Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sedmi igrač, plavi karton...

Nova pravila u rukometu već na Olimpijskim igrama u Riju

Rukomet će na Olimpijskim igrama imati neke izmjene u postojećim pravilima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon osvojene bronce na Europskom prvenstvu u Poljskoj i euforije koja je opet zahvatila ljubitelje rukometa u Hrvatskoj, momčad Željka Babića očekuje olimpijski kvalifikacijski turnir u Danskoj. Hrvatski rukometaši će drugog vikenda u travnju tri dana zaredom igrati utakmice s redom Danskom, Bahreinom i Norveškom, a dvije najbolje ekipe plasirat će se u Rio de Janeiro.

Ako se naša reprezentacija plasirala na Olimpijske igre, a vjerujemo da hoće, tamo će ih čekati neka nova pravila. Točnije njih pet.

''Cilj ovih promjena je razvoj rukometa u još atraktivniji sport'', priopćio je IHF koji je nova pravila testirao na svjetskim prvenstvima u mlađim kategorijama.

Navodno je reakcija rukometaša bila pozitivna, pa će seniori po novim pravilima prvi put zaigrati od kolovoza. Ova odluka donesena je još u studenom, ali sada su objavljeni detalji pet novih pravila među kojima, nažalost, nije i jedno od najvažnijih, ograničavanje napada semaforom.

Sedmi igrač u polju

Jedno od njih je pravilo o sedmom igraču u polju koji u napadu mijenja vratara. Dopušta se da taj igrač više ne mora nositi marker, ali taj igrač onda ne smije stati na gol niti ulaziti u vratarski prostor. Ukoliko suparnička momčad ima izglednu šansu za gol, a taj sedmi igrač povrijedi vratarev prostor, dosuđuje se sedmerac.

Napuštanje igre igrača koji traži liječničku pomoć

Ozlijeđeni igrač više se neće samo tako moći izležavati na podu. Želi se spriječiti simuliranje ozljeda kako bi se zaustavila igra. Sada će taj igrač morati napustiti teren, a vratiti se može tek nakon trećeg napada svoje momčadi.

Pasivna igra

Prilikom podizanja ruku sudaca zbog pasivne igre, momčad u napadu moći će odraditi još samo šest dodavanja. Ako nakon toga ne bude udarca prema golu automatski se sudi pasivni napad.

'Posljednjih 30 sekundi'

Pojam u rukometu 'posljednja minuta' mijenja se u 'posljednjih 30 sekundi'. Smanjuje se dakle period u kojoj se žešće kažnjavaju prekršaji igrača.

Plavi karton

I na kraju, pravilo koje najviše upada u oči. Radi se o plavom kartonu. Sudac će osim žutih i crvenih, moći igraču pokazati karton plave boje i to kada želi da se njegov prekršaj posebno istraži od Disciplinske komisije nakon utakmice. On će biti pokazivan nakon crvenog kartona, kao dodatak, jer suci nisu sigurni koliko je igrač uistinu pretjerao u prekršaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider