Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Okršaj s Litvom

Još korak do medalje: Hrvatski hokejaši svladali Estonce

Izabranici Alana Letanga u subotu igraju utakmicu koju su priželjkivali, za odličje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjedom nad Estonijom 5:3 (1-2, 3-1, 1-0), ostvarenom u 4. kolu Svjetskog prvenstva Divizije I skupina B, hrvatski hokejaši na ledu ostali su u igri za odličje, a za to će im biti potrebna pobjeda nad Litvom u subotnjoj (20 sati), posljednjoj utakmici na turniru.

Dvoboj protiv Estonije nije dobro počeo za Hrvatsku. Jedna defenzivna pogreška i jedan precizno odigran kontranapad u razmaku od dvije minute bili su dovoljni reprezentaciji Estonije za dva pogotka i vodstvo 2-0 nakon pet i pol minuta igre u prvoj trećini. Makrov je u 4. minuti pogodio rašlje pokraj nemoćnog Vilima Rosandića koji je započeo utakmicu umjesto standardnog Mate Tomljenovića. Kod drugog pogotka Makrov je bio asistent, a strijelac je iz neposredne blizine bio Rooba.

Hrvatski oklopnici su više imali pločicu u posjedu i aktivno napadali prema vratima Estonaca, o čemu svjedoči i podatak o broju udaraca 14-6 u njihovu korist, ali su svi napori za postizanje pogotka ostali nenagrađeni sve do 16. minute. Tad je, uz malo hokejaške sreće, pak završio u mreži. Tadić je pucao, Borna Rendulić uspio preusmjeriti pločicu koja se potom od klizaljke estonskog braniča odbila u mrežu.

Hrvatska je u drugoj trećini došla do potpunog preokreta. Izabranici Alana Letanga profitirali su od isključenja gostiju, zbog kojih su Estonci pola trećine odigrali s igračem manje. Nathan Perkovich se dvaput odlično snašao pred estonskim vratima i pospremio "otpatke" za izjednačenje i prvo vodstvo Hrvata. U 39. minuti Michael Glumac je iskoristio akciju s igračem više. I kad se činilo da će Hrvati na odmor s dva pogotka prednosti, perfektnu trećinu je pokvarila pogreška vratara Vilima Rosandića koji se spetljao s pakom, a spretni Sibircev u posljednjoj sekundi uspio postići treći pogodak Estonaca.

Unatoč prilikama na jednoj i drugoj strani, vratari su u posljednjoj trećini iz svih dvoboja izašli kao pobjednici. No, kad je estonski vratar Koitmaa napustio vrata u jurnjavi za izjednačenjem, Michael Glumac je to znao iskoristiti i smireno poslati pak u nebranjenu mrežu za konačnih 5-3.

Nakon što su Britanci svladali Rumunjsku sa 6:1, uz čak 58 udaraca na vrata, u petak se u Domu sportova dogodila senzacija. Litva je s 2-1 pobijedila Ukrajinu i potpuno zakomplicirala borbu za zlatno odličje i promociju u skupinu A. Vodećoj Velikoj Britaniji je sada za to potreban samo bod u subotnjem dvoboju s Ukrajinom (13 sati), a Ukrajincima ni pobjeda nad Britancima ne jamči prvo mjesto. U tom bi slučaju konačan redoslijed ovisio o raspletu dvoboja Hrvatska - Litva, u kojem bi Litavcima pobjeda donijela zlatnu medalju, zbog trijumfa nad Ukrajincima.

U preostalom dvoboju koji se igra u subotu Estonija i Rumunjska igrat će za ostanak u ovom razredu svjetskog hokeja.

HRVATSKA - ESTONIJA 5:3 (1-2, 3-1, 1-0)

Zagreb, Dom sportova. Gledatelja: 2000.
Strijelci: 0-1 Makrov (4), 0-2 Rooba (6), 1-2 Rendulić (16), 2-2 Perkovich (31), 3-2 Perkovich (37), 4-2 Glumac (39) - PP1, 4-3 Sibircev (40) - SH 1, 5-3 Glumac (60) - EN

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider