Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
19 hrvatskih predstavnika

Paraolimpijske igre 2016: Skup najboljih svjetskih sportaša s invaliditetom

Paraolimpijske igre u Rio de Janieru, koje počinju 7. rujna, bit će 15. izdanje ljetnih Paraolimpijskih igara, a Hrvatsku će predstavljati 19 sportaša.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Paraolimpijske igre u Rio de Janieru, koje počinju 7. rujna, bit će 15. izdanje ljetnih Paraolimpijskih igara i prvo u Južnoj Americi. Sljedeći domaćin Tokio će biti prvi koji će dva puta ugostiti najbolje sportaše s invaliditetom.

Ambasador igara je legendarni Ronaldinho, koji se ozbiljno prihvatio promocije te je čak snimio i himnu Paraolimpijskih igara u Riju. Očekuje se da će ove igre srušiti rekorde gledanosti jer će se prenositi u 154 zemlje, dok je iz Londona 2012. signal išao u 115 zemalja.

Od skromnih početaka do globalnog spektakla

Prve Paraolimpijske igre su održane 1960. u Rimu, ali povijest paraolimpijskog pokreta seže do 40-ih godina prošlog stoljeća. Tada je njemački neurolog i sin židovskog ugostitelja Ludwig Guttmann, koji je pobjegao u Englesku pred nacističkim režimom, uveo revolucionarne metode u tretman cerebralne paralize.

On je shvatio važnost tjelesne aktivnosti za osobe s invaliditetom, pa je 1948., na dan otvaranja Olimpijade u Londonu, organizirao prve Igre. Natjecali su se pacijenti njegove klinike i članovi doma veterana iz Richmonda, a jedina disciplina je bila streličarstvo.

Broj sudionika i disciplina je bio sve veći, a uoči Igara 1960. je postignut dogovor s talijanskim vlastima da Rim bude prvi grad koji će službeno ugostiti Paraolimpijadu. Nastupilo je 400 sportaša iz 23 države, a sudjelovali su samo sportaši s ozljedama kralježnice.

U Torontu 1976. su prvi put nastupili sportaši s amputacijama, te slijepi i slabovidni sportaši. Iste godine su održane prve zimske Igre u švedskom Oernskoeldsviku. Današnja praksa da se OI i POI održavaju u istom gradu je uvedena 1988. u Seoulu. Od skromnih početaka u engleskoj klinici, POI su postale globalni spektakl. Na posljednjem izdanju u Londonu sudjelovalo je 4200 sportaša iz 164 zemlje. Začetnik pokreta Guttmann preminuo je 1980. godine, a njegova statua krasi Stoke Mandeville gdje se nalazi klinika u kojoj je sve počelo.

Hrvati na Paraolimpijadi

Hrvatski paraolimpijci su nastupali na Paraolimpijadi još pod zastavom bivše države. Najstarija hrvatska paraolimpijka, 61-godišnja Milka Milinković, prvi put je nastupila još 1972. godine u Heidelbergu. Rio će joj biti desete Igre u karijeri što nije uspjelu ni jednom atletičaru na svijetu, a nastupit će u bacanju koplja.

Posebno pamti broncu u Barceloni 1992., kada je Hrvatska prvi put nastupila pod svojom zastavom. U karijeri je osvojila po dva zlata i srebra te četiri bronce. Ukupno, hrvatski sportaši su od 1992. osvojili 14 odličja, a ako dodamo medalje iz bivše države, broj se penje na 32.

U Riju će nastupiti 19 hrvatskih sportaša, a za njih devet će to biti premijerni nastup. Jedna od najvećih uzdanica će biti najbolja parastolnotenisačica na svijetu Sandra Paović, koja je nastupila i na Olimpijadi 2004. u Pekingu. Kruna njezine karijere je trebao biti London 2008., ali je nakon teške prometne nesreće gotovo završila u kolicima do kraja života. Nije se predavala, nakon niza terapija i operacija je stala na noge i nastavila karijeru kao paraolimpijka.

Hrvatski sportaši će nastupiti već prvog dana natjecanja – u četvrtak 8. rujna. Na borilišta će izaći sedam sportaša u tri sporta - Velimir Šandor u bacanju diska, Miljenko Vučić u bacanju kugle, plivač Dino Sinovčić u kvalifikacijama utrke na 100 metara leđno, te sve četiri stolnotenisačice - Sandra Paović, Helena Dretar Karić, Anđela Mužinić i Mirjana Lučić.

Dva sportaša osvajala medalje na OI i POI, Amerikanci najuspješniji

Zanimljivo je da su dva sportaša u povijesti uspjela osvojiti medalje na OI i POI - mađarski mačevalac Pal Szerkes i britanski biciklist Craig Maclean. Maclean nema invaliditet, ali u tandemu sa slabovidnim i slijepim biciklistima smije nastupati bivši profesionalni biciklist kao pilot.

Najtrofejnija paraolimpijka je američka plivačica Trischa Zorn, koja je slijepa od rođenja. Ona je od 1980. do 2004. osvojila 55 medalja, od čega čak 41 zlato. Amerikanci su najtrofejnija nacija u povijeti POI, a prate ih Nijemci i na drugom i Britanci na trećem mjestu. 

Sastav hrvatske paraolimpijske reprezentacije

ATLETIKA (11)

Branimir Budetić (koplje)
Ivan Katanušić (kugla)
Milka Milinković (koplje)
Marijan Presečan (kugla)
Mikela Ristoski (skok u dalj)
Josip Slivar (kugla)
Matija Sloup (kugla)
Velimir Šandor (disk)
Zoran Talić (skok u dalj)
Mladen Tomić (kugla)
Miljenko Vučić (kugla)

STOLNI TENIS (4)

Helena Dretar Karić
Mirjana Lučić
Anđela Mužinić
Sandra Paović

PLIVANJE (2)

Dino Sinovčić
Kristijan Vincetić

JUDIO (1)

Lucija Brešković

STRELJAŠTVO (1)

Damir Bošnjak

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider