Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Energija me motivira'

Prvi čovjek HPO-a za GOL.hr: Slika paraolimpizma se jako brzo mijenja

GOL.hr je razgovarao s Ratkom Kovačićem, predsjednikkom Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bliži nam se kraj godine, a i Međunarodni dan osoba s invaliditetom svakako je dan za refleksiju postignuća iznimnih i inspirativnih ljudi u koje ubrajamo i paraolimpijce.

Što je prema Vašem mišljenju obilježilo hrvatski paraolimpizam tijekom protekle godine?

"Za nas kao krovnu organizaciju sporta osoba s invaliditetom (Hrvatski paraolimpijski odbor), cijela godina je bila u znaku obilježavanja 50 godina organiziranog sporta osoba s invaliditetom. Iskoristili smo godinu da dodatno upoznamo javnost s postignućima hrvatskih paraolimpijaca kroz različite aktivnosti - kroz premijeru dokumentarnog filma "Prvih 50" od redatelja Dejana Ačimovića, predstavljanje knjige "Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma", izložbu "Snaga Paraolimpizma" međunarodno nagrađivanog autora Damira Senčara koja je proputovala cijelu Hrvatsku te kroz Humanitarnu nogometnu utakmicu Nogometne zvijezde za zvijezde paraolimpizma, koja je održana uoči rođendana HPO-a početkom rujna u Rijeci. Sa sportskog stajališta iza nas je iznimno uspješna natjecateljska godina, no vrhunac su svakako bile Zimske paraolimpijske igre Sochi 2014, a krajnje tužan trenutak bio je gubitak našeg velikog čovjeka i trenera Ivana Ivančića, koji je u našim paraolimpijcima vidio sportaše, a ne 'invalide' i kroz takav pristup izgradio svjetske atletičare."

Prema nastupu Međunarodnog paraolimpijskog odbora vidimo da se paraolimpizam brzo razvija i fokusira na vrhunski sport koji zahtjeva mnogo treninga i uvjete za treniranje, što HPO poduzima da dugoročno ostane konkurentan u međunarodnim okvirima?

"Da, svjedoci smo eksplozije rezultata na europskim i svjetskim natjecanjima. Slika paraolimpizma se jako brzo mijenja. Sportaši s invaliditetom treniraju danas kao sportaši bez invaliditeta, a baš prošli tjedan Sir Philip Craven, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora proglašen je «Inovatorom 2014» jer kako Sport Business International smatra zaslužan je za najveće promjene u pogledu medijske i sponzorske suradnje.

Dobri rezultati, posebno u sportu ne dolaze slučajno. Kako bismo dugoročno ostali konkurentni, fokusirali smo se na dva područja, a to je razvoj stručnog kadra za sport osoba s invaliditetom i razvoj sporta na lokalnoj razini posebno s ciljem privlačenja mladih sportaša i sportašica. U tom pogledu surađujemo sa Zagrebačkim i Splitskim fakultetom za fizičku kulturu, a s Hrvatskom Olimpijskom Akademijom osposobljavamo već četvrtu generaciju voditelja za sportsko-rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom."

Spomenuli ste privlačenje mladih sportaša, što HPO poduzima da se djece s teškoćama u razvoju priključe sportu osoba s invaliditetom?

"Kao i bilo koja druga sportska organizacija borimo se u tržišnoj utakmici, zato za mlade i njihove roditelje moramo biti zanimljivi i privlačni. U tu svrhu se trudimo biti kreativni. Koristimo snagu naših paraolimpijaca koji sa svojim nastupima i životnim pričama nadahnjuju i motiviraju javnost. Pokrenuli smo "Paraolimpijski školski dan" u sklopu kojeg je preko 52.000 djece tijekom jednodnevnih aktivnosti imalo priliku vidjeti, osjetiti i čuti što je snaga paraolimpizma.

S partnerima iz privatnog sektora razvijamo projekte poput Allianz-ovog projekta "Treneri velikg srca" u kojem se pokreću sportske sekcije za djecu s teškoćama u razvoju u sredinama u kojima nije postojala sportska ponuda. Oba projekta su višestruko nagrađeni na nacionalnoj i međunarodnoj razini te su best case za druge države i to ne samo u paraolimpijskom sportu. Ono što me posebno raduje je činjenica kako se paraolimpijce sve više gleda s divljenjem u kontekstu ostvarenih sportskih dostignuća, a sve manje kao socijalna kategorija. No, najveće izazove susrećemo prilikom lobiranja na lokalnoj i državnoj razini za financiranje sporta osoba s invaliditetom i u poboljšanju infrastrukture kako bi sportski tereni i dvorane bile pristupačne za sve osobe s invaliditetom. I tu ima još dosta prostora za poboljšanje."

Ove ste godine postali dopredsjednik Europskog Paraolimpijskog Odbora. S ovim položajem dolaze i velika odgovornost i obaveze.

Što Vas motivira da svaki dan pokraj redovnog posla nađete vremena i za boljitak sporta osoba s invaliditetom?

Kada sam se prije dvadesetak godina priključio paraolimpijskom pokretu, naš savez je bio poput prijateljske družine ili skupa zaljubljenika u sport, a danas smo ozbiljna organizacija sa nacionalnim sportskim savezima, koji svaki dan rade na razvoju svoje sportske discipline uz vrlo ograničene resurse, kompenzirajući ih s nevjerojatnim entuzijazmom i ljubavi prema sportu i čovjeku. Upravo ta energija me motivira i daje snage da dalje radim na razvoj sport osoba s invaliditetom. U Europskom Paraolimpjskom Odboru sam se angažirao jer smatram da znanje i iskustva koja sam stekao tijekom proteklih 20 godina u hrvatskom paraolimpizmu mogu doprinijeti boljem sutra za sve osobe s invaliditetom.

Na kraju, 2012. godine HPO je osnovao Zakladu Paraolimpijac, možete nam objasniti zašto?

Zakladu smo osnovali kako bi mogli financirati sva područja koja kroz sredstva HPO nisu pokrivena. Ona nam daje mogućnost da našim vrhunskim sportašima osiguramo, kroz donacije građanstva i gospodarstva, materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta. Tu ujedno koristim priliku da pozovem sve čitatelje da kroz donaciju podupru njihovu hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider