Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Bogati siječanj

SPORT U 2015: Evo što nas sve čeka u novoj godini!

Nakon burne sportske 2014., donosimo vam program 2015. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neparne godine, a takva je ispred nas, nisu bogate onim najvećim natjecanjima kao parne. Točnije, nema Olimpijskih igara te nogometnih prvenstava svijeta i Europe. No, to ne znači da će sporta u 2015. nedostajati. Krenimo redom...

Nakon prošlogodišnje stanke zbog nedostatka snijega, na Sljeme se vraća Snježna kraljica. Već 4. dana nove godine najbolje svjetske slalomašice spuštat će se padinama Medvednice. Najbolji svjetski skijaši to će učiniti dva dana kasnije (6. siječnja) kada ćemo vidjeti Ivicu Kostelića i senzaciju veleslaloma u Alta Badiji, Filipa Zubčića.

Bogati siječanj - skijanje, SP u rukometu, Australian Open...

Siječanj je također tradicionalno rezerviran za ponos hrvatskog sporta – rukometaše. Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje 15. siječnja, a Hrvatska kreće u natjecanje sljedeći dan utakmicom protiv Austrije. Potom igramo s Tunisom (17.1.), Iranom (19.1.), Makedonijom (21.1.) i na kraju tog dijela natjecanja s BiH (23.1.). Veliki smo favoriti za prvo mjesto, a nakon toga slijedi nokuat faza od osmine finala.

Najbolji tenisači i tenisačice svijeta 19. siječnja okupit će se u Melbourneu. Na Australian Openu vidjet ćemo i našeg Marina Čilića koji u ovoj godini želi dokazati kako US Open nije bio slučajnost. Prilika za Marina je već u Australiji, baš kao i za Bornu Ćoriću koji je najavio ulazak u svijet velikih pobjedom protiv Rafaela Nadala. U akciji ćemo vidjeti i Karlovića, Dodiga i ostale tenisače te velike nade ženskog tenisa Anu Konjuh i Donnu Vekić .

Početkom veljače nastavlja se domaća nogometna liga (6.2.) u kojoj Dinamo ima sedam bodova prednosti ispred Rijeke. Jesen je bila burna, a bit će upamćena po neodigranom derbiju i velikoj svađi trenutnog vodstva HNS-a s Hajdukom.

Nokaut faza Lige prvaka kreće spektaklima

U veljači kreće i ono što su čekali svi ljubitelji nogometa. Skupine Lige prvaka su jedno natjecanje, a utakmice nokaut faze potpuno drugo. 17. veljače krećemo sa spektakularnim okršajem između PSG-a i Chelseaja, a dan kasnije cijeli će svijet gledati utakmicu između Manchester Cityja i Barcelone.

Nakon što dobijemo četvrtfinaliste Lige prvaka poslije čak četiri tjedna okršaja u osmini finala, zanimljiv će biti nastavak kvalifikacija za Euro u Francuskoj 2016. godine. Hrvatska dočekuje Norvešku na Maksimiru 28. ožujka. Ipak će se igrati pred gledateljima jer je UEFA procijenila kako ispad hrvatskih navijača u Milanu nije bio takav da se zatvori cijeli stadion već samo jedan dio. Nadamo se kako se neće ponoviti scene sa San Sira…

Vettel vozi u Ferrariju, Hrvatska dočekuje Italiju, Čilić brani naslov

Sredinom ožujka (15.3.) kreće i nova sezona Formule 1 utrkom u Australiji. Mercedes je s prvakom Lewisom Hamiltonom i viceprvakom Nicom Rosbergom pomeo konkurenciju. Sljedeće sezone Ferrari će imati ludi dvojac – Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen, a za McLaren će voziti dva svjetska prvaka – Fernando Alonso i Jenson Button. Vidjet ćemo što će 'iskemijati' mehaničari, ali i sponzori, jer sve više momčadi upada u financijske probleme.

Kroz travanj ćemo dobiti polufinaliste Lige prvaka, u svibnju nove ili stare prvake nogometnih liga kao i pobjednika Roland Garrosa. Finale Lige prvaka ovaj će se put igrati prve subote u lipnju (6.6.), a manje od tjedan dana kasnije opet će u akciju reprezentacije. U petak 12. lipnja Hrvatska dočekuje Italiju!

Krajem šestog mjeseca počinje Wimbledon koji se nastavlja u sedmom. U srpnju naši nogometni klubovi kreću u kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu, a kroz kolovoz ćemo saznati hoćemo li imati klubove u skupinama tih natjecanja. Marin Čilić u osmom mjesecu kreće u obranu naslova na US Openu, a krajem mjeseca očekuje nas i Svjetsko prvenstvo u atletici na kojem očekujemo novo zlato Sandre Perković.

Kraj kvalifikacija, Eurobasket u zagrebačkoj Areni

Na početku rujna reprezentacija nastavlja kvalifikacije protiv Azerbajdžana i Norveške, a onda centralni događaj cijele 2015. za hrvatski sport – Eurobasket!

Hrvatska će biti jedan od domaćina Europskog prvenstva u košarci koje počinje 5. rujna. Zagreb će nakon 26 godina ponovno ugostiti najbolje košarkaše Starog kontinenta, ali ovaj put smo jednu skupinu kojoj smo domaćini u Areni. U skupini C uz Hrvatsku su Slovenija, s kojom otvaramo EP te Grčka, Makedonija, Gruzija i Nizozemska.

Uz Zagreb, preostale skupine igrat će se u Latviji (Riga), Njemačkoj (Berlinu) i Francuskoj (Montpellier). Utakmice po skupinama igrat će se od 5. do 11. rujna, a završnica, u koju će se probiti po četiri najbolje selekcije iz svake skupine, od 12. do 20. rujna u Lilleu, na nogometnom stadionu čiji je kapacitet čak 27.000 mjesta.

Listopad nam donosi kraj kvalifikacija za još jednu europsku smotru najboljih u Francuskoj, onu nogometnu. Nadamo se kako ćemo nakon utakmica s Bugarskom i Maltom biti prvi ili drugi u skupini te bez 'play-offa' otići na Euro.

Krajem godine očekuje nas i Svjetsko prvenstvo rukometašica, ali naše se cure tamo tek trebaju kvalificirati nakon debakla na EP-u kojem su bili domaćini Hrvatska i Mađarska.

Ovo su tek najzanimljiviji događaji od mnogih koji nas očekuju. Vidjet ćemo u 2015. sigurno i borbe Cro Copa, a nadamo se sjajnim rezultatima svih sportaša koji će hvatati normu za Olimpijske igre u Riju 2016.!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider