Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čudno. Ili ipak ne?

Ovo je žena koju Sandra Perković vjerojatno nikad neće nadmašiti

Sandra Perković u nedjelju je ispisala novu lijepu stranicu atletske povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sandra Perković, koja u utorak u 12:30 slijeće u zagrebačku zračnu luku, postala je prva bacačica diska koja je u toj disciplini kompletirala sva zlata s najcjenjenijih natjecanja, ali nešto je, sama priznaje, ipak ostalo u zraku: "Željela sam prebaciti 70 metara, ali po kiši je to bilo nemoguće", izjavila je sjajna Sandra nakon što se okitila i svjetskom krunom.

>> Zlatna Sandra proživjela dramu: Drago mi je jer sam prva Hrvatica kojoj je ovo uspjelo

>> Sandra Perković za povijest: Pomela konkurentice i uzela svjetsko zlato!

Sandra je osobni rekord (69.11 metara) postavila u finalu Olimpijskih igara u Londonu prošle godine, a s obzirom da je već duže vrijeme apsolutna vladarica ove discipline, logično je da apetiti rastu. Sad kad može reći da je osvojila sve na velikim natjecanjima, jedino što joj nedostaje jest svjetski rekord.

Sandra Perković već danas je jedna od najvećih bacačica diska svih vremena, a kada bi uspjela baciti svjetski rekord bilo bi to ravno najvećim senzacijama u povijesti atletike. Nažalost, to će biti jako teško. Evo i zašto...

Svjetski rekord (76.80 metara) za kojeg nije čuo ni YouTube

Svjetski rekord u bacanju diska za žene aktualan je punih 25 godina, a postavila ga je 9. srpnja 1988. na mitingu u Neubrandenburgu predstavnica Istočne Njemačke Gabriele Reinsch (76.80 metara). Rekord Čehoslovakinje Zdenke Šilhave koji je do tog dana bio važeći, Reinsch je nadmašila za dva metra i 24 centimetra.

'Kvaka' je u tome što u vrijeme kad je doping počeo uništavati sportove, a prije svih atletiku, zemlje Istočnog bloka (DDR, SSSR, Čehoslovačka, Rumunjska, Mađarska...) nisu od njega bježale već štoviše, atletičari su planski opskrbljivani ilegalnim supstancama, a sve u jednu svrhu - da pokore sportski svijet.

U samo dva i pol mjeseca (ne)objašnjivi podbačaj

Reinsch je zorni primjer, ali daleko od toga da je jedina, jer brojni rekordi postavljeni su 80-im godinama 20. stoljeća vjerojatno nikad neće biti srušeni. Njemica se atletikom počela baviti u dobi od 14 godina, a prije nego se pronašla u disku, bavila se bacanjem kugle i skokom u vis. Iste godine (1988.) kad je poboljšala svoj osobni rezultat za skoro deset metara (1987. je najdalje bacila 67.18) u Seoulu je ostala bez medalje.

Ovdje treba dodati kako je i Sandra propustila Svjetsko prvenstvo u Daeguu zbog suspenzije radi uzimanja dopinga, ali sve skupa je bio jedan veliki nesporazum te se kasnije uspjela vratiti i napraviti ono što Reinsch nikad nije - (p)ostati najbolja.

Zanimljivo, Reinsch je na Olimpijskim igrama gdje su doping-kontrole iznimno stroge, bacila 67.26 metara, a Igre su se održale svega dva i pol mjeseca nakon mitinga u gradiću od 60-ak tisuća stanovnika na sjeveroistoku Njemačke...

Trebaju li se poništiti neki stari rekordi?

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider