Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tri kandidata u igri

Olimpijske igre 2024. u hrvatskom susjedstvu?

U igri za domaćinstvo ljetnih Olimpijskih igara 2024. ostala su tri grada, od kojih jedan europski.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je u petak Los Angeles, Pariz i Budimpeštu kao kandidate za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine.

Sva tri grada su u petak u Lausannei predstavila i zadnji dio potrebne dokumentacije, projekte infrastrukture i proračun, javljaju agencije, a domaćin će biti poznat na kongresu MOO-a 13. rujna u Limi.

"Današnji dan je jedan od najvažnijih za kandidate i za MOO. Nama sada predstoji ocjenjivački dio posla, pa ćemo u travnju i svibnju obići sva tri grada te se osobno uvjeriti u sposobnost domaćina", kazao je predsjednik Ocjenjivačke komisije MOO-a Frank Fredericks.

Los Angeles i Pariz žele hat-trick

Los Angeles je bio domaćin Igara 1932 i 1984., predstavljeni proračun projekta Igara 2024 je 5.3 milijarde dolara, a Amerikanci smatraju da nije potrebno izgraditi niti jedan trajni sportski objekt budući da već postoje četiri velika sportska parka unutar grada. Od sportskih objekata već postije čuveni LA Memorial Coliseum, Santa Monica Beach, dvorana Staples Center, The Forum i LA Convention Center. Uz mala ulaganja u infrastrukturu, LA ima prednost i tradicije održavanja velikih sportskih priredbi, postojećih sveučilišnih kampusa koji bi se lako pretvorili u Olimpijsko selo, a niti novca ne nedostaje. Kao najveća mana kandidature kalifornijskog velegrada se spominje potencijalna opasnost od politike vladajuće administracije koja bi mogla biti nepopularna među članovima MOO-a.

Budimpešta ozbiljno u igri, ali mnogi Mađari su protiv

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a proračun od 3.5 milijardi dolara mogao bi narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, izgraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion. Budimpešta nudi dva glavna sportska parka oko novoga Olimpijskog stadiona i stadiona Ferenc Puskas, te jezero Balaton na kojemu bi se održavalo natjecanje u vodenim sportovima.

Budimpešta se diči svojim konceptom grada po mjeri stanovnika i sportaša, koji ne bi morali dugo putovati, a namjeravaju čak koristiti i rijeku Dunav za prijevoz sportaša i gledatelja. Ipak, mnogi Mađari se protive organizaciji OI, a vjerojatno će se morati raspisati i referendum.

Pariz je domaćinom Igara davnih 1900. i 1924. godine, proračun je Igara čak 6.2 milijarde dolara, što je najviše od svih kandidata. Glavni grad Francuske ima čak 95 posto postojećih sportskih objekata, tu je čuveni Stade de France koji bi bio olimpijski stadion, te teniski Roland Garros, a morao bi se izgraditi tek centar za vodene sportove. Pariz se dosad čak triput neuspješno kanidirao za domaćinstvo (1992, 2008, 2012) i Francuzi smatraju da je sada došao red na njih. Kao najveći nedostatak kandidature spominje se veliki rizik od terorističkih napada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider