Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
EP u dvoranskom hokeju

Poraz za kraj, Hrvatska svejedno u višem europskom rangu

Poraz (7-5) od Walesa pokvario je dojam. Srećom po hrvatske hokejaše, ne i rezultat: Hrvatska je osigurala prolaz u drugu skupinu Europskog prvenstva u dvoranskom hokeju temeljem većeg broja postignutih golova…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvo mjesto na turniru u nedjelju završenom u Svetom Ivanu Zelini na kraju je pripalo Portugalcima, koji su osvojili 12 bodova (poraženi u subotu od Hrvatske, prije dobili Wales) uz gol-razliku od plus 19. Velšani i Hrvati osvojili su također po 12 bodova uz istovjetnu (+15) gol-razliku, no momčad Ivana Tomca zabila je četiri gola više (32-28), što joj je donijelo drugo mjesto.

Stjecajem okolnosti, pred kraj utakmice i drugo je mjesto visjelo u zraku: pri rezultatu 5-5, u 39. minuti utakmice, Hrvatska se nekoliko sekundi branila s golmanom i jednim igračem u polju (!?) nakon serije isključenja koja je sudio mađarsko-švicarski sudački par Vasko/Lingg.

Prvo je Filip Taušan u 36. minuti isključen na pet minuta zbog šuta na gol nakon sučevog zvižduka. U 39. je zbog odugovlačenja igre Zvonimira Vuka isključen (po pravilima) kapetan momčadi, golman Zoran Jakopović (postavlja se pitanje je li zbog tog pravila smisleno imati prvog golmana za kapetana!), a u 40., opet zbog udaranja loptice nakon sučeva zvižduka, i najbolji hrvatski hokejaš Domagoj Čefko.

Usput, suđen je tada i kazneni korner iz kojeg su Velšani, nakon 15-ak sekundi igre u posljednjoj minuti, zabili za 6-5. Drame (znalo se prije utakmice da Velšanima treba pobjeda s trima pogocima razlike) ipak nije bilo jer su pogodak za 7-5 Britanci zabili u posljednjoj sekundi utakmice.

Nema dvojbe, suci su svojim odlukama utjecali na krajnji ishod utakmice, i to negativno po hrvatsku reprezentaciju. U posljednjih 10 minuta Hrvatskoj je suđeno pet isključenja, od čega tri jednominutna i dva petominutna. Velšanima je isključen samo jedan igrač na minutu. Suci su propustili u završnici kazniti Velšanina za guranje loptice, a najveći su propust imali u 35. minuti kada igranje noge velškog igrača na putu loptice prema golu nisu sankcionirali kaznenim udarcem nego samo kornerom. Uslijedio je opisani Taušanov udarac nakon zvižduka i petominutno isključenje, sve to pri vodstvu Velšana 5-4.

Dva poteza hrvatskih hokejaša zaslužuju epitet epskih: Domagoj Čefko u 38. je minuti izjednačio na 5-5 s igračem manje na parketu, zabivši majstorski pod gredu malo ispred linije deveterca, dok je golman i kapetan Zoran Jakopović u 34. minuti, pri rezultatu 4-4, skinuo penal najboljemu velškom hokejašu Rufusu McNaught-Barringhtonu. Da se nešto od toga nije dogodilo, Hrvatska ne bi uspjela.

Utakmica je pokazala da ovoj momčadi, osim daljnje tehničko-taktičke, treba i pojačana mentalna priprema za buduća iskušenja. Igrači gube glavu u stresnim situacijama.

"Zadovoljan sam što smo realizirali postavljeni cilj, plasirati se u 2. skupinu. Malo sam ipak razočaran jer smo htjeli prvo mjesto. Napravili smo, nažalost, previše pogrešaka. Što se sudaca tiče, mogu samo reći da mi neke njihove odluke nisu bile jasne", rekao je nakon utakmice trener Tomac.

Najbolji golman turnira sasvim je zasluženo hrvatski kapetan Zoran Jakopović, trofej za najboljeg strijelca podijelili su Domagoj Čefko i Velšanin Rufus McNaught-Barringhton sa po 11 postignutih pogodaka (Velšanin nam je u nedjelju zabio četiri), dok je igračem turnira proglašen Portugalac David Franco. (TS) 

Europsko dvoransko prvenstvo, 3. skupina, 3. dan:

Portugal – Turska 9-5

Finska – Mađarska 0-9

Wales – Hrvatska 7-5 (McNaught-Barringhton 4, Naughalty 2, Hawker 1 / Hršak, Taušan, Plmenčić, Vuk, Čefko)

Tablica:

1. Portugal 5 4 0 1 36-17 +19 12
2. Hrvatska 5 4 0 1 32-17 +15 12
3. Wales 5 4 0 1 28-13 +15 12
4. Turska 5 2 0 3 24-27 -3 6
5. Mađarska 5 1 0 4 20-33 -13 3
6. Finska 5 0 0 5 5-38 -33 0

Ljestvica strijelaca:

1. Rufus McNaught-Barringhton (Wales) 11

1. Domagoj Čefko (Hrvatska) 11

3. David Franco (Portugal) 9

4. Joseph Naughalty (Wales) 8

5. Petar Hršak (Hrvatska) 7

5. Guden Ebubekir (Turska) 7...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider