Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Izgon ruske atletike?

Sad tek kreće ono najluđe: Oštećeni atletičari traže svoje medalje!

Atletičari i savezi koji se osjećaju oštećeni nakon otkrića skandala s prikrivanjem dopinških testova u Rusiji počeli su u utorak zahtjevati da im se dodijele medalje koje nisu osvojili jer su ih uzeli sporni ruski sportaši.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najprije je Amerikanka Alysia Montano, koja je na OI u Londonu završila na petom mjestu u utrci na 800 m u kojoj su zlato i broncu osvojile Marija Savinova i Ekaterina Poistogova, dvije od pet ruskih atletičarki imenovanih u izvješču Nezavisnog povjerenstva Svjetske antidopinške agencije (WADA) zbog čega im prijeti doživotna suspenzija.

"Medalje koje mi trebaju biti dodijeljene: srebro sa dvoranskog SP 2010., bronca sa SP-a 2011., olimpijska bronca 2012., i bronca sa SP-a 2013", napisala je Montano na svom Twitter profilu.

Dodala je kako se nada da će joj naknadno biti dodijeljene te medalje, ali ističe da osjećaj neće biti isti kao da ih je primila na natjecanju odmah nakon utrke.

U Australiji je brzi hodač Jared Tallent preko Twittera također tražio medalju i to zlatnu na utrci 50 km sa OI u Londonu 2012. On je tada osvojio srebro, dok je zlato pripalo Rusu Sergeju Kirdjapkinu.

"Od moje utrke u Londonu prošlo je 1185 dana. Koliko ću još morati čekati da dobijem svoju zlatnu medalju", pita se Tallent, dok je Kirdjapkin suspendiran u siječnju zbog anomalija u svojoj biološkoj putovnici, a suspenzija je retroaktivna i počela je 15. listopada 2012., nekoliko tjedana po završetku olimpijskih igara u Londonu.

"Jaredu Tallentu su oduzeli nagradu i čast koje zaslužuje", izjavila je šefica Australskog olimpijskog odbora za OI 2016. Kitty Chiller:

"Sada je na Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) da, ako je potrebno retrospektivno preraditi poredak i rezultate, da to onda i učini", dodala je.

Novozelandskoj bacačici kugle Valeri Adams je naknadno dodijeljena zlatna medalja s OI u Londonu nakon što je Bjeloruskinji Nadzeyi Ostapchuk oduzeta zbog dopinga.

Bez ruske atletike na Olimpijskim igrama u Riju?

Nezavisno povjerenstvo WADA-e nakon provedene istrage predložilo je nadležnim institucijama suspenziju Ruske atletske federacije sa svih natjecanja, pa i OI u Rio de Janieru, iduće godine, kao i uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju, u čiji su se rad miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od tisuću rezultata anti-dopinških testova.

U tom izvješću navedena su imena pet atleričarki koje bi trebalo doživotno suspendirati, a osim Ekaterine Poistogove i Marije Savinove to su još trkačica na 400m i 800m Anastasija Bazdjeva, trkačica na 1500m Kristina Ugarova i trkačica na 800m Tatjana Mijazina. U procesu istrage povjerenstvo je utvrdilo da su, osim tih pet atletičarki, u skandal s prikrivanjem umiješena još i četiri trenera te jedan liječnik, a nisu bili obuhvaćeni dosad provedenim disciplinskim postupcima. Također je utvrđeno da je 1.417 uzoraka uništeno kako WADA ne bi provela naknadne analize.

U utorak se oglasio i službeni Kremlj koji tvrdnje o organiziranom dopingu iza kojeg stoji vlast odbacuje kao neosnovane.

U WADA-inom izvješču se navodi da organizirani doping postoji i u drugim zemljama i u drugim sportovima:

"Rusija nije jedina zemlja, niti je atletika jedini sport u kojem postoji organizirani doping", kazao je predsjednik povjerenstva Kanađanin Dick Pound.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider