Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Piše Ana-Marija Vuković

U Zagreb stiže jedna od najbogatijih na svijetu

Zlatna pirueta klizačko je natjecanje koje krasi iznimno duga tradicija, a ove godine tamo će klizati aktualna olimpijska i svjetska pobjednica, Južnokoreanka Kim Yuna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od 5.-7. prosinca održat će se 46. Pirueta i srušit će rekorde po broju zvijezda koje stižu u Zagreb. Najstarije klizačko natjecanje na svijetu ove će godine ugostiti 100 klizača iz 29 zemalja te sa svih kontinenata, osim Australije.

Dolazi olimpijska i svjetska prvakinja

Najveća zvijezda koja stiže je aktualna olimpijska i svjetska pobjednica, Južnokoreanka Kim Yuna. Ova 23-ogodišnjakinja, osim što je izvrsna klizačica, peta je najbogatija sportašica svijeta.

Ne samo da je na svakom natjecanju bila na postolju, osvojila sva velika zlata, svjetska je rekorderka po broju bodova u svakom programu, već je prema Forbsu prije četiri godine proglašena, zajedno s ameičkim snowborderom Shaunom Whiteom, najbogatijom olimpijkom. Zarada joj je bila 7,5 milijuna dolara godišnje!

No, već šest mjeseci nakon posljednjih zimskih Olimpijskih igara bila je peta najbogatija sportašica svijeta sa zaradom od 9,7 milijuna dolara godišnje!

Kim Yun kod kuće ima svoj kip, snimila je nekoliko pjesama, napisala knjigu, ima vlastitu producentsku kuću, a reklamira sve - od Samsunga, Hyundaia, Nikea pa do korejskih mljekara.

A koliko je popularna kod kuće dokazuje i navala Koreanaca koji su zasuli naš klizački savez narudžbama za ulaznice, a čak se I raspored Piruete prilagođava Korejskoj televiziji.

No, nije ona jedina zvijezda koja će ze nekoliko dana klizati na ledu Doma Sportova.

“Imamo ponovno idealan datum za Piruetu. Svima treba test uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju pa u Zagreb stiže i 2-struka svjetska prvakinja, osvajači bronce sa Europskog prvenstva, a dolazi i srebrni sa prošlogodišnjeg prvenstva Starog kontinenta.”, rekla nam je direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek.

Tako ćemo vidjeti što je za Soči pripremila i talentirana Japanka, dvostruka svjetska prvakinja, Miki Ando. Naime, ona je klizati počela s tek devet godina, a već dvije godine kasnije skakala je trostruke skokove! Tako je i jedina klizačica koja je uspjela skočiti četverostruki skok!

Nakon dvije godine pauze i rođenja kćerkice, Ando je spremna na nove izazove.

Treba obratiti pozornost i na Rusa Artura Gacinskog koji je na prošlogodišnjem Europskom prvenstu zauzeo drugo mjesto. Odmah iza svog poznatijeg sunarodnjaka Jevgenija Plušenka. Ovaj 20-godišnji Moskovljanin osvojio je i broncu na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine, treniraju ga poznati ruski treneri Aleksei i Tatiana Mishin.

Hrvatski klizači

Od hrvatskih predstavnika nastupit će Josip Gluhak i naše četiri klizačice - Petra Jurić, Matea Bursić, Ema Lipovščak i Valentina Mikac.

Natjecanje u četvrtak, 5. prosinca otvaraju plesni parovi (17.30 sati), u petak program kreće od 13.40, a u subotu od 11.30. Zlatna pirueta završit će u subotu u 20 sati s gala revijom pobjednika.

Dobitnici/e po dvije karte:

Helena Kotrla
Zrinka Ćorluka
Srđan Vidaković
Zlatko Novaković
Andrea Klarendić
Jadranka Vuković
Danijela Skrbin Đurić
Viktorija Lisec
Darija Pavlic
Dragan Stipanović
Slaven Šuba
Barbara Zore
Lana Tolarić
Marjana Milanović
Matko Lalić
Karla Korlaet
Nikola Havaić

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider