Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Red Bull Air Race

Najuzbudljivije natjecanje na nebu vraća se u 2014.

Nakon trogodišnje stanke, u veljači 2014. u zrak će se ponovno vinuti Red Bull Air Race! Svjetsko će prvenstvo imati 7 postaja, obići će 6 zemalja i tri kontinenta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„S veseljem možemo objaviti da Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo 2014. počinje 28. veljače u Abu Dhabiju,“ rekao je Erich Wolf, izvršni direktor natjecanja na tiskovnoj konferenciji održanoj u Maleziji.

„U posljednje smo tri godine uložili puno truda kako bismo osigurali uvjete koji jamče maksimalnu sigurnosti te ovu sportsku disciplinu podigli na novu razinu. U svakom smo trenutku u mislima imali krajnji cilj, a o istome su razmišljali i ovi sjajni piloti i publika diljem svijeta koja u ovom razdoblju nije niti najmanje izgubila interes za ovaj sport. S nestrpljenjem iščekujemo veljaču 2014. i trenutak kad ćemo se ponovno vinuti u zrak!“

U novoj će se sezoni nadmetati 12 pilota, a među njima i aktualni svjetski prvak Paul Bonhomme. U protekle tri godine postignuta su mnoga tehnička poboljšanja – utvrđen je standard za motore i propelere kojega se moraju pridržavati svi piloti, visina vrata bit će 25 umjesto dosadašnjih 20 metara, a materijal od kojih su sačinjena tanji i lakše će pucati, čime se povećava sigurnost natjecanja.

„Drago mi je da se Red Bull Air Race vraća u život jer radi se o natjecanju koje diljem svijeta promiče zračne sportove. Dojmila su me se poboljšanja vezana uz format natjecanja i staze. Natjecanja će zahvaljujući tome biti još atraktivnija,“ komentirao je John Grubbström, predsjednik Svjetske zrakoplovne federacije (FAI).

Aktualni prvak, Britanac Paul Bonhomme, naslov je osvojio dvaput uzastopno, a sigurno će dati sve od sebe da s istim uspjehom završi i novu sezonu. Među glavnim konkurentima bit će mu Austrijanac Hannes Arch, svjetski prvak iz 2008. godine i Amerikanac Kirby Chambliss koji je naslov prvaka osvajao 2004. i 2006. godine. U novoj će se sezoni natjecati još i Nigel Lamb (Velika Britanija), Matt Hall (Australija), Peter Besenyei (Mađarska), Nicolas Ivanoff (Francuska), Michael Goulian (SAD), Matthias Dolderer (Njemačka), Yoshi Muroya (Japan), Pete McLeod (Kanada) i Martin Sonka (Češka).

Prvi je Red Bull Air Race održan 2003. godine, a do 20011., kad je nastupila trogodišnja stanka, održano je 50 utrka. Piloti u brzim letjelicama lete na visini od 15-25 metara i provlačeći se između vrata postavljenih na stazi postižu brzinu do čak 370 km/h. S novim pravilima i tehničkim izmjenama Red Bull Air Race i dalje ostaje najuzbudljivije natjecanje na nebu!

Raspored natjecanja u 2014. godini:

28. veljače i 1. ožujka - Abu Dhabi (UAE)
17. i 18. svibnja - Putrajaya (Malezija)
26. i 27. srpnja - Gdynia (Poljska)
16. i 17. kolovoza - Ascot (Velika Britanija)
6. i 7. rujna - Dallas (SAD)
11. i 12. listopada - Las Vegas (SAD)
1. i 2. studenoga - Kina (lokacija će biti objavljena naknadno)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider