Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
hrvatska ima par!

Počinje Zlatna pirueta - najstarije klizačko natjecanje na svijetu!

Danas počinje 48. izdanje Zlatne piruete. Održavat će se od 3. do 5. prosinca u Ledenoj dvorani Doma sportova, a organizatori su prezadovoljni jer stižu top klizačka imena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Ove godine Pirueta će biti jedna od najjačih ikada, dolazi nam 26 klizača, 17 klizačica, 12 sportskih i 8 plesnih parova iz 26 zemalja svijeta, a posebno smo ponosni što ćemo gledati veliki dvoboj aktualne olimpijske pobjednice Adeline Sotnikove i aktulne svjetske i europske prvakinje Elizavete Tuktamiševe te brončanog olimpijca Denisa Tena koji je prošle godine osvojio Piruetu „ rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Hrvatsku će predstavljati klizačica Tena Čopor, klizač Nicholas Vrdoljak, te sportski par Lana Petranović i Michael Lueck. Zanimljivo je da će Hrvatska nakon punih 70 godina imati sportski par. Dugogodišnja nastojanja da se stvori hrvatski sportski par urodila su napokon plodom. 15-ogodišnja Lana Petranović morala je čak do SAD-a kako bi pronašla „svoju polovicu“.

„Nadamo se da ćemo skupiti bodove u kratkom programu koji nam trebaju za odlazak na Europsko prvenstvo u siječnju, baš kao što smo nedavno skupili u slobodnom programu na natjecanju u Estoniji. Ja posljednjih šest mjeseci treniram s Michaelom u Americi i jako sam sretna što ću sada klizati pred svojom obitelji i prijateljima u Zagrebu i što će Michael koji je inače Amerikanac upoznati moju zemlju. Nadam se da će nas što više ljudi doći podržati“, poželjela je Lana Petranović.

Prava poslastica za ljubitelje klizanja stiže u liku aktualne olimpijske pobjednice, 19-godišnja Adelina Sotnikova. Prekrasna Ruskinja osvojila je olimpijsko zlato 2014. u Sočiju, a led Doma sportova jako dobro poznaje budući da je na njemu 2013. postala viceprvakinja Europe, pa to isto ponovila 2014. u Budimpešti.

Ova Moskovljanka je jedina Ruskinja koja je svojoj zemlji donijela pojedinačno olimpijsko zlato, a nakon naslova u Sočiju pauzirala je od natjecanja sve do prije nekoliko tjedana kada je prvo pobijedila na turniru u Saransku, te prošlog tjedna bila treća na ISU Grand Prixu u Moskvi.

„Mislim da sam potpuno drukčija klizačica od one koju ste gledali u Sočiju. Sada je sve puno lakše, bolje osjećam glazbu, bolje se izražavam rukama, očima, glavom… Postala sam ženstvenija. Mislim da sam odrasla“, izjavilaje Sotnikova prije dolaska u Zagreb.

Nakon što je potvrdu dolaska u Zagreb objavila aktualna olimpijska pobjednica, Ruskinja Adelina Sotnikova, u posljednji tren na listi prijava pojavilo se i ime aktualne svjetske i europske prvakinje, Elizavete Tuktamiševe!

Ova 18-godišnjakinja Ruskinja vrlo dobro poznaje led Doma sportova budući da je na njemu 2013. osvojila europsku broncu. Godinu dana kasnije zbog loma noge morala je prekinuti sezonu, no vratila se jača nego ikada. U siječnju ove godine prvo je u Stockholmu osvojila Europsko prvenstvo, a onda i Svjetsko prvenstvo u Šangaju.

Tuktamiševa je tim svjetskim naslovom donijela svojoj zemlji zlato nakon deset godina čekanja i zlata Irine Sluckaje 2005. u Moskvi. Tada se upisala i u povijest kao prva klizačica koja je u kratkom programu izvela četiri trostruka skoka (Axel, Lutz i kombinaciju dva trostruka „toe loopa“).

Ovu sezonu otvorila je pobjedom u Nici, druga je bila na Grand Prixu u Kanadi, pa peta na Grand Prixu u Francuskoj što ju je poprilično razočaralo.

„Nije sramotno pasti na trostrukom Axelu, ali svejedno, jako sam ljuta zbog toga i želim što prije popraviti dojam „, rekla je Elizaveta nakon nastupa u Bordeauxu.

Treba spomenuti još jednu zvijezdu koja će biti na ledu Doma sportova, a to je prošlogodišnji pobjednik Piruete, aktualni treći klizač svijeta i brončani sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, Kazahstanac Denis Ten.

Ovaj sjajni 22-godišnjak potječe iz obitelji koja je dio korejske manjine u Kazahstanu, a ono čime će se uvijek pohvaliti je da je "deseti potomak korejskog generala i borca za neovisnost, Min Keing-Hoa".
U klizanje se zaljubio već sa pet godina, a bilo mu je toliko zabavno da je klizao čak šest sati bez prestanka!

„Jednostavno, klizanje je moja sudbina „ , sažeo je sve u jednu rečenicu Ten.

I u konkurenciji parova stiže zvučno ime! Aliona Savchenko od 2006. za reprezentaciju Njemačke, sa svojim bivšim partnerom Robinom Szolkowim, osvojila 5 svjetkih i 4 eurpska zlata te 2 olimpijske brončane medalje.

Na Zlatnoj pirueti klizat će s novim partnerom Brunom Masottom. Na ISU Challenger Series u Talinu premočno su pobijedili te ih s nestrpljenjem očekujemo u Zagrebu.

Jednodnevna ulaznica za Piruetu iznosi 20 kuna, obiteljska 40, ulaznica za sva natjecanja 50 (ne uključuju reviju pobjednika), obiteljska za sva natjecanja 100 (ne uključuju reviju pobjednika), dok je ulaznica za reviju pobjednika 50 kuna, odnosno obiteljska 100 kuna.

Ali mi za vas imamo dnevne ulaznice! Ukoliko želite uživati u sjajnom klizačkom programu, javite se!

Četvrtak, 3. prosinca 2015.
15.00 Plesni parovi - kratki ples
17.00 Sportski parovi - kratki program
19.00 SVEČANO OTVARANJE
19.45 Klizači - kratki program

Petak, 4. prosinca 2015.
14.00 Klizačice - kratki program
17.00 Sportski parovi - slobodni program
19.30 Klizači - slobodni program

Subota, 5. prosinca 2015.
13.00 Plesni parovi - slobodni ples
15.00 Klizačice - slobodni program
20.00 GALA REVIJA POBJEDNIKA

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider