Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neće biti kažnjen

Phelps priznao pušenje marihuane i pognuo glavu

Vlasnik osam zlatnih medalja s Olimpijskih igara u Pekingu, američki plivač Michael Phelps priznao je konzumiranje marihuane i odmah se ispričao zbog nedoličnog ponašanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najuspješniji sportaš u olimpijskoj povijesti sa čak 14 zlatnih medalja ulovljen je kako na jednoj zabavi puši iz staklene lule (bong) koja se koristi za konzumiranje marihuane, a snimljen je tri mjeseca nakon Pekinga.

Prema sadašnjem kodeksu Međunarodne dopinške agencije marihuana nije zabranjena supstanca ukoliko se uživa izvan natjecanja. Sportašima prijeti suspenzija jedino u slučaju pozitivnog nalaza na natjecanjima.

>> FOTO: Phelps uhvaćen kako puši marihuanu

'Moje ponašanje nije bilo primjereno. Reagirao sam kako se od mene ne očekuje i zbog toga se želim ispričati. Obećavam svojim navijačima i javnosti da se to neće ponoviti,' poručio je Phelps u priopćenju koje je objavila njegova marketinška agencija Octagon. Zanimljivo, Phelps niti jednog trenutka nije demantirao uživanje u marihuani, već je tražio oprost. Ovo nije bio njegov prvi incident, 2004. godine priznao jer vožnju u alkoholiziranom stanju.

Nakon što su Phelpsove fotografije obišle cijeli svijet napeto se očekivala reakcija čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora, posebice što je marihuana na listi zabranjenih supstanci. Međutim, MOO se zadovoljio s Phelpsovom isprikom.

'Michael Phelps je olimpijski pobjednik i njegova isprika je dovoljna. Nemamo razloga sumnjati u njegovu iskrenost,' kazala je glasnogovornica MOO-a Emmanuelle Moreau.

Vodstvo Američkog olimpijskog odbora bilo je neugodno iznenađena viješću, posebno što bi Phelps svojim ponašanjem trebao biti uzor mladima.

'Phelps mora biti svjestan svoje društvene odgovornosti. On je uzor mladima i tako se treba ponašati,' smatraju vodeći ljudi USOC-a.

Američki plivač Gary Hall Jr je u svibnju 1998. godine bio suspendiran na tri mjeseca zbog pozitivnog nalaza na marihuanu na dopinškom testu. Zanimljivo, Hall je nakon suspenzije izgubio dio sponzora među kojima je bio i Speedo, koji je Phelpsa nakon OI u Pekingu nagradio s milijun dolara bonusa za osam zlatnih medalja. Prema procjenama Phelpsova agenta Petera Carlislea, on bi samo od sponzora u idućih nekoliko godina mogao zaraditi oko 100 milijuna dolara. Međutim, izjava glasnogovornik USOC-a Darryla Seibela bi mogla pokvariti posao.

'Mi smo kontaktirali sve naše sponzore i obavijestili ih kako smo iznimno razočarani Phelpsovim ponašanjem.'

Prema sadašnjem kodeksu Međunarodne dopinške agencije marihuana nije zabranjena supstanca ukoliko se uživa izvan natjecanja. Sportašima prijeti suspenzija jedino u slučaju pozitivnog nalaza na natjecanjima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider