Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
osramotio se

Šahist varalica izbačen s turnira u Dubaiju, a šahovski je velemajstor

Gruzijski šahovski velemajstor Gaioz Nigalidze izbačen je s turnira u Dubaiju, zbog pokušaja varanja i nedopuštene uporabe mobitela u meču protiv Armenca Tigrana Petrosjana, te mu prijeti trogodišnja zabrana bavljenja šahom, objavio je britanski BBC.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktualni šahovski prvak Gruzije, 26-godišnji Gaioz Nigalidze, otkriven je u pokušaju varanja tijekom meča 6. kola Dubai Opena, nakon što ga je njegov suparnik, Armenac Tigran Petrosjan, prijavio sucima zbog čestih i redovitih odlazaka u toalet.

Ispostavilo se da gruzijski velemajstor nema probavnih smetnji ni problema s mjehurom, već da je u jednoj od kabina sakrio nedopuštenog pomagača - pametni telefon. Nakon Petrosjanova upozorenja suci su dočekali Gruzijca nakon 'obavljanja nužde' i otkrili pametnu napravu umotanu u toaletni papir i spremljenu u koš za smeće.

"Zanijekao je da je pametni telefon njegov, ali bio je logiran na njegovu Facebook stranicu i bila je pokrenuta šahovska aplikacija koja je pokazivala njegovu poziciju u partiji", izjavio je za BBC direktor turnira Yahya Mohamed Saleh.

Ovo je prvi slučaj da je u pokušaju prevare korištenjem mobitela uhvaćen jedan velemajstor, otkako je prošle godine Međunarodna šahovska federacija (FIDE) osnovala Komisiju za suzbijanje varanja. S obzirom na pojavljivanje sve moćnijih, a dimenzijama sve manjih uređaja, FIDE je na šahovskim turnirima pod njenim okriljem počela upotrebljavati detektore metala, naprave za blokiranje signala mobilnim uređajima, a službenim osobama je dopušteno i da pretražuju igrače za koje posumnjaju da posežu za nedopuštenim sredstvima. U slučaju da ne dopuste pretragu, šahisti mogu biti izbačeni s turnira.

Na Dubai Openu, gdje je ovogodišnja glavna nagrada 12.000 dolara, ovo nije prvi ovakav slučaj. Još 2008. godine jedan je iranski šahist pokušao varati dobivajući naputke putem sms poruka. U međuvremenu je uporaba mobilnih uređaja na turnirima zabranjena. Iako su pokušaji ovakvih prijevara među vrhunskim šahistima vrlo rijetki, na nižoj razini se još uvijek događa da igrači skrivaju elektroničke naprave u čarapama i cipelama, pa čak i u ušima.

Slučaj gruzijskog velemajstora predan je Komisiji za suzbijanje varanja koja je pokrenula istragu. Komisija će zaključke prezentirati Etičkom povjerenstvu, a ono će odlučiti je li Nigalidze koristio računalo u dvoboju protiv Petrosjana. Ukoliko bude proglašen krivim, Gruzijcu prijeti kazna do tri godine zabrane bavljenja šahom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider