Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sretno svima!

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za Pjongčang

Sedmero paraolimpijaca predstavljat će Hrvatsku na 12. Zimskim paraolimpijskim igrama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. Zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom Pjongčangu.

Hrvatske boje u Južnoj Koreji branit će rekordnih sedam sportaša u tri sporta, alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Na ZPOI će nastupiti alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

"U Pjongčangu ćemo peti put nastupiti na zimskim paraolimpijskiom igrama. Debitirali smo u Salt Lake Cityju 2002. godine i do sada smo na zimskim igrama imali ukupno sedam sportaša i svih sedam su bili skijaši. Međutim, reprezentacija koja putuje u Koreju ima sedam članova u tri sporta, što je veliko korak naprijed," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Kovačić, koji je proteklog vikenda izabran za novog/starog predsjednika HPO-a, naglasio je kako će ovu reprezentaciju predvoditi skijaš Dino Sokolović kojem će ovo biti treći nastup na ZPOI. Mizdraku će ovo biti druge zimske paraolimpijske igre, a svi ostali će debitirati na najvećem natjecanju za sportaše s invaliditetom.

"Želim da naši sportaši budu odlučni i hrabri, jer sreća prati hrabre," dodao je predsjednik HPO.-a.

Najviše se očekuje od Dine Sokolovića koji je prije četiri godine u Sočiju bio korak do medalje u konkurenciji sjedećih skijaša. Sokolović je nakon prve vožnje slaloma uvjerljivo vodio, no u drugoj vožnji je pogriješio i izletio sa staze.

"Nadam se da se neće ponoviti Soči. Idem u Koreju bez pritiska i nadam se dobrom plasmanu. Daj bože da se vratim s kojom medaljom", kazao je Sokolović dodavši: "U Koreji nas očekuju bolji vremenski uvjeti nego što je to bilo u Sočiju. I staza će biti daleko bolja što je odlična vijest."

Za Damira Mizdraka će Pjongčang biti druge paraolimpijske igre. U Sočiju je u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša osvojio 12. mjesto u slalomu.

"Velika je čast što ću imati priliku branit boje svoje zemlje. U Sočiju sam bio autsajder i tamo sam stjecao iskustvo. Sada se nadam da ću odvoziti svoje najbolje vožnje," kazao je Mizdrak koji će nastupiti s vodičem Lukom Debeljakom.

Po prvi put na zimskim POI Hrvatska će imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

"Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igram, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo, no sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama," kazao je Bošnjak koji je bio i korak do plasmana na olimpijske igre u Torinu. Međutim, na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No, Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

Premijeru na ZPOI imat će i Antun Bošnjaković i Josip Zima.

"U reprezentaciji je sjajna atmosfera i svi jedva čekamo polazak. Ne očekujem previše od nastupa u Koreji jer će to biti moje prvo veliko natjecanje i idem po iskustvo. Moj cilj su iduće zimske paraolimpijsjke igre u Pekingu gdje želim osvojiti medalju," najavio je samouvjereni Toni.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem je bilo otvaranje i zatvaranje zimskih OI.

HRVATSKI PARAOLIMPIJCI:

SKIJANJE (4):
Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža

SKIJAŠKO TRČANJE (2):
Josip Zima, Antun Bošnjaković

SNOWBOARD (1):
Bruno Bošnjak

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider