Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Jeste li iznenađeni?

Svijet trese nezapamćena dopinška afera!

Njemačka TV postaja ARD i britanski Sunday Times došli su do rezultata doping kontrole 5000 atletičara i tvrde da su testovi čak trećine osvajača najvećih medalja u najmanju ruku sumnjivi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik međunarodne atletske federacije poručuje da je riječ o optužbama bez dokaza, no stručnjake za doping afera nije nimalo iznenadila. Čak 55 zlatnih odličja sa Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara osvojili su atletičari čiji su dopinški nalazi bili pozitivni ili sumnjivi! Tvrde tako ARD i Sunday Times, koji su na još nepoznat način došli u posjed doping kontrola obavljenih između 2001.-e i 2012.-e godine.

Lamine Diack, predsjednik međunarodne atletske federacije:
"Ovo su ozbiljne optužbe, ali bez dokaza. Svejedno, njih ćemo svakako istražiti jer, reći da u tih 11 godina atletski svijet nije radio doping kontrole kako treba, jednostavno je smiješno."

No malo tko se smije na tvrdnju da je čak trećina osvajača medalja s najvećih globalnih natjecanja bila pod utjecajem dopinga! Tako je, navodno, 80 posto osvajača ruskih medalja imalo upitne rezultate na doping kontroli.

Thomas Bach, predsjednik međunarodnog olimpijskog odbora:
"Trenutno baratamo pretpostavkama. Mi već provodimo istragu u suradnju sa svjetskom antidopinškom agencijom i za konkretne poteze moramo pričekati njene rezultate. Dotada moramo poštovati presumpciju nevinosti atletičara."

Lamine Diack, predsjednik međunarodne atletske federacije:
"Čujem mnoge kako govore da se medalje osvojene u tome razdoblju trebaju oduzeti. To je odvratno, čista farsa. Čim se samo tri tjedna prije svjetskog prvenstva priča da je atletika po dopingu gora od biciklizma, onda nešto stoji iza toga."

A prema tvrdnjama ARD-a, iza cijele afere stoji upravo međunarodna atletska federacija koja je, navodno, ovaj skandal godinama krila od javnosti. Stručnjaci za doping nisu iznenađeni iz razloga što su farmaceutske tvrtke još uvijek par koraka ispred kontrolnih testova.

Dr. Božidar Fučkar, bivši koordinator antidoping kontrole u HOO-u:
"Laboratoriji svi u svijetu kasne najmanje dvije godine sa analizama za novostvorenim takvim doping agensima. Svi vrhunski rezultati su već malo vanzemaljski jer svaki organizam ima svoje granice. Vjerojatno neke vrste dopinga postoje koje jasno nismo otkrili."

Srećom po atletiku, rezultati njene najveće zvijezde - Usaina Bolta pokazali su se potpuno čistima. Da kojim slučajem nije tako, već bi sada mogli reći da kraljica sportova više nikada neće - biti ista.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider