Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Stoji iza tri medalje

Predstavljamo čovjeka čija bi se autobiografija mogla zvati 'Dobar posao u Riju'

S posljednjih olimpijskih igara vratio se s čak tri medalje u tri različita sporta. Rijedak slučaj u vrhunskom sportu, možda i jednstven.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najuspješniji kondicijski trener u Hrvatskoj, Pero Kuterovac, Dnevniku Nove TV otkrio je kako je raditi s vrhunskim sportašima.

Dva tjedna, tri sporta, tri olimpijske medalje. Autobiografija ovog čovjeka jednoga dana zvat će se - Dobar posao u Riju.

"Damir Martin samac veslanje, srebro to jest izgubio je zlato za sedam tisućinki sekunde. Hrvatska vaterpolo reprezentacija s kojom sam već dugo vremena i Filip Hrgović boks koji je osvojio brončanu medalju", ponosno je nabrojio Kuterovac.

Iako Pero na stolu ima ponudu jednog od najvećih američkih sveučilišta da preuzme njihovu struku sa 44 godine mu se ne ide preko Bare. Evo što je i ključ uspjeha kondicijskog trenera.

"To je ta socijalna i emotivna inteligencija, imam nekakav čvrsti stav, nisam nekakav čovjek kojeg je lako prevariti u smislu 'umoran sam, teško mi je' i to."

A da su mu svi isti znaju to i Duje Draganja ali i David Marsh i Ryan Lochte, uz Michaela Phelpsa najveći plivač svih vremena, s kojim je surađivao.

"Raditi s takvim jednim čovjekom koji je osvojio mislim 12 olimpijskih medalja bio je totalni gušt jer je neopterećen, opušten, oni su drugačiji mentalno od nas."

Što to znači drugačiji?

"Njemu ako napišeš i kažeš 'napravi tri serije po 15 ponavljanja' on će to napraviti, dok kod nas to baš i nije tako haha."

Iako imaju puno dodirnih točaka, plivanje i vaterpolo su u njegovim očima dva ekstrema.

"Plivanje je specifičan sport jer sam si sa sobom, sa sekundama, pločicama, bazenom tako da je s njima teško radito i trenirato ih. Puno je lakše raditi s ljudima iz ekipnih sportova jer su komunikativniji i otvoreniji."

Slaven Bilić je znao istaknuti da kondicijski treneri u nogometu često pomisle da su bitniji od svih. Pero se s tim slaže i to je opasna zamka u koju njegove kolege upadnu.

"Glavni trener je glavni trener ja sam pomoćni trener zadužen za kondiciju, problem je što se dešavaju nelogičnosti u smislu da su kondicijski treneri počeli provoditi treninge ne terenu i onda dolazi do nekakvih sukoba što ja mislim da je nepotrebno."

Karijeru i život mu je obilježila suradnja sa veslačkim asom Damirom Martinom. Jednom prilikom je za Damira rekao da je najspremniji sportaš u Hrvatskoj kad su u pitanu jakost i izdržljivost.

Koliko Martin diže na mrtvom dizanju?

"11 ponavljanja po 200 kilograma."

Pero Kuterovac ima poruku za kraj:

"Želim svima da u novoj godini nađu mir i sreću, a jedan dobar način da dođete do toga je da se svaki dan probudite i pomislite da je život lijep i da su ljudi dobri. "

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider