FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Nevin proveo 19 godina u zatvoru

Preminuo Rubin 'Hurricane' Carter!

Bivši američki boksač Rubin 'Uragan' Carter, najpoznatiji po tome što je nevin proveo 19 godina u zatvoru, umro je u dobi od 76 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Carter je u profesionalnoj karijeri odradio 40 borbi u srednjoj kategoriji. Ostvario je 27 pobjeda, 12 poraza i jedan neodlučeni ishod, borio se i za svjetski naslov, ali nikad nije osvojio pojas.

Karijera mu je naprasno prekinuta 1966. godine kada je završio u zatvoru pod sumnjom da je ubio trojicu bijelaca. Osuđen je godinu kasnije, a potom i na ponovljenom suđenju 1976. godine i to uglavnom na temelju svjedočenja dvojice pljačkaša koji su kasnije povukli svoju priču. Carter je oslobođen 1985. nakon brojnih uloženih žalbi i silnog javnog pritiska.

Postao je simbol borbe protiv rasizma, a 1975. je Bob Dylan snimio pjesmu Hurricane njemu u čast. Film Uragan je snimljen 1999. godine, a Denzel Washington je za glavnu ulogu dobio Zlatni globus i nominaciju za Oscara.

Nakon što je pušten iz zatvora Carter se preselio u Toronto gdje je radio kao direktor Udruge za obranu pogrešno osuđenih. (TS)

Nastavi čitati

Nastavi čitati