Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Skandal i u Italiji

'Tražili su 70.000 eura za doping da osvojim Tour de France!'

Talijanski biciklist otkrio je skandalozne detalje na suđenju kontroverznom španjolskom liječniku Eufemianu Fuentesu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono u što se glasno sumnjalo, sad je dobilo i potvrdu. Lance Armstrong nije jedini koji je koristio nedopuštena sredstva kako bi se pretvorio u vrhunskog biciklista. Ivan Basso, dvostruki osvajač Giro d'Italije, priznao je na svjedočenju u postupku protiv kontroverznog liječnika Eufemiana Fuentesa, kako je i on koristio doping ne bi li pobijedio na Tour de Franceu!

''Platio sam tretman jer sam mislio da će mi to osigurati pobjedu na Tour de Franceu. Pristao sam na kompleksni jednogodišnji tretman Eufemiana Fuentesa u 2005. godini koji je stajao 70.000 eura, znajući da to što radim nije dobro'', rekao je Basso.

Njega je Svjetska biciklistička federacija 2007. godine suspendirala na dvije godine zbog uzimanja dopinga.

''Kontaktirao sam dr. Fuentesa jer mi je njegov sustav mogao dati prednost u biciklizmu. Ali, platio sam samo 15.000 eura. Nisam mogao završiti tretman jer je cijelu stvar prekinula policijska istraga'', otkrio je talijanski biciklist koji je uzimanje dopinga tajio i od obitelji i od kolega iz momčadi.

''Uvjeravali su me da je cijela stvar poput doniranja krvi'', zaključio je Basso koji san o osvajanju Tour de Francea ipak nije ispunio.

Te sporne 2005. godine, kad je uzimao doping, završio je na drugom mjestu...

I bivši talijanski biciklist, sjajni sprinter u 90-ima i početkom 2000-ih godina Mario Cipollini, platio je zloglasnom španjolskom liječniku 130 tisuća eura kroz četiri godine za dopinške usluge.

Gazzetta dello Sport je otkrila u današnjem izdanju rezultate istrage "Operacion Puerto", prema kojima je danas 45-godišnji Cipollini od 2001. godine do 2004. plaćao španjolskom doktoru da mu pomogne u osvajanju Svjetskog cestovnog prvenstva 2002. godine i još nekoliko etapa na Giro d'Italiji, te nekoliko drugih utrka.

Talijanska antidopinška agencija zatražila je od španjolskog suda u Madridu, gdje se ovih dana sudi Fuentesu, sve dokaze vezane za Cipollinija, kako bi ga mogla dovesti pred lice pravde u Italiji.(TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider