Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Fontane pa Sava

Ususret Hanžeku: "Opravdat ćemo status jednog od najboljih mitinga svijeta"

Bliži nam se 68. izdanje Memorijala Borisa Hanžekovića, organizatori ga najavljuju kao istinski spektakl.

Memorijal Borisa Hanžekovića (Foto:

Direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić ocijenila je u četvrtak, prilikom obilaska stadiona Mladosti s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, kako će 68. izdanje tog mitinga, koje će se održati 3. i 4. rujna, opravdati status jednog od najboljih mitinga na svijetu s obzirom na vrlo aktraktivnu startnu listu.

"I ove godine će Hanžekovićev memorijal opravdati status jednog od najboljih mitinga na svijetu. To je hrvatsko natjecanje s najvećom televizijskom pokrivenošću u svijetu, prošle godine televizijska slika je otišla u 85 zemalja. Ove godine startna lista je iznimno atraktivna. Svjetski i europski prvak na 200 metara Ramil Gulijev mogao bi u Zagrebu napasti europski rekord (19.72) jer mu za to nedostaje samo četiri stotinke sekunde, utrka na 1.500 metara bit će šlager nad šlagerima jer trčat će tri brata Ingebrigtsen protiv aktualnog svjetskog prvaka Manangoija, a u Memorijalnoj utrci na 110 metara prepone imamo prvog i drugog s Europskog prvenstva u Berlinu – Martinot-Lagardea i Šubenkova – i olimpijskog doprvaka Ortegu. Andrea Ivančević će na 100 prepone trčati protiv tri prvoplasirane s Europskog prvenstva u Berlinu, a u skoku s motkom imamo trojicu koji skaču preko šest metara – olimpijskog pobjednika Braza, europskog doprvaka Morgunova i bivšeg svjetskog prvaka Barbera", rekla je Brkljačić.

Opet spektakl na fontanama

Ivana Brkljačić je posebno izdvojila još dvije discipline.

"Bacanje kugle na fontanama postalo je izdvojeni događaj – Memorijal Ivana Ivančića - na koji uvijek dolazi kompletna bacačka krema. Ove godine na startnoj listi imamo 14 najboljih bacača svijeta, uključujući i našeg Stipu Žunića, brončanog s lanjskog Svjetskog prvenstva. Što se tiče bacanja diska, Sandri Perković je teško naći pravu konkurenciju, ali na Hanžek dolaze europska doprvakinja Nadine Müller i Kubanka Yamie Perez", dodala je.

Andrea Ivančević, hrvatska rekorderka na 100 metara prepone, prokomentirala je startnu listu svoje discipline, na kojoj su tri prvoplasirane s EP u Berlinu, kao i olimpijska pobjednica Brianna McNeal.

Ivančević u utrci "jačoj od finala Svjetskog prvenstva"

"To je utrka jača od finala Svjetskog prvenstva! Veselim joj se kao i svakom Hanžeku koji je moje najdraže natjecanje jer se održava na stadionu na kojem sam počela trenirati atletiku. Što jača konkurencija to bolje za mene, i ja ću biti brža", rekla je Andrea koja je nakon Berlina nije bila zadovoljna.

"Bila sam jako ljuta na sebe jer sam pogriješila u polufinalnoj utrci. Potrudit ću se na svom stadionu pokazati koliko sam vrijedila u Berlinu", rekla je Ivančević.

Prilikom obilaska staze koja se trenutačno popravlja i dotjeruje posebna je pozornost posvećena skakalištima i bacalištima.

"Sa stadionom će sve biti u redu, svake godine ga u ovo vrijeme dotjerujemo za miting. Tu nemamo nikakvih problema, pogotovo kad dođe gradonačelnik i dodatno motivira ljude da poprave sve što treba popraviti. Vidjeli ste da renoviramo centralno zaletište u skoku u dalj jer nam dolazi svjetski prvak Manyonga koji je ove godine već četiri puta skočio preko 8.50 metara, pa očekujemo da će to napraviti i ovdje", rekla je Ivana Brkljačić.

Stiže nova mreža za Sandru Perković

Hanžekovićev memorijal svoj status uvelike duguje suradnji s Gradom Zagrebom, na što se osvrnuo i gradonačelnik Milan Bandić.

"Do 2001. na stadionu nije bilo ni reflektora i to je bilo prvo što smo ovdje napravili. Stazu smo već dva puta obnavljali, sada ju brusimo i krpamo, a na jesen ide natječaj za promjenu kompletne staze. Nova mreža za Sandru i bacanje diska stiže već za nekoliko dana. Blanka, Sandra, Andrea…, sve su one pomogle da sve ovo napravimo i da imamo miting ovakve kvalitete. Da njih nije bilo, mi to ne bismo napravili. Hvala našim sportašicama i sportašima na tome. Mi ćemo i dalje ulagati u sportsku infrastrukturu i veseliti se rezultatima naših sportaša. Vidimo se 3. rujna na fontanama, a 4. rujna ovdje", rekao je gradonačelnik.

I ove godine je ulaz na miting besplatan.

"Ulaznice su besplatne, ali ih treba osigurati. Od 29. kolovoza do 4. rujna moći će se svaki dan podići u Sportskom parku Mladost", zaključila je direktorica mitinga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider