Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kultura 'šaketanja'

'Tyson s Kvatrića': 'Pih, gle mu mišiće. Samo je malo jači od mene!'

Gotovo u svim sportovima, otvoreni fizički sukob igrača nešto je nepoželjno i strogo kažnjivo, ali ne i u hokeju na ledu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odnosno, pravila tučnjavu zabranjuju, ali ona je posebnost hokejske kulture. Postoje brojna pisana i nepisana pravila o toj tematici.

>> Medvjedi iz Arene UŽIVO odgovaraju na vaša pitanja!

''Toga mora biti u hokeju'', ističe Tom Zanoški, uz Alana Letanga vjerojatno najžešći hokejaš zagrebačkih Medvjeda.
''Ponekad je dogovorena tučnjava, ponekad nije. Ako se ne slažeš s nekim igračem tijekom utakmice, pa ga pitaš hoćeš se tući, a on kaže OK. I onda se normalno potučete'', u šaljivom će tonu Zanoški.

Tučnjavom se riješe svi nesportski potezi, pogotovo ako ih trpe najveće zvijezde i mlađi igrači. Kapetan Medveščaka Kanađanin Alan Letang ovako objašnjava kulturu „šaketanja na ledu“.

''Pomaže mi da sve bude čišće, to je zapravo faktor respekta. Tako poštujem protivnika i suigrače, i nitko nema priliku da se iskaljuje na njima'', odlučno će Letang, koji je iskustva skupljao i u američko-kanadskoj profesionalnoj NHL ligi.

Kazna za tučnjavu uglavnom je 5 minuta hlađenja na klupi. U NHL-u su tučnjave puno češće, prosjek je jedna tučnjava na dvije utakmice. Zanoški pojašnjava neka nepisana hokejska pravila:
''Znaju se igrači koji se ne smiju puno dirati, a koji smiju. Nekim igračima je zadatak, među ostalim, da se tuku i brane suigrače.''

Osim Zanoškog i Letanga, u Medveščaku su za takve zadatke zaduženi Joel Prpić i nekoć Pascal Morency, koji trenutačno nije u klubu, ali bi se mogao vratiti iduće sezone. Letang smatra ih sve svojim „učenicima“.
''Evo oni uče, uvijek je dobro učiti na treningu, jer nikad ne znaš kad će ti trebati na ledu. Mnogi mladi igrači prije ili kasnije to iskuse i onda razgovaraju sa iskusnijim igračima'', kaže Letang.

I nema tu neke posebne filozofije.
''Probaš zgrabiti ruku suparnika da te ne može dohvatiti, a gotovo je kad netko prvi padne'', pojašnjava Zanoški.
Malo smo se našalili pa upitali može li Tom „nalupati“ Alana?
''Neee, mislim da ne, ja sam stariji i mudriji'', smijući se odgovorio je Letang, ali Tom mu nije ostao dužan:
''Pih, gle mu mišiće... On je samo malo jači od mene.''

„Tyson s Kvatrića“, kako prijatelju zovu Toma, upozorava:
''Kad publika vidi, kad mala djeca to vide, neka znaju da je to sport i da sve završava na ledu“, zaključio je Tom Zanoški.

Podsjećamo da će GOL.hr u četvrtak, u 12.30 sati, u Areni ugostiti hokejaše Medveščaka. Medvjedi će iz Arene UŽIVO odgovarati na vaša pitanja!
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider