Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Dvije skupine

Predstavljena nova regionalna vaterpolo liga

Predstavljanjem nove Regionalne vaterpolo lige započinje nova era regionalnog vaterpola. Ulaskom srpskih klubova, Triglav regionalna vaterpolo liga postaje najjača vaterpolo liga Europe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predstavljena je nova Triglav regionalna vaterpolo liga. Šesnaest klubova iz Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske igrat će u najjačoj europskoj vaterpolo ligi. Predsjednik nove Lige je Perica Bukić, dok su tri dopredsjednika Milorad Krivokapić, Đuro Marić i Rok Vehovec.

Povjerenstvo za natjecanje čine Milivoj Bebić - predsjednik, Dejan Perišić i predstavnik Crne Gore kao članovi.

''Na UO RVL uspjeli smo se usuglasiti oko svih otvorenih pitanja. Liga počinje 4. listopada. Na inicijativu većeg dijela članova UO, napravljen je žrijeb skupina i dogovoren sustav natjecanja. Očekujemo pune tribine i veliki interes medija. Napravljen je iskorak u segmentu TV - produkcije gdje ćemo, po prvi puta, dobiti TV partnera i na taj način omogućiti široj javnosti puno veći broj izravnih TV prijenosa'', izjavio je predsjednik nove Lige Perica Bukić.

U Triglav regionalnoj vaterpolo ligi igra 16 klubova. Predstavnici Hrvatske su: HAVK Mladost, VK Jadran, VK Jug CO, VK Medveščak, VK Mornar BS, VK Opatija, OVK POŠK i VK Primorje EB. Od srpskih klubova, u Ligu su ušli: VK Crvena zvezda, VK Partizan, VK Radnički i VK Vojvodina. Predstavnici Crne Gore su VK Budva, PVK Jadran i VK Primorac, dok je jedini slovenski predstavnik AVK Branik iz Maribora.

Otvaranje prve sezone Triglav regionalne vaterpolo lige počinje 4. listopada 2014.

Sustav natjecanja:

Dvije skupine od po 8 klubova

Prvi dio prvenstva: liga sustav svatko sa svakim kod kuće/ u gostima (po pojedinoj skupini – 14 kola )

Drugi dio prvenstva

Po 4 prvoplasirana kluba iz svake skupine čine ligu za prvaka i plasman (prenose se bodovi i gol razlika s utakmica klubova s kojima se igralo u prvom dijelu prvenstva i koji su se plasirali u ligu za prvaka i plasman).

Svaki klub igra liga sustavom kod kuće/u gostima još 8 utakmica s klubovima iz suprotne skupine, a koji su bili među 4 prvoplasirana.

Ostali klubovi plasirani po svakoj skupini od 5 do 8 mjesta igraju za plasman, također još po 8 utakmica na isti način kao i gornja skupina.

Treći dio prvenstva

Final Four (četiri prvoplasirane ekipe nakon drugog dijela prvenstva iz skupine za prvaka i plasman).

U polufinalnim utakmicama sastaju se prvoplasirani protiv četvrtoplasirane momčadi, a drugoplasirani protiv trećeplasiranog. Pobjednici igraju finalnu utakmicu.

Pobjednik finalne utakmice ujedno je i prvak Regionalne lige, dok će poražena momčad zauzeti drugo mjesto.

Utakmica za treće mjesto neće se igrati, pa će tako trećeplasirana momčad biti ona koja je bila bolje plasirana u regularnom dijelu prvenstva nakon drugog dijela (22. kola), a bila je poražena u polufinalu FF, dok će četvrto mjesto zauzeti momčad lošije plasirana u reg. dijelu prvenstva, a koja je također poražena u polufinalnoj utakmici FF.

Ostale momčadi zauzimaju redoslijed shodno njihovim rezultatima u utakmicama za plasman.

Klubovi po skupinama raspoređuju se temeljem plasmana u Triglav jadranskoj ligi u sezoni 2013/2014. (za klubove iz HRV, CG i SLO), a za klubove iz Srbije temeljem plasmana u nacionalnom prvenstvu u sezoni 2013/2014., koje žrijebamo.

Skupine:

Skupina A: VK Primorje EB, HAVK Mladost, VK Budva, OVK POŠK, VK Jadran (Split), AVK Branik, VK Radnički, VK Partizan.

Skupina B: VK Jug CO, PVK Jadran (Herceg-Novi), VK Mornar BS, VK Primorac, VK Medveščak, VK Opatija, VK Crvena Zvezda, VK Vojvodina.

Prvenstvo počinje u subotu 4. listopada 2014., a završava Final Four-om 3. i 4. travnja 2015.

Prednost organizacije Final Foura ima najbolje plasirana momčad nakon regularnog dijela prvenstva (22 kola), pod uvjetima koje odredi UO Regionalne vaterpolo lige.

UO Regionalne vaterpolo lige će odrediti listu sudaca, delegata i supervizora, prema prijedlozima domicilnih nacionalnih Saveza.

Plasman klubova u natjecateljskoj sezoni 2014/2015. Triglav regionalne vaterpolo lige je mjerodavan za formiranje sustava natjecanja i broja klubova za nastup u natjecateljskoj sezoni 2015/2016.

Sustav natjecanja za sljedeću 2015/2016. sezonu bit će dvije jakosne skupine, gdje će 10 prvoplasiranih klubova iz nastupajuće sezone steći pravo nastupa u A1 RVL, a ostali klubovi će igrati A2 RVL.

Zadužuju se uredi hrvatskog i srpskog saveza da pripreme prijedlog regionalne lige za žene, koji bi se u prvoj godini igrao turnirski.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider