Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Trijumfirala u skoku u vis

Preminula prva Afro-Amerikanka olimpijska pobjednica

Prva Afro-Amerikanka koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u povijesti Alice Coachman (90) preminula je u bolnici u Albanyju u američkoj saveznoj državi Georgia.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Coachman je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na OI u Londonu kada je oborila olimpijski rekord preskočivši 1,68 metara. U američku Kuću slavnih atletičara je primljena 1975. godine, a 2004. je uvrštena u Olimpijsku Kuću slavnih. Osim olimpijskog zlata, tijekom karijere je osvojila 34 državna naslova.

"Život Afro-Amerikanaca se u to vrijeme umnogome razlikovao u odnosu na sadašnji. Tata mi nije dozvolio nastup na američkom prvenstvu jer to bilo suviše opasno. Nisam ga poslušala i pobijedila sam. Vratila sam se kući s medaljom," kazao je u jednom od svojih posljednjih razgovora za medije.

Alice Coachman je odrastala i krčila svoj atletski put u vrijeme kada je na američkom jugu postojala rasna segregacija. Bilo joj je zabranjeno koristiti javne dvorane i borilišta, pa se na razne načine snalazila kako bi trenirala skok u vis.

"Alice je bila inspiracija za generacije i generacije naših atletičara. Postigla je vrhunske rezultate u vremenima kada je to zbog njezine boje kože bilo iznimno teško. Svima će nam nedostajati," kazao je izvršni direktor Američkog olimpijskog odbora Scott Blackmun. (Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider