Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Osječani dobili novu dvoranu

Osijek: Otvorena dvorana zbog koje je pala vlast

Građanima Osijeka danas je predstavljena nastavno-sportska dvorana Gradski vrt koja će u siječnju jedno od mjesta održavanja Svjetskog rukometog prvenstva. Izgradnju ovog za Osijek važnog objekta pratile su mnoge svađe i afere, a bila je i uzrokom raspada vladajuće koalicije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvorana je veličine 18.500 kvadratnih metara, ima 3.500 mjesta u velikoj i oko 1.300 mjesta u manjoj dvorani. Izgradnja, započeta potkraj prošle godine, i opremanje ovog višenamjenskog objekta s nekoliko dvorana, financirana je iz državnog proračuna RH s 200 milijuna kuna, a Grad Osijek uložio je oko 40 milijuna kuna za kupnju zemljišta za gradnju objekta, realizaciju prve faze izgradnje te uređenje okoliša i komunalne infrastrukture.

Izgradnja dvorane, po prvobitnom modelu javno-privatnog partnerstva i po cijeni od čak 843 milijuna kuna, bila je povod prošlogodišnjeg sukoba i raspada tadašnje gradske koalicijske vlasti HDSSB-HSP, što je dovelo do višemjesečne krize vlasti, imenovanja povjerenice Vlade RH te zastoja u gradnji dvorane. 

>> Hrvatska deklasirala Rusiju na otvaranju Arene!

>> Zagrebačka i splitska Arena večeras otvorile svoja vrata

Dvorana je veličine 18.500 kvadratnih metara, ima 3.500 mjesta u velikoj i oko 1.300 mjesta u manjoj dvorani.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade, istaknuo je na današnjoj svečanosti kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih i najfunkcionalnijih sportskih dvorana u Hrvatskoj, za čiju je izgradnju bila presudna odluka Vlade iz listopada prošle godine o preuzimanju financiranja izgradnje i opremanja iz državnoga proračuna.

Šeks je dodao kako je riječ o objektu značajnom ne samo za održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva, već i za učenike osječkih škola, koji će ovdje imati aktivnosti iz tjelesne kulture. Ocijenio je kako će se otvorenjem ove dvorane Osijek uvrstiti na sportsku kartu Slavonije i Hrvatske kao jedno od mjesta održavanja velikih sportskih natjecanja.

Presijecanjem vrpce dvoranu Gradski vrt otvorili su legendarna osječka rukometašica Katica Ileš, potpredsjednik Sabora Šeks i gradonačelnik Matković, a večeras će u dvorani biti odigrana prijateljska utakmica rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije.

Na novinarski upit hoće li dvorana biti isplativa, s obzirom da neke procjene govore da bi za isplativost morala biti puna 100 do 150 dana u godin, gradonačelnik Matković je izrazio uvjerenje da će dvorana Gradski vrt biti najisplativija od svih dvorana koje su izgrađene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva jer, kako drži, ima velike mogućnosti i široku ponudu poslovnih, gospodarskih i ugostiteljskih sadržaja.

Večeras će se, kao i jučer u zagrebačkoj Areni, u novoj osječkoj dvorani sastati rukometne reprezentacije Hrvatske i Rusije koje će odigrati revijalnu utakmicu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Sedam krugova Katra

Nastavi čitati
divider