Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
drama kod visaša

SP atletika: Treće uzastopno zlato za Kipropa

Posljednjeg dana Svjetskog atletskog prvenstva u Pekingu kiša i loše vrijeme utjecali su na rezultate, pa nije bilo vrhunskih dosega kao prethodnih dana...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Asbel Kiprop (26) po treći je put zaredom osvojio naslov svjetskog prvaka na 1500 metara, on je u finalu slavio sa 3:34.40 minuta ispred sunarodnjaka Elijaha Motoneija Manangoija (22) sa 3:34.63 i Marokanca Abdalaatija Iguidera (28) sa 3:34.67. Kiprop je tako opravdao status prvog favorita, u Peking je stigao s najboljim rezultatom na svijetu ove godine, te je u "Pričjem gnijezdu" ponovno slavio, baš kao i prije sedam godina kada je postao olimpijski pobjednik u dobi od samo 19 godina.

Izuzetno je zanimljivo bilo natjecanje kopljašica, a zlatnu je medalju osvojila Njemica Kathrina Molitor (31) i to posljednjim hicem natjecanja. Molitor je koplje bacila na 67.69 metara, što je novi najbolji rezultat ove godine u svijetu, te je tako rastužila domaćine jer je potisnula Kineskinju Huihui Lyu (26) na drugo mjesto. Lyu je u petoj seriji bacila novi azijski rekord koji sada iznosi 66.13m. Brončano odličje osvojila je Južnoafrikanka Sunette Viljoen (31), koja je u Peking stigla kao vodeća na svjetskim ljestvicama, sa 65.79m. Inače, za Molitor je ovo prva medalja s velikih natjecanja, dosada su joj najbolji plasmani bili peto mjesto sa SP iz Daegua 2011., te šesto s OI u Londonu 2012. Za Viljoen je ovo druga svjetska bronca, nakon Daegua. Braniteljica naslova otprije dvije gdoine, Njemica Christina Obergfoell (34) je sa 64.61m ostala bez medalje, četvrta, dok je svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjendica, Čehinja Barbora Špotakova (34) natjecanje završila već nakon tri serije, na devetom mjestu sa 60.08m.

Kiša koja je pala u nedjelju u Pekingu najviše je štetila skakačima u vis, koji se u finalu nisu mogli pokazati u najboljem svjetlu. Niti jedan nije uspio preskočiti letvicu na 2.36 metara, a kako su njih trojica, Kanađanin Derek Drouin (25), Ukrajinac Bohdan Bondarenko (26) i Kinez Gouwei Zhang (24), sve prethodne visine svladali iz prvog pokušaja, o raspodjeli medalja se odlučivalo spuštanjem na niže visine. U takvoj se situaciji najbolje snašao Drouin, te tako osvojio zlato, nakon bronci s OI u Londonu 2012., te SP u Moskvi 2013. Branitelj naslova iz Moskve Bondarenko i Zhang ostali su srebrni, dok je srebrni iz Moskve i vlasnik najboljeg rezultata ove sezone (2.41m) Kataranin Mutaz Essa Barshim (24) ostao četvrti, on je kao i trojac s medaljama preskočio 2.33m iz prvog pokušaja, ali je imao jedno rušenje na 2.29m.

Utrka na 5000 metara za atletičarke protekla je u potpunoj dominaciji Etiopljanki koje su osvojile sve tri medalje. Najbrža je bila Almaz Ayana (23), koja je diktirala tempo od samoga starta, s novim rekordom svjetskih prvenstava od 14:26.83, dok je u samoj završnici Senbere Teferi (20) pretekla zlatnu iz utrke na 1500 metara Genzebe Dibabu (24). Obje su za Ayanom zaostale više od 17 sekundi.

Tradicionalno, svjetska atletska prvenstva završavaju štafetnim utrkama na 4x400 metara, a u Pekingu su pobjede u toj disciplini ostvarile Jamajčanke i Amerikanci. Pobjedu Jamajci donijela je Novlene Williams-Mills sjajnom završnicom u kojoj je uspjela preteći Francenu McCorory, kojoj je prethodno Allison Felix donijela solidnu zalihu. Jamajka je ciljem prošla u vremenu 3:19.13, a srebrne SAD su trčale 3:19.44. Do bronce su stigle trkačice iz Velike Britanije sa 3:23.62 ispred braniteljica naslova iz Moskve Ruskinja, koje su sa 3:24.84 ostale bez medalje, četvrte.

Amerikanci su opravdali status favorita u muškoj utrci, te do novog zlata stigli u vremenu od 2:57.82, srebro je osvojila štafeta Trinidada i Tobaga sa 2:58.20, dok je do bronce u posljednjim metrima stigla Velika Britanija sa 2:58.51, a isto vrijeme imala je i četvrta Jamajka.

Etiopljanka Mare Dibaba (25) osvojila je naslov svjetske prvakinje u maratonu, ona je u uzbudljivoj završnici u sprintu nadvisila srebrnu Kenijku Helah Kiprop (30), dok je do bronce stigla azijska prvakinja Eunice Kirwa (31), rođena Kenijka koja nastupa za Bahrein. Dibaba je ciljem prošla u vremenu od 2:27:35 sati, sekundu ispred Kiprop, te je tako postala prva Etiopljanka s naslovom svjetske prvakinje u najdužoj trkačkoj disciplini. Brončana Kirwa na cilj je stigla četiri sekunde iza pobjednice. Nakon 40 pretrčanih kilometara u vodećoj je skupini bilo još pet trkačica, a među njima i braniteljica naslova iz Moskve otprije dvije godine, te Daegua iz 2011., Kenijka Edna Kiplagat (35), ali ovoga puta ova iskusna trkačica nije imala snage za brzu završnicu, te je na kraju završila na petom mjestu sa 43 sekunde zaostatka za pobjednicom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider