Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pregled medalja

Neki znaju samo za zlata, a tko su zasad najveći 'luzeri' na OI?

Zanimljiv je pogled na tablicu s medaljama tjedan dana prije kraja Olimpijskih medalja u Londonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako ste pratili vijesti s Olimpijskih igara vezane za broj medalja koje su sportaši pojedine zemlje osvojili, možda ste zamijetili i da iza svake kazahstanske medalje stoji oznaka – zlatna. Da, sportaši iz te ogromne srednjoazijske države zasad su osvojili šest medalja i svih šest zlata.

Uz njih su odmah i sportaši iz Sjeverne Koreje, s četiri zlata i jednom broncom. Očito imaju pobjednički mentalitet koji priznaje samo najviše postolje.

Na drugoj su pak strani, onoj gubitničkoj (zbog gubitka najsjajnijeg odličja), velike nacije poput Australije i Rusije. Australci su u trenutku pisanja ovog teksta osvojili čak 20 medalja, no samo jedno jedino zlato uz čak 12 srebra i sedam bronci. Rusi su zasad osvojili 35 medalja, no svega četiri zlata uz 16 drugih mjesta i 15 trećih.

Možemo tu dodati i Njemačku s 22 medalje od kojih samo pet zlatnih uz deset srebra i sedam bronci. Jedna Španjolska pak nema ni jedno zlato zasad.

Ljestvicu medalja možete pogledati u našoj interaktivnoj aplikaciji:

 

 

 

 

 

Naravno, i ostale medalje su jako veliki uspjeh, no ljestvica medalja računa prvo zlata. To je najvažnije mjerilo i najveći mogući doseg nekog sportaša. Tu se prepoznaju pobjednici, a velike nacije za sebe vole misliti kako su superiornije od ostalih.

Inače, Kina i SAD prednjače po broju medalja. Trenutno vode žestoku bitku i po broju zlatnih i po ukupnom broju medalja. Kina ima 30 zlata i ukupno 61 medalju, dok SAD ima trenutno 28 zlata i 60 medalja ukupno. Treći su domaćini Britanci s čak 16 zlata i 37 medalja ukupno.

Hrvatska zasad ima zlato Sandre Perković i srebro četverca na pariće, no puno je još do kraja i situacija se može drastično promijeniti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider