Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
19 sportaša

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za Igre u Riju

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja - tri zlata, tri srebra i osam bronci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u utorak je na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 15. paraolimpijskim igrama (POI) koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru. Na POI će nastupiti 19 naših sportaša u pet sportova, u atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja - tri zlata, tri srebra i osam bronci.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. godine osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni. Na posljednjim POI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

"Svi se s ponosom sjećamo paraolimpijskih igara u Londonu, naših najuspješnijih s pet osvojenih medalja. Iza naših sportaša su četiri godine napornih treninga, a plasman na POI je kruna njihova rada. Rio de Janeiro je bio sretan za naše olimpijce, nadam se kako ćemo i mi nastaviti taj niz," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić

Hrvatsku zastavu na POI nosit će Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

"Velika je čast nositi zastavu na svečanosti otvaranja paraolimpijskih igara. Izuzetno sam ponosan što ću nositi hrvatsku zastavu," kazao je Budetić koji je u Pekingu 2008. osvojio srebro, a četiri godine kasnije u Londonu broncu.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije prisustvovala je i slavna četverostruka olimpijska pobjednica, a danas pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelića koja je paraolimpijcima poželjela sreću u Riju.

"Čast mi je što mogu prisustvovati predstavljanju paraolimpijske reprezentacije. Bez obzira na rezultate i medalje, jednako je važno što ste vi inspiracija mnogima," kazao je Janica Kostelić.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević poručila je paraolimpijcima kako su najbolje što ima hrvatski sport osoba s invaliditetom dodavši kako ima čestita što su ušli 'u obitelj najboljih'. U ime gradonačelnika Milana Bandića paraolimpijce je pozdravila Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine naglasivši kako je uvjerena da dobri rezultati paraolimpijaca niti ovaj put neće izostati.

Hrvatska reprezentacija na put kreće u srijedu, 31. kolovoza u 9 sati iz zračne luke Zagreb, a svečano otvaranje POI je 7. rujna na stadionu Maracana u Rio de Janeiru.

Na POI će nastupiti 4.500 sportaša iz 176 zemalja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider