenim Državama. Nicholasu je odobreno hrvatsko državljanstvo, ali proces još nije završio pa u Savezu s nestrpljenjem čekaju hoće li Nicholas moći nastupiti za Hrvatsku već na Pirueti ili ćemo još malo pričekati.

Dodajmo i da ove godine dolazi velik broj plesnih i sportskih parova. Nakon više godina na Piruetu stižu i Amerikanci, a među plesnim parovima bit će i Talijani s europskom broncom.

RASPORED NATJECANJA

Pirueta počinje u četvrtak, 4. prosinca, a revija pobjednika je na rasporedu u subotu navečer.

Četvrtak, 4. prosinca 2014.
15:00 Sportski parovi – kratki program
16:45 Plesni parovi – kratki ples
19:00 SVEČANO OTVARANJE
19:45 Klizači – kratki program

Petak, 5. prosinca 2014.
13:30 Klizačice – kratki program
17:30 Sportski parovi - slobodni program
19:45 Klizači – slobodni program

Subota, 6. prosinca 2014.
11:30 Plesni parovi – slobodni ples
14:00 Klizačice – slobodni program
20:00 GALA REVIJA POBJEDNIKA
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider