Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
jeste li spremni?

Predstavljen najambiciozniji biciklistički projekt: 1400 km, 110 sati...

U Međimurju predstavljen najambiciozniji biciklistički projekt u regiji...

Prošlog je vikenda u srcu Međimurja, LifeClass Termama Sveti Martin, predstavljen jedan od najambicioznijih biciklističkih projekata u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. Riječ je o utrci HARD CRO Ultra Race koja će se po prvi puta na našim prostorima održati od 20. do 24. lipnja ove godine, te će povezati četiri naudaljenije točke Hrvatske.

Vozači prepušteni sami sebi

Utrka će biti duga oko 1400 kilometara, a točan broj istih ovisit će o ruti koju vozači izaberu. To je samo jedna od zanimljivosti ove utrke jer nudi mogućnost taktiziranja, ovisno o vremenskim uvjetima i slobodnoj procjeni svakog vozača. Jedino pravilo je to da se mora voziti u prostoru Hrvatske, te da vozači ne smiju koristiti nikakva druga prijevozna sredstva poput trajekta ili sličnog.

Zanimljivo je isto tako što vozači tijekom cijele utrke nemaju apsolutno nikakvu potporu. Kada krenu prepušteni su sami sebi, osim u slučaju da im se nešto (ne daj Bože) dogodi. U tom slučaju se kontaktiraju organizatori koji dolaze po njega / nju. Sa sobom moraju imati potrebnu vodu i hranu ili istu jednostavno nabaviti na svojoj ruti prema cilju.

Službena mjesta za odmor (spavanje) bit će specificirana, a ono što nije dozvoljeno je unaprijed dogovoreno spavanje / odmaranje kod poznanika, jer to određenim vozačima, pogotovo iz Hrvatske, daje prednost u odnosu na strance.

Kategorije prema kojima se dijeli utrka su muškarci i žene, a potom se oni dijele na dobne granice. Prva kategorija su vozači mlađi od 50 godina, zatim oni koji imaju 50-59, 60-69, te 70 i stariji. Trenutno najstariji prijavljeni sudionik utrke je Josip Dikon, gospodin koji ima 62 godine. Vozači imaju 110, odnosno 120 sati za završiti utrku.

Prvo i jedno od najvažnijih pravila utrke HARD CRO glasi da 'nema pritužbi na pravila', a jedno od njih je i da se vozi u apsolutno svim vremenskim uvjetima, osim u slučaju da 'sjekire padaju s neba'.

Dvije kontrolne točke

Utrka HARD CRO započet će na samom jugu Hrvatske, točnije u Prevlaci. Vozači će nakon toga nastaviti duž jadranske magistrale prema najzapadnijoj točci Hrvatske - Savudriji. To je ujedno i prva od dvije kontrolne točke kroz koje svaki vozač mora proći. Od tamo će svi biciklisti krenuti prema najvitalnijoj kontinentalnoj županiji - Međimurju, gdje će u Svetom Martinu na Muri dotaknuti vrh Hrvatske i drugu kontrolnu točku. Odakle će se zaputiti prema Slavoniji i najistočnijem naselju Hrvatske - Iloku.

Svaki od vozača će na startu utrke dobiti svoj dres s brojem i GPS uređaj (300-tinjak grama) koji će organizatorima, ali i svima zainteresiranim, omogućiti da uživo prate kretanje svakog biciklista.

Ideja se rodila prije godinu dana

Organizator utrke je biciklistički klub "BK Samo Sport", a cijela ideja potekla je prije otpriliku godinu dana od Ivana Rogića, velikog zaljubljenika u biciklizam koji je dosada iz Zagreba biciklom posjetio i neke od dalekih europskih metropola kao što je London, Istanbul i Baku u Azerbajdžanu. Kornel Boros, direktor utrke HARD CRO je jedan od glavnih 'krivaca' što je ideja Ivana Rogića zaživjela i u stvarnosti.

"Ono što je posebno zanimljivo je činjenica kako vozači nemaju unaprijed definirane rute, što znači da sami brinu o svojim rutama, mjestu spavanja i hrani koju unose, a upravo to cijeloj utrci daje dozu avanturizma. Upravo je zbog odličnog koncepta i zanimljivog krajolika kroz koje prolazi utrka do sada prijavljeno preko stotinjak osoba iz čak 15 različitih zemalja svijeta", rekao je Boros, te posebno naglasio kako se dosada za utrku prijavilo sedam žena i kako interes raste iz dana u dan.

"Za prvi put smo ograničili broj prijava na 100 kako bi lakše prošli kroz ovo premijerno izdanje utrke. U budućnosti se nadamo da će ta brojka biti daleko veća", kaže Boros.

Sveti Martin postaje biciklistički centar Hrvatske

Predivan krajolik i izvrsnu biciklističku infrastrukturu koja iz dana u dan raste u srcu Međimurja prezentiran je svim vozačima i organizatorima utrke koji su se prošlog vikenda odazvali na promociju.

U LifeClass Termama Sveti Martin okupile su se brojne poznate osobe iz svijeta biciklizma, predvođene generalnim direktorom Branimirom Blajićem i Međimurcima Robertom Setnikom (deseterostruki Ironman), te Nenadom Šimunkom (član kluba Novo Nordisk). Oni su krenuli u biciklističku vožnju po gornjem Međimurju, a na vožnju su se odazvala brojna imena iz svijeta biciklizma, među kojima su bili i Marko Baloh, Ares Buršić (prvi Hrvat koji je završio utrku Race Accross America (4850 kilometara)), Ivan Puja, Dragan Mladenović, Roberto Setnik, Nenad Šimunko, Béla Kuzler, Dražen Breitenfeld, te sami organizatori utrke Kornel Boros i Ivan Rogić.

Ekipi se u vožnji priključio i Tomaž Humar, slovenski biciklist koji je 28. veljače završio svoj veliki pothvat bicikliranja oko svijeta te postao najmlađa osoba na svijetu koja je na dva kotača obišla cijelu planetu.

Pratite HARD CRO utrku i na službenoj Facebook stranici, a više informacija možete potražiti putem emaila info@hardcro.com, na broju telefona 091 292 0691, te putem službene internetske stranice www.hardcro.com

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider