Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Otvaraju Srbi i Poljaci

Počinje Europsko prvenstvo: Pionir će gorjeti zbog rukometa

Malo tko je vjerovao, ali se dogodilo. Veselin Vuković je ipak prekrižio šutera Göppingena Momira Rnića koji je u Švedskoj protiv Hrvatske bio jedan od igrača s vrlo bitnom rolom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međutim sada, u odnosu na Švedsku, Vuković se oslonio na druga dva beka, Manojlovića iz Velenja i Čuturu iz Španjolske. Prvi će biti vjerojatno ključni čovjek obrane (uz možda Vučkovića i Beljanskog), drugi će biti prvi srednji vanjski. Šešum je zamjena Iliću.

Srbi u prvenstvo ulaze s ogromnim pritiskom na leđima. Svi nešto očekuju, a oni sami znaju da imaju 'konja za utrku', ali su svjesni kako su ti konji uvijek na velikim natjecanjima zakazali. Sada su doma, sada će imati krcan Pionir, možda i Arenu poslije.

Vuković je složio kockice na zanimljiv načina.

Momir Ilić je duša i tijelo ovog tima, apsolutni vođa bez kojeg ne znaju gdje udaraju. Lijevi bek Kiela je ljudskim i igračkim kvalitetama prvo ime Srbije. Ono što je za sada sigurno, Ilić će biti startni bek na jednoj strani, Vujin na drugoj, a u sredini kao prvi razigravač, što im je bila bolna točka u Švedskoj Čutura.

Oko krila i golmana nema nepoznanica, Nikčević lijevo i Prodanović desno, na golu je Stanić koji u Metalurgu brani u velikoj formi i već ima ugovor s Göppingenom u džepu. Oko pivota ima nekih pitanja, ali je najrealnija opcija Stojković za napad, Toskić za obranu. Po tome bi Srbi mijenjali najmanje dva igrača, što može biti problem kod brzih reprezentacija tipa Islanda, Danske, pa i ove sadašnje Hrvatske, ali protiv Poljaka to ne bi smjelo biti minus jer se očekuje isto i kod Bogdana Wente.

Osim Rnića Vuković je jučer otpisao i Petra Nenadića, nekad velikog talenta kojeg je Barcelona uzeli u Zvezdi, ali se poslije mučio ozljedama da bi danas bio jedan od boljih igrača Danske lige.

„Prva utakmica s Poljskom je najvažnija. Od nje sigurno ovisi kako ćemo krenuti, možemo dobiti veliko samopouzdanje, možemo ga izgubiti“, rekao je golman Stanić.

„Protiv Čeha smo odigrali odlično i u obrani i u napadu, imali smo padova, ali to je normalno i dozvoljeno“.

U toj otvorenoj (prva zatvorena za javnost) utakmici protiv Čeha je Stanić briljirao, nakon što je zahtjevao da brani svih 60 minuta kako bi vidio u kakvoj je formi jer dugo nije imao ozbiljne utakmice.

„Znamo koji nam je cilj i kako ga ostvariti. Za razliku od prošlih prvenstava krasi nas dobar kolektiv. Nikada do sada nismo disali ovako kao jedan“, optimističan je Ilić, koji će biti i prvi izvođač penala.

Srbija će igrati isključivo 6-0 obranu.

S druge strane, Poljaci su stigli u Srbiju prilično oslabljeni, bez prvog golmana koji im je uvijek na velikim natjecanjima bio snaga više, bez Szmala će biti problema, jer preostali dvojac ili trojac nije na toj razini.

Osim Szmala nema Marcina Lijewskog, ali njega može brat dobro zamijeniti, otpali su i Roszinski i Tomczak, a izbornik Wenta je odmah dignuo tenzije:

„Siguran sam da će Srbija igrati žestoko i koristi će pomoć sudaca. Prvi meč je najvažniji, to je naše prvo finale na prvenstvu. Ako pobijedimo nećemo osvojiti samo dva boda, već ćemo dobiti i injekciju pozitivne energije“.

U tom smjeru je išao i Lijewski izjavivši kako se odmah mogu spremiti na tri lopte za Srbiju više.

Najveća snaga današnjeg Wentina sastava leži u lijevom vanjskom gdje može koristiti Bieleckog, Jurkiewicza i Jureckog, a eventualno i Tkaczyka, kojeg je puno realnije očekivati na srednjem mada je on profil šutera više nego razigravača što ne mora ispasti dobro u postavi Bielecki - Tkaczyk - Lijewski. Netko treba nešto i organizirati, stoga je možda realnije očekivati Jaszku od početka.

Pivot je odlični Jurecki iz Magdeburga, a nema ni ozlijeđenog Siodmiaka koji je dugo bio obrambena snaga.

„Radije bih sa Srbima igrao treći meč, nego prvi. Tada možda ne bi bili ovako nabrijani“, reći će Bartosz Jurecki.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider