Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Iz nje pršti pozitiva

Upoznajte simpatičnu Splićanku kojoj se nedavno život okrenuo naglavačke

Na katastrofalne uvjete u kojima treniraju naši proslavljeni sportaši podsjetila nas je prije nekoliko tjedana ozljeda na treningu gimnastičarke Ane Đerek. Zbog nje se nije ni sjećala da je nastupila na Olimpijskim igrama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Simpatična Ana Đerek se dobro oporavlja, a IN Magazinu je dala prvi intervju nakon izlaska iz bolnice. Razgovarali smo o sportu, odricanju, studiranju te dečku, svjetskom prvaku, gimnastičaru Tinu Srbiću. Maruša Stamać.

Danas se već polako vraća treningu, no prije nekoliko tjedana nije izgledalo dobro. Bio je to trening kao i svaki drugi naše proslavljene gimnastičarke, no trenutak nepažnje doveo ju je do ozljede.

"Ono čega se ja sjećam je da sam radila preskok, udarila sam koljenom u jagodičnu kost i slomila je, a glavom u strunjaču i dobila potres mozga i to je ukratko to. Kost je zacijelila i sad je sve u redu", vedro prepričava Ana jer sad je to iza nje.

Liječnici kažu kako oporavak ide prema planu i kako posljedica ne bi trebalo biti. Ozljede su dio sporta, ali ova je rezultirala gubitkom pamćenja pa se Ana nije sjećala svog nastupa na Olimpijskim igrama.

"Sad se sjećam svega što se dogodilo prije u mojem životu, ali se ne sjećam tog treninga i noći na hitnoj pomoći. Rekli su mi da se toga neću sjetiti, a i nemam baš potrebu."

A da se moglo možda i izbjeći, pomislite kada vidite u kakvim uvjetima trenira Ana te iz koje improvizirane dvorane su splitski gimnastičari tri puta putovali na Olimpijske igre.

"Dogodilo bi se ali u manjem postotku, u ovim uvjetima je 40 posto da će se dogoditi, a u pravim 10 posto", napominje Ana.

"Takvi su nam uvjeti, kakvi su prije bili, sad su bolji, ali u odnosu na druge u Europi, ovo bi moglo biti jedino dvorana za opću pripremu", istaknuo je Miro Končarević iz Gimnastičkog kluba Marjan Split.

"Ovo nisu prikladni uvjeti za vrhunsku gimnastiku"

Inozemni gimnastičari kada ih posjete ovdje pitaju se kako je moguće da takvi rezultati dolaze iz ovakvih uvjeta. Oni sami putuju po svijetu i znaju kako to drugdje izgleda.

"Krivo mi je jer putujući po svijetu sam vidjela u kakvim uvjetima drugi treniraju i sad se moram priviknuti na svoje, nisu prikladni uvjeti za vrhunsku gimnastiku ali nije nešto na što mogu utjecati sama, pa se ne želim oko toga ni živcirati", kaže Ana i poentira:

"To je kao da gledate televiziju u boji pa dođete doma i morate gledati crno-bijelo."

Danas se u inozemstvu vježba na novim parterima koji su mekši pa zato i povoljniji za zglobove.

"Sad su novi parteri koji imaju federe, to više odskače, a kući radim na tvrdima, to su velike razlike u podlozi, tijelo to osjeća."

"Nadam se da ću jednog dana biti dobra učiteljica"

Prostor i infrastruktura su im najveći problem, ali unatoč svemu vrhunski rezultati su tu. I dok gimnastičarski klubovi u drugim hrvatskim gradovima dobivaju prostore, u Splitu takvo nešto nije ni u planu.

"U Splitu nema niti govora da se tako nešto ostvari, može u budućnosti što nas jako žalosti i demotivira. Sprave su blizu postavljene, treba biti stalni psotav sprava ali ovo što vidite, ne omogućuje rad u vrhunskoj gimanistici, vrlo je opasno ovako kad su blizu. Iskoristili smo dišpet i inat da se i u ovakvom prostoru izborimo za vrhunske rezultate."

A i bez ovakvih katastrofalnih uvjeta, jasno je da je do vrhunskih rezultata teško doći, pogotovo ako želite imati vremena za obitelj i prijatelje te studirati. Naime, Ana je i studentica prve godine splitske Učiteljske akademije.

"To sam htjela upisati, drago mi je, zanimljivo i nadam se da ću biti jednog dana dobra učiteljica."

Gimnastičarsko-ljubavna veza

"Ne mogu reći da to nije sport koji iziskuje puno vremena, za raditi višeboj potrebno je 5 sati treninga dnevno ako se želi raditi prosječan višeboj na svjetskoj razini što je puno. Bude dana kad ne znam kako ću stići ali na kraju sve stignem, bitno je imati prioritete, ne žuriti nego jedno po jedno u danu odraditi i to je to."

A nađe vremena i za dečka, svjetskog prvaka, također gimnastičara, Tina Srbića, s kojim uspijeva održati gimnastičarsko-ljubavnu vezu na relaciji Split-Zagreb.

"Uspijeva nama na neki naš način i to je to, ne bih više komentirala. Ja sam uvijek sretna i zadovoljna, sama ili s nekim."

Zadovoljna i sretna nada se samo što bržem oporavku i dobrim rezultatima na predstojećim Mediteranskim igrama. Što reći više ovoj vrijednoj i pozitivnoj djevojci osim: sretno, Ana!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider