Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pogledajte reakcije

'Drago mi je da sam na postolju, to je moje brdo i uvijek će biti tako'

Ivica Kostelić osvojio je treće mjesto na slalomskoj utrci Svjetskog kupa na Sljemenu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Sretan sam s postoljem, naravno kada sam prošao u cilj emocije su bile pomiješane. Želio sam pobijediti kao i svake godine, ali što je tu je. Uvijek mi je ovo teška utrka, najteži izazov i ništa se ne može uspoređivati s ovime u Svjetskom kupu. Teško je ostati fokusiran uz sve, svake godine je jednako i isti scenarij", izjavio je Kostelić.

Siječanj, to je tvoj mjesec:

"Nešto smo u treninzima morali mijenjati zbog toga što smo propustili dio proljetnih priprema, ali optimističan sam i uvijek dobro skijam u siječnju."

Očekivanja u ostalim disciplinama:

"Nisam zadovoljan nastupom i formom u spustu i super G-u i mislim da to moram popraviti."

Netko je rekao da će Ivica pobijediti kad ćemo se najmanje nadati...

"Ja bi rado pobijedio i kad se nadam, samo kao što sam rekao nije lako doći svake godine doći na utrku koja je tako stresna i biti na postolju. Četiri puta u pet utrka, mislim da je to dobar učinak. Na neki način Sljeme je ipak bilo dobro za nas i Janica je imala uspjeha i Ana tako da nadam se da i u sljedećim godinama mogu zadržati taj nivo. Ako možeš biti na tom nivou onda valjda može jednom popustiti", rekao je Kostelić te nadodao:

'Drago mi je da sam na postolju, to je moje brdo i to će uvijek biti tako.'

Postava staze?

"Razumijem Pavleka, ali postavljačima je uvijek teško i uvijek možemo pričati o tome, ali kad se jednom postavi, moraš voziti i to je gotovo. Mi smo s današnjim postavljačem druge vožnje trenirali prije nekoliko dana, ali on to nije postavljao za mene i nije mi odgovaralo. Moje osobno mišljenje slalom je disciplina u kojoj se trebaju vidjeti zavoji, a danas to nije bilo slučaj, meni se to ne sviđa i malo umanjuje kvalitetu i izjednačuju se svi, ali to je tako u Svjetskom kupu."

Komentar vožnje.

"Prva vožnja je bila dobra, nisam imao ozbiljnijih problema. Prije zadnje vende mislio sam da bi tu trebao pustiti skiju, ali možda je to ipak bilo pogrešno. Prošle godine sam se grizao što nisam pet vratiju prije cilja pustio skiju, ali to je tako. U drugoj se nije puno toga moglo napraviti. Snijeg je bio tako, ne znam što bih rekao, bili su teški uvjeti, snijeg je dopustio riskantno skijanje, brzina je bila velika i bilo je čudno kad dođete do zavoja sa 60 kilometara na sat i još tome rupe. Ne znam, obadvije vožnje što se mene tiče, mislim da su bile solidne."

Komentar na ukupni poredak u Svjetskom kupu.

"U odnosu na prošlu sezonu malo sam podbacio u brzim disciplinama, ali mislim da treba zadržati dobru formu u slalomu, bit će teško, ali probat ću jer je vrh gust. Hirscher može biti konkurentan u ukupnom poretku ali pitanje je koliko će moći to zadržati. Nadam se da ću se malo pomaknuti u tim brzim disciplinama, bilo bi zgodno i da budem među prvih 15 u veleslalomu, da iskoristimo i te kombinacije u siječnju, ali sad se situacija raspliće kako sam priželjkivao. Slalom je dobar i to je sve OK, iako kažem, fali još malo bodova u brzim disciplinama."

Pogled prema vikendu u Adelbodenu.

"Ta staza mi odgovara, nadam se da mogu zadržati ovaj nivo skijanja i to je jedino."

S druge strane, puno zadovoljniji može biti sljemenski pobjednik i trenutno vodeći skijaš svijeta Austrijanac Marcel Hirscher.

"Nije bilo tako lako pogotovo nakon prve vožnje, uvijek je teško kad sam vodeći nakon prve vožnje i nije mi bilo lako biti posljednji vozač u utrci. Ovo je poseban osjećaj za mene, pogotovo kad se gleda moj rezultat od prošle sezone."

Preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku, kakav je osjećaj?

"Ovo je super, pogotovo nakon ozljede koja mi je bila prva u karijeri. Ali mislim da nije bitno je li sam na prvom ili drugom mjestu trenutno."

Što se promijenilo u odnosu na prije?

"Uvijek isto treniram, ali imam dobrog servisera skija, možda i najboljeg i dobar je tim oko mene, to su vjerojatno neke od najvažnijih stvari koje su utjecale na moj sadašnji uspjeh."

O Zagrebu...

"Prošle godine je isto bilo vrlo teško ovdje i za ljude koji su se brinuli za stazu, mislim da su svi napravili odličan posao. Super je ovdje, osjećaj da si vrlo blizu gradu i Zagrebu, svi se dobro zabavljaju i ovo je zbilja odlična utrka."

"Ako u ožujku budem vodeći, onda ću biti vrlo zadovoljan, sada ne razmišljam o globusu niti ničemu drugome. Mislim da moram nastaviti s dobrim treninzima i nastavit ću trenirati u samo dvije discipline. Ako si dobar u te dvije discipline onda mislim da možeš osvojiti Veliki kristalni globus. Ali ne znam mogu li ja to, svašta se može promijeniti, nikada ne znate što nosi sutra, mogu se ozlijediti ili nešto, zato se time ne zamaram."

Ivica i ti imate po dvije pobjede, kako će to izgledati do kraja sezone?

"Mislim da je Ivica trenutno najbolji slalomaš. Drugo je ovo sada kada oboje imamo po dvije pobjede, sve ćemo vidjeti pred kraj sezone, sada ne razmišljam o osvajanju slalomskog globusa", objasnio je Hirscher.

Dojmove je s nama podijelio i drugoplasirani Felix Neureuther. Nijemac koji je odlično odvozio drugu vožnju i zasluženo stigao do postolja na Sljemenu.

"Ova utrka u Zagrebu je zbilja posebno. Sad kad sam čuo kako Ivica priča o nastupu pred domaćom publikom, zbilja je to bilo tako. Odlično. Bilo je teško i teški uvjeti, ali vrlo izazovni za sve nas i zbilja sam prezadovoljan svojim drugim mjestom."

Je li vrijeme za pobjedu?

"U slalomu je sada vrlo teško. Marcel i Ivica su trenutno na vrhu i teško je uopće pored njih domognuti se postolja. No, vidjet ćemo, možda i dođem do pobjede. Moram se koncentrirati na svaku utrku i vjerovati da mogu pobijediti."

"Da, čudno, kada zaostajete dvije sekunde obično ostajete bez druge vožnje, ali danas dečki s petog ili šestog mjesta nisu imali šanse za pobjedu. A tek druga vožnja, bilo je baš teško, ali i vrlo zabavno skijati po ovakvim uvjetima, nemamo baš tako često priliku trenirati i skijati po ovakvim uvjetima."

Oduševljen Zagrebom...

"Janica i Ivica su zaslužni za ove utrke. Bez njih, to ne bi bilo. A ovdje je prekrasno, i zbilja se nadam da će uskoro Ivica doći konačno ovdje do pobjede jer vjerujem da bi publika bila oduševljena i da bi sigurno utrčala na stazu", zaključio je Neureuther.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider