Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
vrijeme je za promjene

Nakon sramotne odluke HOO-a: 'Sport je postao korumpiran, osjećamo se prevareno'

Samo dan nakon što je HOO donio čudne odluke oko odabira trenera i sportova koje će i dalje, odnosno više neće podržavati, stiglo je priopćenje za javnost Transparency International Hrvatske...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novo istraživanje Transparency Internationala 'Globalni izvještaj o korupciji u sportu' pruža sveobuhvatan prikaz koruptivnih rizika i navodi preporuke vodećih svjetskih stručnjaka o tome kako sport učiniti stvarnim pokretačem pozitivnih promjena u društvu. Čitav niz nedavnih međunarodnih korupcijskih afera pokazao je da je sport izložen velikim korupcijskim rizicima. Pri tome ne mislimo samo na nogomet, već i afere u atletici i tenisu.

"Kada kao navijači navijamo za neku momčad radosni smo kada pobijedimo, a tužni kada gubimo. No kada se rezultati ne zasnivaju na poštenoj igri, konkurenciji i poznatim pravilima, već na korupciji i nepravilnostima osjećamo se poniženo i prevareno", istaknuo je Cobus de Swardt, direktor TI.

U istraživanju je sudjelovalo 25 000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69% navijača nema povjerenje u FIFA-u, ali da njih 50% smatra da joj treba dati priliku kako bi SE vratio taj ugled. To je moguće samo kroz transparentan postupak izbora novog rukovodstva za nekoliko dana i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.

"Hrvatski navijači, ali i građani imaju pravo biti dio ne samo hrvatskog nogometa već i svi ostalih sportova. Bez poštenja i integriteta nema stvarnih promjena u hrvatskom sportu. Sportaši, navijači, sponzori, sportski djelatnici, sportske institucije, tijela javne vlasti, mediji i građani moraju poticati ove društvene vrijednosti kako bi sport bio važan dio našeg identiteta. Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstva sportskih saveza kako bi se zaštitio integritet i poštenje svih aktera uključenih u sport.

Podsjećamo da je Hrvatski olimpijski odbor još u travnju 2015. godine obećao otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, a zaštitio sport kao takav. Obećanje do danas nije ispunjeno.

Zaštite hrvatski sport u cjelini od podmićivanja, manipuliranja, komercijalizacije i politizacije. Neka sponzori hrvatskog sporta svoje donacije i ugovore daju transparentno na uvid javnosti kako bi se osigurala ista razina odgovornosti za koju se zalažu u svom svakodnevnom poslovanju. Da bi se spoznali stvarni razmjeri nedostataka integriteta u sportu prikupite stvarne podatke i prevenirajte korupciju.

U procesu stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti sport, je važno područje koje okupira mnoge generacije. Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

HOO je u ponedjeljak izbacio "Odluku o listi trenera čiji se rad sufinancira sredstvima HOO-a za 2016. godinu". Papir je potpisao predjsednik HOO-a Zlatko Mateša, a na njemu su se našle brojne nelogičnosti. 

Primjerice, na trenere wushua, savatea i trenera ronjenja, koji nisu sportovi koji će se naći na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ove godine, HOO će izdvajati po 120 tisuća kuna.

S druge pak strane, na izbornika badmintona, sporta koji je na Olimpijskim igrama od 1992. godine i u kojem imamo dva potencijalna natjecatelja ove godine u Riju, HOO je odlučio više ne trošiti novac, točnije 5000 kuna mjesečno.

Ovo je samo jedan od niza primjera koji su nelogični nakon posljednje objave HOO-a. Recimo još samo da su s liste plaćenih trenera skinuti Miloš Milošević (plivanje), Miroslav Aksentijević (odbojka), Neven Kovačević (vaterpolo), Mladen Erjavec (košarka), Hrvoje Livančić (atletika), Magda Ilić (gimnastika)... Niz je dugačak. I sramotan...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider