Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neobična priča

VIDEO Što to rade najplaćeniji američki sportaši? Mora biti tvrd pa pod zube...

Iako je Amerika bejzbolska meka u kojoj svatko sanja zaigrati u njihovoj Major League Baseball, 24-godišnji Phillip Smith iz rodnog je Clevelanda baseball došao igrati - u Karlovac.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Među 10 najplaćenijih sportaša svijeta, ako se gleda samo plaća od kluba, bez marketinških prihoda, gotovo su sve bejzbolaši. No, iako je Amerika bejzbolska meka u kojoj svatko sanja zaigrati u njihovoj Major League Baseball, 24-godišnji Phillip Smith, iz rodnog je Clevelanda baseball došao igrati - u Karlovac.

Udomaćio se u Karlovcu nakon dva mjeseca. Iako obožava svoje Cleveland Indianse, Phillip Smith je nakon fakulteta bejzbolski zanat na nagovor prijatelja došao ispeglati u karlovačku Olimpiju.
''Došao sam uz pomoć Jimmya Summersa, poznatog američkog trenera koji je u Hrvatskoj igrao 90-tih i u Europi. Pohvalio mi je ljude i zemlju, upoznao sam predsjednika kluba Krunu i nisam požalio'', kaže Smith.

Amerikanci su bejzbolska nacija, ali on nema problema s priznanjem da ima Hrvata boljih od njega.
''Jesam li bolji od domaćih igrača? Od protivnika da, ali od suigrača ne. Super smo momčad, no vidio sam da imamo super konkurenciju iz Splita i Zagreba.''
Konkurenciju kojoj je najveći trn u oku dečko ispod ove šilterice, najveća hrvatska perspektiva Antonio Horvatić.
''Sad baš idem na Floridu igrati za reprezentaciju Europe, tamo bi trebao potpisati neki ugovor i ostati. San je to, naravno, svakog od nas koji igramo ovu igru. Nadam se da će tamo i biti!''

Oni koju su okusili američke terene talentiranog 17-godišnjaka vidi u SAD-u.
''Ja sam bio u Americi tri i pol godine, studirao sam tamo i pokušao igrati. Nije lagano, tamo ima više ljudi koji igraju bejzbol nego što ima Hrvata. Ja se nadam da će tamo završiti jer mu je tamo i mjesto'', kaže Bobo.

Kad smo već kod baseballa, otkrijmo dvije najvažnije stvari. To su: tri vrste bacanja loptice. Prva je..
''Fast ball'', demonstrira „pitcher“ Darko Kvaternik.
''Pa curve ball, razlika je kako držim prste na šavovima.''
''Treća je change-up, koja je kao fast samo se slomi prema dolje kad leti.''

Druga najvažnija stvar je... Da, bejzbolska kultura stara 150 godina – žvakanje duhana i pljuvanje!
''Tolerira se u profesionalnim ligama i kod nas u prvoj ligi. Na koledžu je recimo zabranjeno'', pojašnjava Krunoslav Karin.

Morate promućkati dobro da se stvrdne i bude kompaktan. Onda ga stavite pod zube i spremni ste za utakmicu. Phill je demonstrirao kako to rade profesionalci s pravim duhanom.
„Čisti američki talent, ha, ha, ha...“
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider