Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
To je bila velika sramota

Oni su okaljali ugled atletike i sporta: Jedan slučaj ipak odskače

Jedan čovjek priredio je svijetu neviđeni skandal, a jedna ženska utrka i danas ima misteriozne rekorde.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U razmaku od samo nekoliko sati objavljeno je kako su sprinterske zvijezde Tyson Gay i Asafa Powell pale na doping testu, te neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Moskvi.

"Nema priče o sabotaži... U principu sam pružio nekome povjerenje i iznevjeren sam. Napravio sam pogrešku. Povlačim se s nastupa na Dijamantnoj ligi u Monaku i sa Svjetskog prvenstva", izjavio je Gay.

Osim Asafe Powella, na državnom prvenstvu Jamajke još četvero atletičara bilo je pozitivno na oxilophrine. Među njima i Sherone Simpson, srebrna u štafeti 4 x 100 na olimpijskim igrama u Londonu.

"Ovo je razočaravajuće. Nije dobro za naš sport. To je stvarno sramota. Definitivno nije najbolja vijest koju želite čuti", priznaje Perri Shakes-Drayton, europska dvoranska prvakinja na 400 metara.

Johnson na 'raketni' pogon - skandal broj 1

A, i nije vijest koja dobro sjeda sponzorima. Poznati proizvođač obuće odmah je objavio kako je suspendirao ugovor s Tysonom Gayom dok se slučaj do kraja ne istraži. Šokantne vijesti iz SAD-a i Jamajke osvježile su sjećanja na najveće dopinške skandale u atletskoj povijesti.

Slučaj Bena Johnsona s Olimpijskih igara u Seoulu 1988. do danas je ostao skandal broj 1. Kanađanin je u finalu, uz zlato, srušio i svjetski rekord, no nakon što je otkriveno da je bio dopingiran oduzete su mu zlatne medalje i iz Seoula i sa svjetskog prvenstva u Rimu godinu ranije.

Marion Jones bila je najveća zvijezda Igara u Sydneyju 2000. Osvojila je tri zlata i dvije bronce, te - poput Johnsona - ostala bez svega. Kada je 2007. otkrivena njezina prevara, oduzete su joj i medalje sa svjetskog prvenstva u Edmontonu: "Stojim pred vama s velikim sramom i priznajem da sam izdala vaše povjerenje", izustila je tada Jones.

Što je sa ženskom utrkom na 1500 metara?

Nekadašnji životni partner Marion Jones, bivši svjetski rekorder na 100 metara Tim Montgomery također je zbog dopinga neslavno završio karijeru, a olimpijski pobjednik iz Atene Justin Gatlin iz istog je razloga odradio četverogodišnju suspenziju. Te prošlog ljeta osvojio broncu u Londonu.

Možda i najdrastičniji primjer čudnih rezultatskih okolnosti koje se nikad nisu uspjele dokazati disciplina je 1500 metara kod atletičarki.  Među 10 najboljih rezultata svih vremena čak 4 istrčale su Kineskinje na utrkama u Pekingu '93 i Šangaju '97. Pogađate, njihovim se rezultatima nitko nije ni približio...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider