Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neuništivi i 'šahovnica'

Pobjednik Super Bowla: Hrvatski geni nadjačali su njemačke!

Croatia New York u lipnju obilježava 50 godina postojanja i planira organizirati veliku proslavu na Manhattanu, a jedan od počasnih gostiju trebao bi biti i David Diehl, čiju su pobjedu na Super Bowlu Hrvati u New Yorku bučno proslavili...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svi Hrvati u Americi s dodatnom su pažnjom i ponosom pratili ovogodišnji Super Bowl u Indianapolisu jer je David Diehl (31), po majci podrijetlom Hrvat, igrao za pobjedničku momčad New York Giantsa, a New England Patriotse koji su finale izgubili u zadnjoj minuti, predvodio je trener Bill Belichick (59) čiji je djed Ivan Beličić 1890. doselio u Ameriku iz Karlovca.

Velika je ljubav koju David Diehl osjeća prema domovini svoje majke jer na lijevoj ruci ima tetovažu hrvatskog grba i riječ “Neuništiv”. Nakon pobjede slavio je sa suigračima noseći šal hrvatskog nogometnog kluba Croatia iz New Yorka. To su zabilježile sve TV-kamere i hvala mu na promociji hrvatskog imena i sporta. Hrvatska zajednica Amerike ponosna je na Davida i očekujemo ga brzo na proslavi među nama, u hrvatskim prostorima na Manhattanu i u Quennsu.”

Tim je riječima ekskluzivno za Max!, predsjednik nogometnog kluba Croatia NY Tomislav Radelj komentirao oduševljenje hrvatskih iseljenika uspjehom Davida Diehla koji ne propušta prigodu pohvaliti se hrvatskim podrijetlom. Otac mu je Nijemac, a majka Darlene Hrvatica, podrijetlom iz malog sela Bekavci kod Lovreća u Imotskome.
Tomislav Radelj naglašava da su Davidu darovali šal nogometnog kluba Hajduka iz Splita i Croatije iz New Yorka prošle godine za blagdan Svetog Ante kad ih je posjetio na hrvatskoj zemlji gdje se tradicionalno održava piknik hrvatskih iseljenika iz New Yorka i New Jerseya.

„Croatia NY u lipnju obilježava 50. godišnjicu postojanja i planirali smo organizirati veliku proslavu u Hrvatskom centru Sv. Nikola Tavelić na Manhattanu i već smo poslali pozivnicu Davidu Diehlu. Uvjereni smo da će biti s nama i da će njegov dolazak potaknuti i druge Hrvate da se odazovu slavlju, a znam da su mnogi dječaci iz naše zajednice pronašli sportski uzor u našem Davidu“, izjavio je za Max! Andrej Grbešić, zadužen za financije i promidžbu u Croatiji NY.

Super Bowl se ove godine gledao u hrvatskom klubu Rudar i Istra u Astoriji te u restoranu Veslo, a najbučnije je bilo u kafiću Scorpion gdje se okupljaju mlađi pripadnici hrvatskog iseljeništva.

David Diehl je nekoliko puta od 2003. godine, kad se doselio u New York, posjetio Hrvatski centar na Manhattanu, a sudjelovao je i na svetoj misi u hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda gdje bi se, tvrde dobro informirani iseljenici, mogao pojaviti i u nedjelju na proslavi blagdana Stepinčevo koji se tradicionalno obilježava 10. veljače.

Kad smo u uredu za odnose s javnošću slavljeničkog kluba New York Giants zamolili da nam dogovore susret s Davidom Diehlom brzo su odgovorili kako je njihov igrač cijeli tjedan zauzet klupskim i sponzorskim obvezama te će se sigurno javiti hrvatskim novinarima kad prođe gužva. Svi sportski magazini, televizijske postaje i sportske emisije žele ugostiti igrače Giantsa, a kad Davida pitaju što znači njegova tetovaža on svima odgovara:

Oduševljen Jadranom

“To je hrvatski grb, simbol domovine moje majke i bake!”
Vedran Nazor, predsjednik Hrvatsko-američke akademije i aktivni član hrvatske zajednice u New Yorku prisjetio se intervjua koji je 2004. godine radio s Davidom Diehlom za Hrvatsku kroniku.

„Ostavio je na mene dojam pametnog i vrijednog mladog čovjeka. Strpljivo mi je pričao o svom djetinjstvu u Chicagu i nedjeljnim odlascima u hrvatsku crkvu Sveti Jerolim s bakom, podrijetlom s otoka Krka čije je djevojačko prezime bilo Semanić, a udala se za Antu Bekavca. On je znao sve detalje o svom podrijetlu te je rekao da po ocu nosi pola njemačkih gena, a po majci pedeset posto hrvatskih koji, kako mi je priznao, često znaju prevladati jer je djetinjstvo proveo uz baku i djeda s majčine strane te odlazio na vjeronauk i hrvatske zabave u Chicagu gdje živi brojna hrvatska zajednica“, prepričao je intervju s Diehlom Vedran Nazor.
David se tada prisjetio i mirisa palačinki koje su spremale njegova baka i majka, a redovito ih je jeo za doručak prije mise u Svetom Jerolimu.

David je rođen 1980. godine u Chicagu i ima još dva brata, Jerryja i Jeffa koji su oženjeni te obožava njihovu djecu. U lipnju i srpnju prošle godine boravio je Hrvatskoj i oduševljen je našom obalom i rodbinom s majčine strane. Boravio je kod maminog brata koji ima kuću u Splitu, a tamo je posjetio i HNK Hajduk.

Na pitanje kako se odlučio za tetovažu hrvatskog grba David Diehl je odgovorio da je bio u posjetu jednom hrvatskom prijatelju gdje je na hladnjaku ugledao magnet s hrvatskim grbom koji ga je oduševio i tada je odlučio da želi taj hrvatski simbol imati na svojoj ruci.
Kad je živio u Chicagu često je odlazio na hrvatske piknike, a za Badnjak bi se obitelj okupljala oko tradicionalnog hrvatskog jela bakalara koji je uz druge riblje specijalitete pripremao tetkin suprug John Jurčev.

Davidovi prijatelji tvrde da ga nitko i ništa ne može odvući s treninga gdje neumorno vježba pet dana u tjednu po četiri sata. Na pitanje kako se fizički osjeća nakon utakmice svojim je obožavateljima na blogu odgovorio da je to “stanje kao kad vas udari automobil i potpuno ste slomljeni”. Najdraža američka hrana mu je steak (odrezak), a koliko ih je puno pojeo u životu potvrđuje i 150 kilograma težine i 196 centimetara visine.

Sportski diplomat

Košarkaši Toni Kukoč i Dražen Petrović bili su njegovi uzori u djetinjstvu kad je igrao i košarku, ali je brzo zaključio da ima više talenta za američki nogomet. Poznati glazbenik i promotor Hrvatske u Americi, Nenad Bach za Max! je komentirao kako grb na ruci Davida Diehla “ulijeva kolektivno samopouzdanje i samopoštovanje kod naših iseljenika”.

„Riječ 'Neuništiv' koju je tetovirao na ruci za mene znači optimizam i poručuje da mi Hrvati, poput naših sportaša, sve možemo i to je velika promocija našeg imena u Americi. Mi imamo puno povijesnih oslonaca, ali ih ne znamo iskoristiti, a potrebni su nam i oslonci sadašnjosti. Neoprostivo je da HRT i drugi mediji ne spominju dva Hrvata koja su sudjelovala u Super Bowlu jer to potvrđuje da ne znamo koristiti uspješne Hrvate u svijetu te da oni koji su odgovorni za promidžbu nisu ni svjesni koliko ne znaju svoj posao“, poručio je Bach koji naglašava da je David Diehl zaslužio i telegrame s čestitkama od hrvatskih političara i diplomacije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider