Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Desno krilo i centar

Medveščak pojačava napad: Stigli mladi Danac i Amerikanac

Mladi napadači Luke Walker i Patrick Bjorkstrand od 2013./2014. sezone bit će dio Medveščakovog Brloga.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Walker igra na poziciji desnog krila, a Bjorkstrand na centru i desnom krilu. Obojica igrača dolaze iz hokejaške obitelji. Otac od Lukea, Gordie Walker odigrao je 31 utakmicu u NHL za New York Rangerse i Los Angeles Kingse te 227 utakmica u AHL-u, dok je otac od Patricka, Todd Bjorkstrand 14 sezona igrao za danskog prvoligaša Herning s kojim je sedam puta osvojio naslov prvaka, četiri puta Danski kup, a posljednjih je 12 sezona glavni trener Herninga.

Luke Walker je rođen 1990. u New Havenu (Connecticut, SAD), a odrastao je u Castlegaru (Britanska Kolumbija, Kanada) i ima dvojako državljanstvo, američko i kanadsko. Prije nego što je zaigrao u juniorskom WHL-u (Western Hockey League) za Portland Winterhawks igrao je za Okanagan Hockey Academy te je u 52 utakmice zabio 50 golova.

'Walkerova najveća prednost je mijenjanje brzine tijekom igre'

Portland Winterhawksima priključio se 2007./2008. sezone i s njima je ostao tri sezone tijekom kojih je odigrao 215 utakmica, uključujući doigravanje, i upisao 140 bodova (71 gol, 69 asistencija). Sezone 2009./2010. pozvan je u reprezentaciju SAD-a do 20 godina te je 2010. godine na Svjetskom prvenstvu U20 odigrao sedam utakmica i zajedno s ostatkom suigrača osvojio zlatnu medalju. Nekoliko mjeseci kasnije nakon što je osvojio zlato na juniorskom SP-u, Walker je bio izabran na NHL draftu kao 139. izbor od strane Colorado Avalanchea.

Prvi profesionalni ugovor Walker je potpisao 2010./2011. sezone s AHL klubom Lake Erie Monsters (filijala Colorado Avalanchea). Dres Monstersa nosio je protekle tri sezone odigravši 188 susreta, uključujući doigravanje, i upisavši 72 boda (32 gola, 40 asista). Sezone 2011./2012. svlačionicu Monstersa dijelio je s napadačem Hughom Jessimanom koji se već prije mjesec dana pridružio Medvjedima.

"Luke Walker je mladi igrač koji se iznimno raduje što će zaigrati i predstaviti svoju igru u Europi. Njegova najveća prednost je mogućnost 'mijenjanje brzine' tijekom igre, a i igrač je koji je sposoban odigrati razne uloge u momčadi", izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Patrick Bjorkstrand je rođen 1992. u Herningu (Danska) i ima dvojako državljanstvo, dansko i američko. Hokejaške temelje postepeno je, prolazeći kroz sve selekcije, gradio u Herningu. Sa seniorskom momčadi Herninga, s kojom je osvojio dva naslova prvaka i jednom Danski kup, zaigrao je već sa 17 godina i te debitantske sezone (2009./2010.) odigrao je 42 utakmice, uključujući doigravanje, i upisao 11 bodova.

Bjorkstrandov učinak na ledu je u narednim sezonama bio još bolji, 2010./2011. je u 52 susreta, uključujući doigravanje, ostvario 30 bodova (pet golova, 25 asista), a 2011./2012. je u 53 susreta, uključujući doigravanje, skupio 45 bodova (12 golova, 33 asista).

S Herningom je, osim u Danskom prvenstvu, nastupao i na Danskom kupu i na Kontinental kupu. Prošle sezone Bjorkstrand je Herning zamijenio sa švedskim drugoligašem Morom. Za Moru je odigrao 51 utakmicu, zabio šest golova, dok je sedam puta asistirao za pogodak, a jedno vrijeme mu je, za vrijeme NHL lockouta, suigrač bio slovenski napadač koji igra za Los Angeles Kingse Anže Kopitar.

Godine 2009. Bjorkstrand se priključio reprezentaciji Danske, prvo u U18 (dvije srebrne medalje), da bi kasnije igrao u selekciji U20 (srebro i zlato), a 2012./2013. debitirao je za seniorsku reprezentaciju na Kvalifikacijama za Olimpijske igre i na Svjetskom prvenstvu Elitne divizije.

"Patrick Bjorkstrand je igrač '92. godišta koji je ujedno i danski reprezentativac. Budući u svakoj utakmici na rosteru moramo imati dvojicu igrača '92. Godišta vjerujem kako je Patrick odličan izbor jer vjerujem kako može biti jedan od igrača koji će, kada je na ledu, svojom igrom pridonijeti momčadi u važnim trenucima. Patrick ima iznimno visoke ciljeve unatoč tome što je mladi igrač", izjavio je Aaron Fox.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider