Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Osvojio 26 medalja

Održana premijera filma o paraolimpijcu Mihovilu Španji

Mihovil Španja osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U zagrebačkom kinu Europa u ponedjeljak je održana premijera dokumentarnog filma "Skrivena strana medalje" koji govori o sportskoj karijeri i životnoj priči jednog od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijaca Mihovilu Španji.

Film redateljice Antonie Dubravke Carneud prati Španjinu iznimnu plivačku karijeru, ali i donosi njegova razmišljanja o važnim pitanjima kao što su obrazovanje vrhunskih sportaša, život nakon sportske karijere, izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom i ostalih, kao i o obitelji i njegovim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje.

"Ovo je bila moja 27., možda i najsjajnija medalja, ali bez obzira na sve sportske uspjehe i akademsku karijeru moja poruka nakon ovog filma je da se moramo koncentrirati na ljude, a ne na predrasude", kazao je Španja uz ovacije prepunog kina.

Promociji su prisustvovali brojni uglednici iz društvenog i političkog života među kojima i premijer Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sa svojom zamjenicom za sport Janicom Kostelić, te zlatni veslački olimpijac Valent Sinković.

U filmu su s posebnim osvrtom prikazane pripreme uoči odlaska na Paraolimijske igre u Londonu 2012. koje su bile njegovo posljednje sportsko natjecanje. Španja je u Londonu osvojio broncu na 100m leđno što je bilo njegovo četvrto paraolimpijsko odličje nakon tri bronce osvojene u Ateni 2004. Mihovil je u karijeri osvojio i dva svjetska zlata u 50m bazenima, dva svjetska zlaza u 25m bazenima, te četiri zlatne medalje na europskim prvenstvima.

U gotovo 15 godina karijere osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Više puta je izabran za najboljeg hrvatskog sportaša s invaliditetom, dobitnik je državne nagrade za šport "Franjo Bučar" 2004. Karijeru je zaključio nakon POI u Londonu, a u međuvremenu je magistrirao odnose s javnošću i uskoro će otvoriti vlastitu tvrtku.

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju paraolimpijka Ana Sršen i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, dok je na filmu kao scenaristički suradnik radio Mihovil Španja. Direktor fotografije je Mišo Sorić koji potpisuje i montažu filma, za glazbu su bili zaduženi američki kompozitor Zack Hemsey i Žarko Dragojević, a film je nastao u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o/Croatian Films Ltd.. Razvoj filma ‘Skrivena strana medalja’ podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon zagrebačke slijedi i dubrovačka projekcija koja će biti održana 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider