Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Karabatić mu odao počast

Oprostio se Pero Metličić: Danas Barba, jučer stroj

'Ovo je našeeeee, jel jasno, nitko nam ovo ne smi' uzet!', slušalo se Peru, Zrnić je bio pogrbljen, Lino je mahao, Balić mozgao akciju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kapetani imaju zajedničku crtu, nije bitno koji sport. Gard, odrješitost u izjavama, način na koji gledaju grupu koju predvode je drugačiji i njihova veličina je u tome što to ne zlorabe. Prvi bi sebe ''nogom u guzicu'' kada loše igraju, a psovke su im drugačijeg edukativnog karaktera. Prepoznaješ ih u masi, možda neki i ne nose trake oko bicepsa u svojim momčadima, ali ih prepoznaješ.

Petra Metličića nije trebalo prepoznavati. Dovoljno je bilo pogledati jedan time out reprezentacije u kojem se Lino povukao i pustio riječ svom kapetanu. Rečenica u uvodnom dijelu datira iz polufinala Olimpijskih igara u Pekingu i utakmice s Francuzima. Nakon što smo dobili favorizirane Dance, s Francuzima smo ostali kratki ''za dlaku''.

Završilo je s ručnicima preko glave, znao je Pero da igra vjerojatno svoje posljednje igre. Nikola Karabatić je tog dana napustio teren kao pobjednik, kao Pero sinoć kada se taj isti francuski superstar se poklonio ''barbi''.

"Barba moj! Sve najbolje za tvoju zadnju tekmu! Večeras kralj prekida svoju karijeru. Čast mi je bilo igrati s tobom", napisao je na Twitteru Karabatić, dojučerašnji Perin suigrač iz Montpelliera i ime koje u svijetu rukometa ne treba previše predstavljati.

Ono što je zvijezda vodilja Ivana Balića bila u Europi, igrati u momčadi koje su uvijek bile ''underdog'' za osvajanje Lige prvaka, isti je put slijedio i Pero u Hrvatskoj. Jedan od rijetkih koji nikada nije zaigrao za Zagreb. U Splitu je osvanuo talent, a u Metkoviću etablirao rukometno ime i ubrao svoj prvi euro trofej – Kup EHF-a.

''Znaš koliko oni više imaju utakmica i koliko im je rukomet više fizički? Znaš li koliko odmora više imamo? A to mi je najbitnije, da dođem odmorniji koliko mogu na reprezentativne pripreme. Meni je u Španjolskoj idealno, nisam baš za Bundesligu'', pričao nam je Pero u ljeto 2009. Milijun ljudi u splitskom varošu, ugašena kamera i priča o usporedbama rukometa i malog nogometa.

''Pa evo onaj Schumacher, Brazilac igra za bivši Boomerang (malonogometni klub iz Madrida op.a.), mislim da zarađuje oko pola milijuna eura. To vjerojatno ni jedan rukometaš nema. Niti smo komercijalan sport, niti se u njemu vrte neki veliki novci i šta sad da ja ili netko od mojih suigrača glumi neku 'ćunku'?, objašnjavao je fenomen Kauboja.

Neobično iskren, inteligentan, bez one ljigave kurtoazne dopadljivosti koje znamo susresti kad se isključe mikrofoni. Zazvonio je mobitel.

''Evo javi se Balić je, reci mu da dođe na kavu'', trebao je i Ivano svratit na snimanje, ali...

''Bok gospon Balić, rekao vam je Pero da dođete na kavu''

''A di sidite?''

''A di smo Pero?''

''Reci mu da smo na Prokurativama'', dovoljno je glasan bio Pero i metar od mobitela.

''Reci ti njemu da je puka u glavu'', splitska vreva u ljetno popodne nije bila za rukometnog apostola.

No, odgovor je bio autoritativan.

''Digni se iz tog kreveta i dođi na kavu'', Kapetana se moralo slušat. Tako je bilo i u Splitu i u Metkoviću i u reprezentaciji. Možda i danas u njihovoj akademiji. Životnom projektu dva rukometna velikana.

Metličić je igrač pobjednik

Desni vanjski koji je u reprezentaciji debitirao 2001. Pokazao je u tom ''mračnom'' rukometnom razdoblju naše reprezentacije puni potencijal. Sve ostalo što se dogodilo je toliko puta ispričana priča. I u kasnijim godinama kada se je nešto okopnila napadačka moć, kada je igračkom inteligencijom, racionalnošću nadoknađivao godine koje su sustizale Metličića se svugdje dočekivalo s jednom aureolom – igrača pobjednika.

Jer takvi su dovoljno pametni da podrede svoju veličinu i u mega momčadima kakvu je imao Ciudad, takvi su dovoljno veliki da podjele minutažu a jednim Olafurom Stefanssonom, da giljaju u obrani, i da ih se u 36. godini zove u tada ponajbolji francuski klub.

''Ja san stroj, tako me zovu u svlačionici'', rekao je s karakterističnim smiješkom uoči Europskog prvenstva u Norveškoj 2008. Stroj će na kratko, odmoriti zupčanike, a onda se nadamo se pokrenut negdje uz prostor aut linije. Onako kako je pokretao Kauboje u njihovoj najljepšoj eri. Do tada, guštaj Barba, zaslužio si.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider