Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čudesna Slovenka u Zagrebu

Tina Maze uoči Snježne kraljice: Janica je uvijek bila moje mjerilo!

Tina Maze (31) svjetsko je skijaško čudo, najbolja je skijašica u povijesti sporta – u 2013. osvojila je 2414 bodova, što je više od ikoga tko je ikada nosio skije na nogama...

Djevojka iz našeg susjedstva danas je u skijaškim krugovima ono što je Michael Jordan u košarci, njegov imenjak Schumacher u formuli, odnosno Babe Ruth u bejzbolu. Apsolutna legenda i rekorderka kojoj nema ravne.

Snježna kraljica: 20 tisuća navijača bodrit će 10 hrvatskih skijaša

"Ne vidim nikoga tko bi Tinu Maze danas mogao dostići. Njezin rekord teško će biti ikome skinuti, za to bi trebalo briljirati u svim disciplinama", kaže Ivica Kostelić, jedan od najpoznatijih all-aroundera Svjetskog kupa.

Tina Maze veselo se javila iz Francuske. Kako i ne bi, i ove je sezone najbolja skijašica svijeta! Godinu je započela s dva olimpijska zlata u Sočiju – iz veleslaloma i spusta, a u novu sezonu ušla kao prvi favorit. U pravilu, svaki put kad izađe iz startne kućice staje na postolje. Pobijedila je u tri discipline – veleslalomu, slalomu i spustu, a briljira i u superveleslalomu...

Smiješi li se novi Kristalni globus?

"Za prognoze je ipak prerano, tek smo krenule. Meni najvažnije da skijam na vrhunskoj razini! Volim taj osjećaj, kad sam na stazi, spuštam se i uživam", kaže Tina.

Koliko je teško pronaći motiv? Nastupate od 15. godine, dakle ovo vam je 16. sezona u Svjetskom kupu, imate medalje sa svih natjecanja, titule svjetske prvakinje, olimpijska zlata, kristalne kugle...

"Motiv je uvijek isti: želim biti bolja nego prošli puta. Rekordi su zanimljivi, brojke su lijepe za intervjue, no meni je najvažniji osjećaj koji imam dok sam na stazi. Po tome mjerim svoj uspjeh. A taj osjećaj je danas stvarno dobar!

Konkretno, ponovno u slalomu imam osjećam da sam jaka, da mogu napadati, boriti se za pobjede. Kad krenem iz startne kućice sa smiješkom na licu, to je moj najveći dobitak. Želim i dalje ići naprijed, osjećam silu koja me gura sve više i više."

Možete li bolje od toga?

"Ne znam, jer danas sam zaista u izuzetno dobroj formi. Samo neka potraje."

Veselo vas čekamo na utrci u Zagrebu 4. siječnja na Snježnoj kraljici. Stigli ste ovdje do drugog mjesta, kao i naši skijaški heroji Ivica i Janica Kostelić. Čekali smo njihove pobjede, nisu uspjeli. Možete li vi? Ionako ste favoritkinja hrvatske publike.

"U Zagrebu je uvijek neka posebna energija, osjetite kako publika navija za vas. Tu želju i podršku publike za mojom pobjedom itekako osjećam, a mogu misliti kako je tek bilo Janici i Ivici. Nadam se da će biti snijega, a da ću ja skijati kao i sad pa neka se sve poklopi. Pobijediti na Sljemenu mi je jako velika želja..."

Rekli ste jednom da ste se divili Janici Kostelić jer je “ona jedina u Svjetskom kupu imala moć na skijama”. Osjećate li se vi danas tako moćno?

"Janica je uvijek bila moje mjerilo! Kad smo bile mlade, uvijek sam gledala što ona radi i željela biti kao i ona. Zauvijek će tako ostati, tih njezinih šest olimpijskih medalja (Tina ima četiri, nap. a.), koje je osvojila u kratko vrijeme dok je skijala, bile su nevjerojatan i izniman uspjeh. Sjećam se kad smo se natjecale kao djevojčice, uvijek je bila za glavu veća od mene, i za dvije sekunde brža. Danas se srećemo, ona je u drugoj ulozi, s Ivicom je kao trenerica te se i dalje družimo. Uvijek sam bila bliska Kostelićima."

Kako gledate na trenutačnu formu Ivice Kostelića? Trenutačno je 115. na svijetu, s jednim bodom iz osam utrka. Što mu preporučujete, kako da se vrati u formu? On vam je kazao na Igrama u Sočiju da se “bacite na glavu” u borbi za olimpijsko zlato i – upalilo je...

"Ivica je vrlo inteligentan dečko i on sam najbolje zna što je najbolje za njega. Smatram da je napravio i više od toga što je mogao, jer napravio je – sve! Vrlo ga poštujem kao osobu i kao skijaša i znam da se on ne predaje do kraja."

Družite li se s biatloncem Jakovom Fakom koji je posljednjih godina pod slovenskim stijegom? Na Facebooku vam veselo čestita za svaku pobjedu, a isto čini i kad su uspjesi hrvatske skijaške reprezentacije, posebno mu je drag Ivica.

"Jakov Fak je super dečko! Simpatičan je, pošalje poruku svaki put kada ostvarim neki uspjeh. S njime sam također povezana, kao i s Ivicom i Janicom. Mi smo svoji..."

Na što biste posebno upozorili u Svjetskom kupu, što bi trebalo promijeniti?

"Mislim da ipak ima previše utrka na kalendaru. Smatram kako bi veći šou bio da imamo manji broj utrka, da bi spektakl bio poput onoga u F1. Za nas koji vozimo sve discipline, broj je zaista velik. No, nisam ja ta koja o tome odlučuje."

Što je prvo što vas veže sa Hrvatskom? Je li to bilo skijanje ili kupanje? Što vam je ostalo u sjećanju iz djetinjstva?

"Znate kako sam naučila hrvatski? Navečer sam, kao klinka, pred televizorom gledala tada popularnu sapunicu Santa Barbaru i, čitajući prijevode razgovora Eden Capwell i Cruza Castilla, učila jezik. Gledali smo tu seriju svaku večer."

Gdje ste naučili plivati?

"Ljeta sam provodila na hrvatskoj obali, bio bi mi to najljepši dio godine. Prošla sam većinu Jadrana, jedino još nisam stigla do Dubrovnika. Najljepšu sam hrvatsku turističku destinaciju ostavila za kraj, ha-ha..."

Tko je na vas imao najveći utjecaj u odrastanju? Spomenuli smo Santa Barbaru, postoji li netko od drugi, od skijaša ili glazbenika?

"Moje je ime Tina, a tako se zove i Tina Turner, pjevačica poznata po pjesmi “Simply the Best”. Kao klinka sam stalno slušala tu pjesmu. Glazba mi jako puno znači, da je nema, život bi za mene bio tužan."

Svirali ste klavir, išli i u glazbenu školu. Kako su vam išla, primjerice, djela Johanna Sebastian Bacha?

"Bach mi je bio težak. Općenito, i sviranje klavira tražilo je poseban trud, mnogo vježbe... To mi je doba bilo odlična škola za disciplinu i strpljenje. Smatram da je sviranje instrumenata odlično za razvijanje funkcija mozga, a da su umjetnost i sport idealna kombinacija u kojoj se čovjek može odlično razviti. Moj je otac inzistirao na tome da puno vježbam klavir, nije mi se to u ono doba najviše dopadalo, ali danas znam sjesti za klavir i svirati. Ne tako puno kao Ivica Kostelić gitaru, ali kad je riječ o glazbi, bit ću iskrena, mnogo mi više odgovara zapjevati", rekla je Tina Maze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider