Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Brazilu nogometni SP i Olimpijske igre u samo dvije godine!

Na 121. sesiji Međunarodnog olimpijskog odbora u Kopenhagenu za domaćina ljetnih olimpijskih igara 2016. godine izabran je Rio de Janeiro.

Brazilski grad je tako izabran za domaćina u konkurenciji Madrida, Tokija i Chicaga na sjednici IOC-a u Kopenhagenu. 

Potpuno iznenađujuće, favorizirani Chicago je ispao već nakon prvog kruga glasovanja članova IOC-a. Nije mu pomogla ni pojava i lobiranje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Nakon Chicaga, iz utrke je ispao i Tokio, tako da su u završnom krugu ostali Rio i Madrid.

Pobjeda je na kraju pripala Rio de Janeiru koji će tako postati prvi južnoamerički grad domaćin olimpijskih igara. Brazil će ujedno u kratkom roku biti domaćin dvaju najvećih sportskih događaja, Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016.

Madridu nije pomogao ni emotivni govor bivšeg predsjednika IOC-a Juana Antonija Samarancha koji je poručio glasačima da je s 89 godina blizu kraja svoga puta, no članovi IOC-a ga ipak nisu nagradili.

Dvije godine trajao je postupak prijava i kandidatura za organizaciju OI 2016. MOO je zaprimio prijave sedam gradova - Baku (Azerbajdžan), Chicago (SAD), Doha (Katar), Madrid (Španjolska), Prag (češka), Rio de Janeiro (Brazil) i Tokio (Japan), da bi Izvršni odbor MOO-a 4. lipnja 2008. godine izabrao četiri grada kandidata.

Kampanja je trajala sve do petka, kada su članovi MOO-a donijeli odluku da će grad domaćin OI 2016. biti Rio de Janeiro.

Gotovo 50.000 ljudi sakupilo se na svjetski poznatoj plaži Copacabana u Rio de Janeiru, gradu-domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine. Uzvici oduševljenja prolomili su se plažom u trenutku kada je u Kopenhagenu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge izrekao riječi: 'Rio de Janeiro' označivši njima pobjednika utrke za organizaciju Igara.

Zastave i zagrljaji dominirali su pješčanom plažom, a veselje, na kojem se očekuje više od 100.000 ljudi, trajat će dugo u noć tvrde gradske vlasti olimpijskoga grada.

 

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider