Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Spektakl na nebu

Mjesec dana do Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva u Rovinju

Nakon tri godine pauze, najbrži sport na nebu ponovno se vratio, a prva utrka na Mediteranu nakon Barcelone 2009. godine održava se u Hrvatskoj, i to prvi put u povijesti natjecanja. Za točno mjesec dana Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okupirat će Rovinj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Odbrojavanje do druge utrke Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2014. koje će se za mjesec dana - 12. i 13. travnja - održati u Rovinju službeno je započelo. „Izuzetna nam je čast što je Rovinj ovim velikim spektaklom dobio čast svijetu pokazati svoju jedinstvenu ljepotu“, rekao je Giovanni Sponza, gradonačelnik Grada Rovinja na tiskovnoj konferenciji održanoj u rovinjskom hotelu Lone. „Siguran sam da ćemo pokazati da smo odlični domaćini“, dodao je.

„Istarska županija svjesna je da su ovakve manifestacije najbolji put do promocije županije u cijelom svijetu. Red Bull Air Race sigurno je kruna svih dosadašnjih, prvenstveno sportskih, događanja ovdje u Istri“, rekao je istarski župan Valter Flego.

Član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović dodao je: „Ovim natjecanjem kreirali smo kvalitetan razlog da posjetitelji dođu u Rovinj, to jest da kvalitetno uđemo u turističku sezonu.“ Ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin dodao je kako će ovo natjecanje Hrvatsku staviti na neku sasvim novu kartu.

Za mjesec dana 12 najboljih svjetskih pilota svojim će vještinama razveseliti tisuće gledatelja i obožavatelja zrakoplovstva diljem svijeta. Britancu Paulu Bonhommu, nositelju posljednja dva naslova prvaka te pobjedniku prve utrke u Abu Dhabiju, u utrci za trećim uzastopnim naslovom na put će pokušati stati 11 vrhunskih svjetskih pilota iz devet zemalja. Prvenstvo će nakon Rovinja posjetiti i SAD, Maleziju, Kinu, Poljsku i Veliku Britaniju. Hannes Arch (trenutno drugoplasirani na Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu 2014.) i Matthias Dolderer iskoristili su ovu priliku da posjete lokaciju i upoznaju se s uvjetima koji će ih dočekati na utrci u Rovinju.

„Za mene je ovo kao utrka kod kuće jer je veoma blizu Austriji i svi moji prijatelji i obitelj doći će u Rovinj“, rekao je Arch. „Poseban je osjećaj ponovno letjeti iznad Mediterana, a Rovinj nam donosi novu stazu što je za nas veliki izazov“, dodao je Nijemac Dolderer.

Rovinjska staza pružat će se uz samu obalu u neposrednoj blizini starogradske jezgre što će pružiti izvanrednu kulisu za ovaj dosad neviđeni zračni spektakl u Hrvatskoj. „Veoma smo uzbuđeni što po prvi put u povijesti Red Bull Air Race natjecanja dolazimo u Hrvatsku“, rekao je Erich Wolf, izvršni direktor natjecanja. „Ovaj sport ima mnogo obožavatelja u Hrvatskoj, a prekrasni Rovinj zasigurno je odličan izbor za održavanje utrke.“

Rovinj je danas dobio mali uvid u ono što ga čeka za mjesec dana. Takozvani „kum“ Red Bull Air Race natjecanja Peter Besenyei nakon održane tiskovne konferencije posjetiteljima na obali oduzeo je dah svojim nevjerojatnim letom iznad mora. Peter je za vrijeme konferencije izjavio kako je presretan što je natjecanje došlo u Hrvatsku te kako će fotografije prekrasnog Rovinja nakon 13. travnja zasigurno obići svijet.

Ulaznice za natjecanje podijeljene su u nekoliko kategorija, a kupiti se mogu putem stranice www.eventim.hr.

Raspored utrka:

Abu Dhabi, UAE 28.2. / 1.3.
Rovinj, CRO 12./13.4 .
Putrajaya, MAS 17./18.5.
Gdynia, POL 26./27.7.
Ascot, GBR 16./17.8.
Dallas/Fort Worth, USA 6./7.9.
Las Vegas, USA 11./12.10.
China 01./02.11.

Piloti (poredani po ukupnom svjetskom poretku):

Paul Bonhomme, GBR
Hannes Arch, AUT
Pete McLeod, CAN
Matt Hall, AUS
Nigel Lamb, GBR
Matthias Dolderer, GER
Martin Sonka, CZE
Nicolas Ivanoff, FRA
Kirby Chambliss, USA
Michael Goulian, USA
Peter Besenyei, HUN
Yoshihide Muroya, JAP

Za više informacija posjetite www.redbullairrace.com.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider