Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sa starog mosta

Svjetsko prvenstvo u skokovima s litice u 2015. u Mostaru

Skokovi s litica, mostova i platformi visine osmerokatnice, kombinacija čistog adrenalina, duboke koncentracije i tjelesne pripreme, jednostavnije – Red Bull Cliff Diving – i u 2015. će obići svijet, a stiže i u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Staneš na rub, pogledaš dolje, ispod tebe plavetnilo, pitomije ili daleko od toga. Dijeli vas 27 metara, samo trostruka visina olimpijske skakaonice. Odraziš se. Ali to nije dovoljno. Čekaju te tri duge sekunde, vrijeme u kojem će tijelo do susreta s vodom napraviti nevjerojatne manevre, okrete koji let ljudskog tijela s vrtoglave visine pretvaraju u umjetnost.

Let koji se od odraza do finalne točke - mora ili rijeke - pretvara u utrku čije brzine tijelo nose i do 85 kilometara na sat. I sve to bez ikakve zaštitne opreme. To je Red Bull Cliff Diving, a njegovi glavni junaci za te tri sekunde pripremaju se gotovo cijeli život.

Ovaj poprilično neobičan ekstremni sport, ili kako ga najbolje opisuje njegov drugi naziv - najčišći ekstremni sport na svijetu - već sedam godina oduzima dah obožavateljima diljem svijeta. U 2015. godini posjetit će i neka nova mjesta, a dolazi i u susjednu Bosnu i Hercegovinu i to 15. kolovoza u Mostar.

Najbolji skakači svijeta svoje će vještine pokazati, osim ocjenjivačkom žiriju, publici ispred Starog mostarskog mosta. Natjecanje u svoj kalendar svake godine uvrsti najspektakularnije svjetske lokacije, u kojima se umjetnost tjelesnih pokreta stapa s ljepotom prirode, pa je tako mostarski dragulj uspio izboriti svoje mjesto u ovogodišnjoj svjetskoj seriji.

Osim Mostara, natjecanje će posjetiti Azore, Teksas, francuski La Rochelle, jednu od omiljenih lokacija, te kolumbijsku Cartagenu i španjolski Bilbao. O svim postajama prvenstva, datumima i skakačima potražite na www.redbullcliffdiving.com.
 

Nastavi čitati