Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'tvrdnje bez dokaza'

Na atletiku pada ljaga koja se neće moći isprati ni kroz 100 života?

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamine Diack odbacio je tvrdnje kako je njegova organizacija bila nemarna u provođenju testiranja na doping kao "smiješne", dok istovremeno svjetska sportska tijela traže detaljne istrage o jučer objavljenim tvrdnjama o značajnom broju negativnih testova atletičara...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"To su tvrdnje, ali nema dokaza", kazao je Diack. "Želimo ih ozbiljno istražiti jer tvrditi da u atletici između 2001. i 2012. nismo provodili ozbiljan posao s doping testiranjima je smiješno", dodao je.

Jučer su britanski "Sunday Times" i njemačka televizijska postaja ARD/WDR objavile da su od zviždača iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5000 atletičara dobivenima u razdoblju između 2001. i 2012., te kako imaju dokaze koji otkrivaju “izvanredan opseg varanja” na najvećim svjetskim natjecanjima. Australski stručnjak za doping Robin Parisotto i još jedan znanstvenik Michael Ashendon su zaključili da je više od 800 atletičara imalo jedan ili više "abnormalni" rezultat. Ti atletičari su osvojili 146 medalja na najvećim sportskim natjecanjima, olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, uključujući 55 zlata, piše "Sunday Times". Rusija ima najveći broj abnormalnih rezultata, čak 415, a slijede je Ukrajina, Maroko, Španjolska, Kenija, Turska i druge.

IAAF također napominje da se tvrdnje objavljene u "Sunday Timesu" i na ARD/WDR-u temelje na povjerljivim informacijama dobivenima bez odobrenja. Iako nije izravno komentirao sporne tvrdnje potpredsjednik IAAF-a Sergej Bubka je istaknuo kako Međunarodna atletska federacija "ima nultu toleranciju" na doping. "Mi se nećemo prestati boriti. Ako je potrebno da promijenimo pravila, to ćemo i učiniti", kazao je Bubka.

Iako tvrdnje navode da sporni atletičari nisu "pali" na doping testu, nego da su njihovi testovi bili "abnormalni" - što ponekad može biti znak uzimanja nedopuštenih sredstava - skandal je ogroman posebno s obzirom na činjenicu da Svjetsko atletsko prvenstvo počinje 22. kolovoza u Pekingu. Svjetska antidoping agencija (WADA) je objavila da "vrlo uznemirana" tim tvrdnjama prema kojima je upitna čak trećina atletskih medalja osvojenih na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Američka antidoping agencija je zatražila "agresivnu istragu" kako bi se zaštitili čisti atletičari. Šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart je izjavio kako nema informacija o tome da među spornim rezultatima ima rezultata američkih atletičara. I Atletski savez Australije (AA) je pozdravio WADA-inu odluku da se istraže "alarmantne" tvrdnje.

Tvrdnje da su značajan broj "abnormalnih" rezultata dali ruski atletičari ruski ministar sporta Vitalij Mutko je odbacio ističući kako one "nemaju ništa s Rusijom" te da predstavljaju borbu za moć prije izbora novog vodstva IAAF-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider